Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε»

Αναχώρησαν χτες το πρωί για τη Γένοβα εκατό κομμουνιστές από τη Βόρεια Ελλάδα

Με το ηθικό ακμαίο και πεπεισμένοι πως με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη διαδήλωση της Γένοβας συμβάλλουν στην οικοδόμηση της διεθνούς αντίστασης απέναντι στον ιμπεριαλισμό, 100 εργαζόμενοι, νέοι και γυναίκες, από διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, αναχώρησαν χτες το πρωί από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Ιταλία. Ανοιξαν το πανό από τις 7.30 το πρωί, στο σημείο συνάντησης, στην Οδό Φιλίππου, στο τέρμα των αστικών λεωφορείων. Οχι για να μη χαθούν όσοι είχαν προορισμό τη Γένοβα, αλλά κυρίως για να κάνουν γνωστή την πολιτική αγωνιστική τους πρόταση στους περαστικούς. «Φονιάδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έξω από τα Βαλκάνια» στην ελληνική και «Killers NATO & EU out of Balkans» στην αγγλική γλώσσα, έγραφε το πανό των κομμουνιστών.

Από νωρίς λοιπόν το πρωί, χτες, άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο αναχώρησης, απ' όπου στη συνέχεια πήραν το δρόμο για Ηγουμενίτσα, όπου θα αντάμωναν τους υπόλοιπους συντρόφους τους και όλοι μαζί θα ξεκινούσαν το ταξίδι για τη Γένοβα, μέσω Ανκόνα.

Και παρά την πρωινή ταλαιπωρία, ειδικά για όσους ήρθαν από μακριά, όπως π.χ. την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καβάλα, κλπ., όλοι ήταν με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα. Εργάτες, υπάλληλοι, νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, γιατροί, απόμαχοι της δουλιάς μα πρωτοπόροι στη μάχη της ζωής και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Και όλοι είχαν ένα λόγο να πουν για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση.

«Τον τελευταίο καιρό, η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γένοβα είναι τέτοια που δείχνει το φόβο του μεγάλου κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού γενικότερα. Ο καπιταλισμός δείχνει τη βαρβαρότητά του. Αυτή η αθλιότητα θα καταγγελθεί και από εμάς, αλλά και από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ευρώπη και όλα τα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Δ. Φωτιάδης από την Ξάνθη.

«Πηγαίνω στη Γένοβα, για να διαδηλώσω την αντίθεσή μου σε όσα γίνονται παγκόσμια, στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, ερήμην της θέλησης των λαών και για να συμβάλω στην ανάπτυξη μιας δυναμικής απάντησης της νεολαίας στα πλαίσια της Ευρώπης», είπε ο Γ. Παθενιώτης, σπουδαστής, από τη Χαλκιδική.

Και η Τάσα, από τη Θεσσαλονίκη, προσθέτει: «Γιατί απέναντι στην παγκοσμιοποίηση των ισχυρών, οι λαοί πρέπει να αντιπαραθέσουν το δικό τους μήνυμα, την παγκοσμιοποίηση της πάλης».

«Γιατί για εμάς τους κομμουνιστές, η Γένοβα αποτελεί σημείο συνάντησης των εθνικών και των πανευρωπαϊκών αγώνων ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σταθμό της συλλογικής δράσης», δήλωσε ο φοιτητής Γ. Παγώνης.

Και ο επικεφαλής της αποστολής, ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συμπυκνώνει σε δυο φράσεις: «Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι σ' αυτή τη βαρβαρότητα. Ετσι κι αλλιώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, αποτελούν έκφραση - συνέχεια της γενικότερης πολιτικής που ασκείται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μια πολιτική που τη βιώνουμε καθημερινά και έχει ως κύρια χαρακτηριστικά της την ανεργία, τη λιτότητα, την εξαθλίωση, τους επεκτατικούς πολέμους. Και αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί, μόνο αν οι λαοί πάρουν στα δικά τους χέρια τον πλούτο και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη. Πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια ανώτερη μορφή διεθνοποίησης, τη σοσιαλιστική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυεθνική διαδήλωση κόντρα στο διεθνοποιημένο κεφάλαιο (2001-07-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-07-22 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε την καθημερινή μας πάλη (2001-07-17 00:00:00.0)
Μαζικά, δυναμικά οι Ελληνες κομμουνιστές στη Γένοβα (2001-07-12 00:00:00.0)
Το χρώμα της ελπίδας (2001-07-10 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη Γένοβα (2001-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ