Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζεται νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων

Ενθαρρημένος από τη «βελτίωση του κλίματος στην αγορά», ο Κ. Σημίτης ετοιμάζεται να τα δώσει όλα στο κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περισσότερο αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων του στο συνέδριο εμφανίζεται ο Κ. Σημίτης, μετά και τη «βελτίωση του κλίματος στην οικονομία», εξαιτίας της «μυστήριας» αλματώδους ανόδου τις δύο τελευταίες ημέρες του χρηματιστηρίου.

Ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, πιστεύει ότι θα υποχωρήσει σταδιακά το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί τον τελευταίο διάστημα στην οικονομία, με αισθητές αρνητικές επιπτώσεις και στο πολιτικό κλίμα, γεγονός που θα του επιτρέψει να χειριστεί με μεγαλύτερη άνεση την εσωκομματική κινητικότητα και να χρησιμοποιήσει το συνέδριο για να ενισχύσει τη θέση του, με αντικειμενικό στόχο να καταφέρει το «άλμα» στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων μέτρων. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η «αγορά» έχει αρχίσει να εκτιμά τις «πρωτοβουλίες» που πήρε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, δηλαδή το γενικευμένο ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Μάλιστα επικαλούνται τις χτεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του ΣΕΒ, η οποία κάνοντας στροφή σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις της εκτίμησε ότι «περάσαμε μια περίοδο κατά την οποία τα πράγματα δεν προχωρούσαν, αλλά ήδη υπάρχουν πρωτοβουλίες για να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών». Εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι «δε συμφέρει τον τόπο να ξαναγίνουν εκλογές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται πυρετωδώς για το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που θα εξαγγελθούν πριν ή κατά τη ΔΕΘ, ικανοποιώντας ένα μεγάλο μέρος των νέων «αιτημάτων» των μεγαλοεπιχειρηματιών και του κεφαλαίου. Μεταξύ αυτών γενναίες φορολογικές απαλλαγές, σκληρή λιτότητα και το 2002 ,με δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, «λεφτά» από το Γ` ΚΠΣ κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Σημίτης έχει φροντίσει να διαμηνύσει προς τα «ανησυχούντα» μεγάλα αφεντικά ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου δεν πρόκειται να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική επί το φιλολαϊκότερο. Το ακριβώς αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπεύθυνος Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος δε δίστασε να «αποκαλύψει» ότι το συνέδριο θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή των αντιασφαλιστικών μέτρων. «Μετά το συνέδριο - είπε στον "Φλας" - θα υπάρξει ένας νέος κύκλος με στόχο μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη - Μάη το ασφαλιστικό να έχει ολοκληρωθεί, με έναν τρόπο που δε θα δημιουργεί τριβές και αντιπαραθέσεις και ταυτόχρονα θα ανοίγει μια νέα σελίδα για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος». Ο ίδιος σχολιάζοντας την κίνηση των συνδικαλιστών δεν έκρυψε ότι «θα προσυπέγραφε» το κείμενό τους και ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρόεδρος δεν είδε καθόλου αρνητικά τη διακήρυξη των συνδικαλιστών». Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς παραδέχτηκε μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό ότι «όσον αφορά τους γενικότερους στόχους της κυβέρνησης, κανένας πιστεύω δε διαφωνεί». Και επεξήγησε: «Κανένας δε διαφωνεί στη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, δε διαφωνεί κανένας στη μείωση του πληθωρισμού. Ισα -ίσα εμείς πιστεύουμε και φωνάζουμε ότι αυτά πρέπει να γίνουν»(!). Δε διευκρίνισε όμως πώς μέχρι τώρα «βελτιώνονται» αυτοί οι δείκτες και ποιοι έχουν πληρώσει, γιατί τότε θα έπεφταν οι μάσκες.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Σημίτης ετοιμάζει ένα νέο κύκλο επαφών με υπουργούς και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη εβδομάδα πριν αναχωρήσει για διακοπές, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ