Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οπλα μας ο διεθνισμός και η απόφαση για ανατροπή»

Αναχώρησε χτες η αποστολή για τη Γένοβα

Με όπλο την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους για ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, εκατοντάδες κομμουνιστές, μέλη της ΚΝΕ και οπαδοί ξεκίνησαν χτες το πρωί με προορισμό τη Γένοβα, για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί.

Η αναχώρηση είχε οριστεί για τις 9 το πρωί από την πλατεία Καραϊσκάκη. Από τις 8 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται τα μέλη και οι νεολαίοι του ΚΚΕ. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν εκεί ήταν καθόλα έτοιμοι, όπως δήλωναν, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη Γένοβα μαζί με τις υπόλοιπους διαδηλωτές που θα βρίσκονται εκεί για τον ίδιο σκοπό.

Γύρω - γύρω στην πλατεία Καραϊσκάκη στήθηκαν πηγαδάκια, στα οποία η μοναδική συζήτηση ήταν οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν στη Γένοβα, όπου οι ηγέτες των 8 ισχυρών χωρών θα παίρνουν νέες αποφάσεις σε βάρος των λαών. Τα πηγαδάκια των νεολαίων ήταν βέβαια τα πιο ζωηρά, που με ειρωνικά σχόλια σατίριζαν τα πρωτοφανή αστυνομοκρατικά μέτρα που παίρνονται για την αντιμετώπιση των «εχθρών» διαδηλωτών. Ταυτόχρονα στα πούλμαν φορτώνονταν οι σημαίες, τα πανό, τα πλακάτ, καθώς και το ειδικό φυλλάδιο, τυπωμένο σε 60.000 αντίτυπα στην ιταλική και αγγλική γλώσσα, με το οποίο το ΚΚΕ προβάλλει τις θέσεις του για την ιμπεριαλιστική πάλη και θα μοιραστεί στη Γένοβα.

Λίγο πριν τις 9 άρχισαν οι διαδηλωτές να μπαίνουν στα πούλμαν, ενώ την ίδια ώρα θα ξεκινούσε και το πούλμαν με τους κομμουνιστές από τον Πειραιά. Ενα από τα όμορφα στιγμιότυπα λίγο πριν την επιβίβαση στα πούλμαν, που αποτελεί ένα μικρό δείγμα της λαϊκής γιορτής που θα στηθεί στη Γένοβα, ήταν το τραγούδι «Μπέλλα Τσάο» που έπαιξε ένας διαδηλωτής με το ακορντεόν του έξω από το πούλμαν. Λίγα λεπτά με τις 9, τα πούλμαν ξεκίνησαν και το επόμενο ραντεβού ήταν στις 7.30 το απόγευμα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου εκεί θα ενωθούν με τα μέλη του Κόμματος από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία, που θα είναι επικεφαλής των κομμουνιστών, βρίσκεται ήδη στη Γένοβα και αποτελείται από τους Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ, Γιώργο Μαρίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος, Κώστα Αλυσσανδράκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, και Νίκο Γκατζή εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Παρόντα, επίσης, θα είναι πολλά στελέχη του ΚΚΕ.

Λίγο πριν την αναχώρηση, μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μίλησαν στο «Ρ» για την απόφασή τους να βρεθούν τις επόμενες μέρες στη Γένοβα.

Η Στέλλα Βαλαβάνη, εργαζόμενη, που συμμετέχει στην αποστολή της ΚΝΕ, μας δήλωσε: «Συμμετέχουμε και εμείς σαν μέλη της ΚΝΕ για να ενισχύσουμε την αποστολή του ΚΚΕ στη Γένοβα. Να διαδηλώσουμε και εμείς ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Οι λαοί όταν θέλουν μπορούν και φαίνεται σήμερα ότι οι λαοί είναι δυνατοί και μπορούν να αντισταθούν στην "παγκοσμιοποίηση"».

Ο Θεολόγος Μωραΐτης, σπουδαστής, λίγο πριν μπει στο πούλμαν, μας είπε: «Συμμετέχουμε για να διαδηλώσουμε, για να δείξουμε στους ιμπεριαλιστές ότι και εμείς διεθνοποιούμε τον αγώνα μας μπροστά στη διεθνοποίηση του κεφαλαίου και δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Αυτό είναι μια αρχή. Στο τέλος θα νικήσουμε».

Ο Βασίλης, φοιτητής, δήλωσε στο «Ρ»: «Το μεγάλο στοίχημα στη Γένοβα πρέπει από όλους μας να κερδηθεί. Πρέπει να δώσουμε σαφή εργατικά και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά σ' αυτό το ανερχόμενο κίνημα, το παγκόσμιο κίνημα».

Ο Κώστας Γαλιγάλης εργαζόμενος στους ΗΣΑΠ, δήλωσε: «Συμμετέχουμε σ' αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας και αντιστεκόμαστε στην παγκοσμιοποίηση. Διαδηλώνουμε την πεποίθησή μας ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη σημερινή κοινωνία. Εχουμε μαζί μας όπλα στην εκδήλωση αυτή το διεθνισμό, την αποφασιστικότητα να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και είμαστε αποφασισμένοι για όλα».

Ο Νίκος Κουρκούνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, δίνοντας στοιχεία για τη συμμετοχή και την προετοιμασία του κομμουνιστών που συμμετέχουν, μας είπε: «Η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μια χιλιάδα σχεδόν σύντροφοι και φίλοι αναχωρούμε για τη Γένοβα. Πάμε να διαδηλώσουμε ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Θα αντιμετωπίσουμε όποιο εμπόδιο προκύψει μπροστά μας. Εκεί θα ανταμώσουμε μαζί με άλλες δυνάμεις που έχουμε τους ίδιους στόχους και τους ίδιους προσανατολισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ