Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων και αυτόν τον αλλάζουν μόνο οι λαοί

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «MEGA»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε χτες συνέντευξη στο «MEGA» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

***

-- Να ξεκινήσουμε από τη συζήτηση στη Βουλή. Τι προσέφερε αυτή η συζήτηση, κατά την εκτίμησή σας; Αλλαξε καθόλου το τοπίο ζητώντας εκλογές ο Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας εξεταστικές επιτροπές ο ΣΥΡΙΖΑ;

-- Για εμάς, ήταν αναμενόμενη αυτή η συζήτηση, άλλωστε την είχαμε καταγγείλει. Επιβεβαιώθηκε απλώς μια κατάσταση, ότι ήταν φιάσκο. Δεν πρόσφερε τίποτε, αντίθετα, από μια άποψη, επιδείνωσε ένα κάλπικο διχαστικό κλίμα μέσα στο λαό μας - και αυτό μας ενδιαφέρει - όχι ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.

Τα πολιτικά κόμματα μπορεί να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά ο λαός όμως δε χρωστάει τίποτα να διχάζεται γύρω από ψεύτικα διλήμματα. Αλλο να διαχωρίζεται με βάση τα ταξικά του συμφέροντα ή αυτά που πρέπει να λυθούν και άλλο να διχάζεται γύρω από επιμέρους ζητήματα, τα οποία όμως έχουν να κάνουν με το ίδιο το σάπιο σύστημα, με το ίδιο το διεφθαρμένο κράτος...

-- Διχάστηκε ο κόσμος δηλαδή;

-- Αυτή ήταν η επιδίωξη. Να συζητήσουν για τη διαφθορά, να δείξουν δήθεν κάποια πρόσωπα, πολιτικά ή άλλα, τα οποία είναι διεφθαρμένα και τα οποία ευθύνονται για όλα τα κακά του τόπου. Και απ' την άλλη μεριά, να μείνει στο απυρόβλητο η ίδια διεφθαρμένη πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής, που ουσιαστικά δίνει σε κάποιους ομίλους, θέλει να φτιάξει και νέα τζάκια ή να πριμοδοτήσει νέα τζάκια και την ίδια στιγμή να περνά αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, να παίρνει πίσω δικαιώματα, να υλοποιεί μια βάναυση πολιτική για το λαό.


-- Αυτό, όμως, είναι μια τάση πανευρωπαϊκή, απ' ό,τι διαβάζαμε χτες, στη Γαλλία έγινε χαμός, με ένα εκατομμύριο διαδηλωτές σε σχέση και με τα Εργασιακά.

-- Μα είναι η ίδια πολιτική της ΕΕ και όλων αυτών των κρατών. Αλλωστε, εμείς γι' αυτό λέμε γι' αυτή τη λυκοσυμμαχία ότι είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών. Και μόνο που βάζεις αυτόν τον προσδιορισμό, προσδιορίζεις δηλαδή τι είναι, εξηγείται και ποια είναι η κατάσταση και πώς συμπεριφέρονται αυτά τα κράτη, αυτές οι κυβερνήσεις, απέναντι και στους δικούς τους λαούς. Οπως συμπεριφέρονται απέναντι στον ελληνικό λαό, έτσι συμπεριφέρονται και απέναντι στο γαλλικό, το γερμανικό, τον ιταλικό κ.λπ.

-- Για να ολοκληρώσουμε την αναφορά στη Βουλή. Εσείς σε πρακτικό επίπεδο θα συμμετέχετε σ' αυτά; Για την εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, η ΝΔ έχει ζητήσει μια άλλη εξεταστική. Εσείς τι θα κάνετε; Ποια είναι η θέση σας;

-- Θα το δούμε και συγκεκριμένα. Γενικά συμμετέχουμε σε τέτοιες επιτροπές, δεν έχουμε αντίρρηση ακόμη και το παραμικρό να βγει στο φως της δημοσιότητας, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Συνολικά, όμως, στο διά ταύτα, για να πάει το «μαχαίρι στο κόκαλο» και για να λύσουν οι εξεταστικές επιτροπές τέτοια ζητήματα, ούτε το βλέπουμε, ούτε το περιμένουμε, ούτε έχουμε τέτοιες αυταπάτες και λέμε και στον ελληνικό λαό να μην περιμένει τίποτε. Οπου φτιάχνονται πολλές επιτροπές - και τα τελευταία 20-30 χρόνια έχουμε ζήσει πληθώρα τέτοιων εξεταστικών επιτροπών - δεν έχει βγει κανένα αποτέλεσμα ή έχει βγει τόσο ελάχιστο αποτέλεσμα που να λες δεν άξιζε τον κόπο όλη αυτή η ταλαιπωρία, όλη αυτή η κουβέντα και όλο αυτό το χάσιμο χρόνου σε τελευταία ανάλυση.

Η ουσία είναι οι θέσεις, τι εκφράζει το κάθε κόμμα

-- Στη ΝΔ, με το γεγονός ότι βγήκε ο Μητσοτάκης, που είναι καινούργιος άνθρωπος, βλέπετε εσείς ν' αλλάζει κάτι σ' αυτό το κόμμα, ν' αλλάζει κάτι στο σκηνικό; Είδατε κάποια διαφορά;

-- Επί της ουσίας, όχι. Εμείς κυρίως μετράμε όχι τόσο τα πρόσωπα, τα πρόσωπα είναι μια παράμετρος, είναι σε τελευταία ανάλυση η μικρότερη παράμετρος. Η ουσία είναι οι προτάσεις, οι θέσεις, τι εκφράζει το κάθε κόμμα. Αρα, η ΝΔ συνεχίζει στην ίδια πεπατημένη των προηγούμενων.

-- Εχει σημασία, όμως, αν πάει προς τα δεξιά ή προς το κέντρο.

-- Φυσικά έχει και πρέπει να παρακολουθείς την εξέλιξή της. Απ' ό,τι φαίνεται, έχει προσανατολιστεί κυρίως στο χώρο του κέντρου, αλλά βεβαίως το «μάτι της» το έχει και προς τα δεξιά, διότι υπάρχουν εξελίξεις και στον ακροδεξιό χώρο...

-- Εννοείτε το σχηματισμό καινούργιων κομμάτων;

-- Ναι. Οπως για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφέρον να συντηρείται η ΧΑ - σε εκλογικό ποσοστό εννοώ - για να μην παίρνει η ΝΔ, όπως έχει συμφέρον να φτιάχνονται κι άλλα ακροδεξιά σχήματα για να κόβουν κυρίως από τη ΝΔ, αντίστοιχα αν θέλετε και στους άλλους πολιτικούς χώρους έχουν συμφέροντα να δημιουργούνται και απ' τα αριστερά διάφορα σχήματα, όπως είναι η προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ετσι συμβαίνει σ' αυτό το πολιτικό σύστημα.

Αγώνες που να θίγουν τα βάθρα του συστήματος

-- Εσείς βλέπετε πιθανότητα να μην περάσουν τα μέτρα και να πάμε σε πολιτικές εξελίξεις ή όχι;

-- Αν αποφάσιζε ο ελληνικός λαός, έστω και αυτή τη στιγμή, να δείξει πραγματικά τη δύναμή του, γιατί δεν έχει δείξει όλη τη δύναμή του, ένα μέρος αυτής της δύναμης έχει δείξει και γι' αυτό έχουμε οδηγηθεί σε μια καθυστέρηση αντιλαϊκών μέτρων. Είναι κι αυτή μια παράμετρος, δεν είναι μόνο το κουαρτέτο που το καθορίζει, είναι και η λαϊκή δυσαρέσκεια και οι δυσκολίες που δημιουργούνται στο πολιτικό σύστημα να διαχειριστεί το ζήτημα.

Αρα, λοιπόν, ο λαϊκός παράγοντας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι σημαντική παράμετρος και βέβαια αυτό πρέπει να το απαντήσει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να το απαντήσει ένα πολιτικό κόμμα.

Οσον αφορά το ΚΚΕ, θα στέκεται μπροστά, συνεπές, σε καθημερινή βάση θα παλεύει και θα αγωνίζεται, θα δείχνει το δρόμο, θα κάνει προτάσεις και στο λαϊκό κίνημα και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή, για ν' ανοίγει αυτός ο δρόμος, όμως αυτό εξαρτάται μόνο απ' τον εργαζόμενο λαό. Να σηκωθούμε όλοι, να φύγουμε απ' τους καναπέδες ή από την εκ του μακρόθεν παρακολούθηση των εξελίξεων...

-- `Η κριτική στο «facebook» και «καθαρίσαμε»...

-- ...ή κριτική στο «facebook» και μέσα απ' τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πολύ - πολύ και να εξαντλείται εκεί η αγανάκτηση, η οργή και η πάλη μας.

Να πάμε στους δρόμους, να έχουν μεγάλη επιτυχία οι απεργίες κ.λπ. Οπου θίγονται τέτοια συμφέροντα, τα οποία είναι αντίθετα με τα λαϊκά συμφέροντα, τότε έχεις και πραγματική υποχώρηση. Δεν υπάρχει κανένας αγώνας στην Ιστορία, αλλά και τα τελευταία χρόνια, που να έχει κερδίσει έστω κάποιες επιμέρους κατακτήσεις, αγώνας καλά οργανωμένος, δυναμικός, με σωστό προσανατολισμό, και να μη θίγει τα βάθρα του συστήματος. Είδατε τώρα με τους αγρότες, αυτή η υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση - άσχετα με το τι θα γίνει τελικά - γιατί πάλι πάει να το μπερδέψει και υποκριτικά λέει «κάτι θα δώσω σε κάποια τμήματα» ή «θα δεχτώ 2-3 για να πάρω κάποια άλλα». Αυτή η υποχώρηση, στα λόγια μέχρι στιγμής, έγινε γιατί όντως τα μπλόκα των αγροτών, οι μορφές πάλης, η δυναμική και η μαζικότητα των αγώνων είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Εθιγαν βάθρα της οικονομίας, ζόριζαν την οικονομία και τους «μεγάλους», από τις μεταφορές μέχρι βιομηχανικούς κλάδους κ.λ.π...

-- Παρ' όλα αυτά, λένε και πολλοί ότι ηττήθηκε κιόλας το αγροτικό κίνημα. Υποχώρησαν.

-- Οχι δεν ηττήθηκαν, 68 μπλόκα μαζεύτηκαν πάλι προχτές. Είναι μεγάλο πράγμα αυτό, παρότι αυτή την περίοδο πρέπει να οργώσουν, να μπουν στα χωράφια, γιατί πρέπει να βγάλουν και το μεροκάματο για την οικογένεια. Δε γίνεται 365 ημέρες το χρόνο να έχεις μπλόκα και τα τρακτέρ να είναι στις εθνικές οδούς ή στις πλατείες των πόλεων. Αυτό είναι άλλο ζήτημα και άλλο ότι έχει σταματήσει ο αγώνας.

-- Οχι, ο αγώνας δεν έχει σταματήσει, αλλά δεν τους πέρασε, όμως, πέρασε της κυβέρνησης προς το παρόν.

-- Οχι, δεν είναι έτσι. Προς το παρόν, η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω σε μια σειρά ζητήματα, έχουν καθυστερήσει αυτά τα μέτρα, έχει πολιτικό κόστος και αυτό το μετράει, γιατί η πολιτική πίεση από το λαό αυτή είναι. Σκέφτεται η κυβέρνηση «θα χάσω τις ψήφους», αυτό είναι στο μυαλό της. Και από την άλλη, πιέζεις αυτόν που έχει την πραγματική εξουσία να πει ότι «θα έχω απέναντί μου μια εργατική τάξη, ένα λαό και δεν μπορώ να ξεπερνώ και τα εσκαμμένα, άρα πρέπει να κάνω κάποιες προσωρινές υποχωρήσεις».

Αυτό είναι κέρδος για τους εργαζόμενους, δε λέμε ότι λύνει το πρόβλημα των συνολικών κατακτήσεων, ούτε των δικαιωμάτων, ούτε της ανάκτησης των οικονομικών απωλειών που είχε ο λαός όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Χρειάζεται πολύς αγώνας για να μπορέσουν κάποια στιγμή να γίνουν αυτά και σε άλλες συνθήκες, σε μια άλλη κοινωνία, με μια άλλη οικονομία και με άλλο σχέδιο συνολικά.

Πάντα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους την πληρώνουν οι άμαχοι

-- Πιστεύετε ότι με το Προσφυγικό θα έχουμε κάποια άλλη εξέλιξη που δεν μπορούμε να την καταλάβουμε σήμερα; Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν εδώ, θα αυξηθούν, θα μειωθούν, θα δημιουργεί ακροδεξιό κλίμα στο εσωτερικό; Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι απ' αυτό το πράγμα.

-- Νομίζω ότι όλα αυτά θα συμβούν. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν απ' την ΕΕ, με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων. Δε θα σταματήσει αυτή η ιστορία, θα συνεχιστούν οι προσφυγικές ροές, διότι απ' ό,τι φαίνεται η πρόθεση είναι η συνέχεια των επεμβάσεων και των πολέμων στην περιοχή. Δε μιλά κανένας για «υποστολή της σημαίας». Κάποιοι συμβιβασμοί που γίνονται για συγκεκριμένες χώρες είναι προσωρινοί...

-- Είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος τελικά;

-- Μα είμαστε σε πόλεμο. Αυτό δεν έχει συνειδητοποιηθεί. Ακούμε πολλές φορές να λένε κάποιοι «γίνονται ασύμμετρα χτυπήματα», έτσι ξαφνικά από κάποιους. Μα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην εποχή μας θα έχει και τέτοια, παντού σκοτώνονται άμαχοι. Ακόμη και την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με άλλες τεχνολογίες, άλλη τεχνογνωσία και με άλλον τρόπο διεξαγωγής των πολέμων, και τότε, οι άμαχοι την πλήρωναν και από τους βομβαρδισμούς και από τα πυροβόλα όπλα και από τις επιθέσεις του στρατού ξηράς στις πόλεις, την πλήρωναν γυναικόπαιδα, σπίτια, σχολειά που καταστρέφονταν, που βομβαρδίζονταν. Ετσι έγινε σε όλους τους προηγούμενους πολέμους, πόσο μάλλον σήμερα, που πατάς ένα κουμπί από μακριά και γίνεται το «χειρουργικό» πλήγμα.

-- Το ΝΑΤΟ που το βάλανε εκεί για να σταματήσει τις ροές, η Τουρκία με τη συμφωνία δεν έχει κάνει τίποτε...

-- Μα το ΝΑΤΟ δεν πήγε για να ειδοποιεί για τις ψαρόβαρκες και τα καΐκια με τους δουλέμπορους που φέρνουν τον κόσμο από την Τουρκία. Η Τουρκία τους κάλεσε για να έχει το ΝΑΤΟ εδώ στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, γιατί έχει συμφέροντα, έχει μεγάλη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, έχει πρόβλημα στα ανατολικά της σύνορα με τους Κούρδους και μέσα στην Τουρκία υπάρχει πρόβλημα, έχει με τη Συρία, εμπλέκεται σ' αυτόν τον πόλεμο και γι' αυτό θέλει το ΝΑΤΟ εδώ, για να τη στηρίζει. Ταυτόχρονα, έχει και τις βλέψεις της γιατί ουσιαστικά έχει καλυμμένα τα δυτικά της σύνορα - εφόσον το μέτωπό της αυτή τη στιγμή είναι ανατολικά - το Αιγαίο, από πάνω Ρωσία και τις άλλες χώρες, Βαλκάνια και, ταυτόχρονα, δε χάνει ευκαιρία να παίζει το ρόλο της διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, να μιλά για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, να νομιμοποιεί με την παρουσία και του ΝΑΤΟ το γκριζάρισμα των ζωνών, των νησιών, των βραχονησίδων στο Αιγαίο και να διεκδικεί τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, του φυσικού αερίου και όλου του φυσικού πλούτου.

Για τις σημερινές κυβερνήσεις των πρώην σοσιαλιστικών χωρών

-- (...) Αυτές οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες στο κέντρο πώς έχουν καταντήσει έτσι; (σ.σ. η ερώτηση έγινε με αφορμή τη στάση των κυβερνήσεών τους στο Προσφυγικό)

-- Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες πρέπει να σας πω ότι στην εξουσία βρίσκονται ακροδεξιές, φασιστικές και αντικομμουνιστικές δυνάμεις.

-- Καμία αναστολή δεν έχουν λόγω του παρελθόντος;

-- Τι αναστολή; Αυτές ανέτρεψαν το σοσιαλισμό. Αυτές και αυτοί ήταν όλοι που υποτίθεται κυνηγούσε το σοσιαλιστικό σύστημα τότε και μιλούσαν όλοι εδώ στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εγκληματίες, λωποδύτες, συνεργάτες των ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεργάτες των Αμερικανών, των υπηρεσιών των ευρωπαϊκών και των δυτικοευρωπαϊκών και πάει λέγοντας...

-- Καλά, όχι ότι δεν υπήρχε και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τώρα, μη μας το περνάτε έτσι...

-- Οχι, μέσα σε αυτούς υπήρχαν και κάποιοι αφελείς που μπορεί να ήταν και αγνοί άνθρωποι και να παρασύρονταν βεβαίως, αλλά δε μετράει αυτό. Και όταν, βέβαια, πλέον έχεις κι ένα αποτέλεσμα από όλη αυτήν την ιστορία και τις ανατροπές που έλεγαν, και λένε και οι ίδιοι οι αστοί και οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι το δημιούργησαν, «στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα». Γιατί τουλάχιστον η ισορροπία αυτή, που δεν ήταν «του τρόμου», ο τρόμος τώρα έρχεται, και μπροστά μας είναι ο μεγαλύτερος για την ανθρωπότητα... Με το σοσιαλιστικό σύστημα που υπήρχε και τη Σοβιετική Ενωση μπορούσαν και κάποιες κατακτήσεις και κάποια δικαιώματα να έχουν οι λαοί και την ειρήνη καλύτερα να παλέψεις, να περιορίζονται οι πόλεμοι όσο γίνεται και πάει λέγοντας.

Το ζήτημα είναι να δοκιμάσει ο λαός τη δύναμή του

-- Για τις διεργασίες με την κεντροαριστερά και τις επαφές των κομμάτων, ποια είναι η εκτίμησή σας; Τι θα γίνει;

-- Ε, καλά τώρα, όλοι έχουν αγαπήσει την κεντροαριστερά ξαφνικά. Βέβαια, παλιά ιστορία είναι και αυτή. Μέχρι και ο κύριος Τσίπρας πήγε στην κεντροαριστερά της Ευρώπης, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με παρέμβαση Ολάντ, φωτογραφήθηκε με την κυρία Γεννηματά, ετοιμάζεται, από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον, έχει το μάτι στραμμένο προς τα εκεί, για να κρατήσει τον κόσμο που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και από το χώρο της κεντροαριστεράς και είχε μετακομίσει τελευταία στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε υπουργοί είτε στελέχη είτε απλοί ψηφοφόροι.

Εχουμε τις διεργασίες που γίνονται στο χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΔΗΜΑΡ, άλλων κ.λπ. και του κ. Θεοδωράκη στο Ποτάμι. Τις παρακολουθούμε αυτές τις διεργασίες. Νομίζω είναι φυσιολογικές εξελίξεις σε συνθήκες όπου ένα κόμμα παραδοσιακό, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ, κατέρρευσε. Δηλαδή, από εκατομμύρια ψηφοφόρους έφτασε να μετρά πολύ χαμηλά ποσοστά και πήρε τη θέση του παλιού Συνασπισμού δηλαδή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη θέση του ΠΑΣΟΚ και είναι επόμενο να υπάρχει μια τέτοια κόντρα και αντιπαράθεση. Εχοντας όμως επί της ουσίας όλοι αυτοί ανοιχτή και τη συζήτηση για ευρύτερα σχήματα συνεργασίας, ίσως όχι από αυτή τη Βουλή, γιατί έχουν δυσκολέψει ή δυσκολεύονται τα πράγματα, χωρίς να αποκλείεται και τίποτα, ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά οπωσδήποτε από την επομένη θα δρομολογηθούν.

-- Κύριε Κουτσούμπα, δεν φαίνεται το ΚΚΕ να εισπράττει πάντως, ενώ θα περίμενε κανείς με όλη αυτήν την ιστορία, με αυτή τη δυσκολία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, δε φαίνεται το ΚΚΕ να εισπράττει, δημοσκοπικά τουλάχιστον.

-- Αυτό είναι πάγιο ερώτημα, πάγιος προβληματισμός, αν θέλετε, με όλα τα κόμματα που βρίσκονται σε αυτό που λένε ελάσσονα αντιπολίτευση, δηλαδή εκτός από την εκάστοτε κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ζήτημα είναι ο ελληνικός λαός τι λέει και τι να αποφασίσει. Εμείς έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο ελληνικός λαός ακόμα δεν έχει αποφασίσει πού να δώσει τη στήριξή του και πώς να το παλέψει. Πριν έλεγα για τους αγώνες, τώρα μου λέτε για το εκλογικό ποσοστό, δηλαδή για την επιλογή κόμματος που κάνει. Είναι, με μια έννοια, τηρουμένων των αναλογιών, η ίδια παράμετρος, να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Δεν μπορείς να λες «το φοβάμαι λίγο αυτό», αλλά να μη φοβάσαι το άλλο που σε πάει από το κακό στο χειρότερο, και σε τελευταία ανάλυση τους έχει δοκιμάσει όλους. Αυτό που δεν έχει δοκιμάσει είναι η δύναμή του πρώτα από όλα και δεν έχει δοκιμάσει και την πρόταση του ΚΚΕ, έστω τουλάχιστον, από πιο ισχυρές θέσεις.

Για τη συζήτηση περί «μοντέλων» και «προτύπων»

-- Σωστό είναι αυτό, έχετε όμως μια εγγενή αδυναμία, δυσκολία μάλλον θα την έλεγα, διότι δεν έχετε να προβάλετε ένα πρότυπο. Σας λέει, «εντάξει, ρε παιδί μου, τι θέλεις, πες μου μια χώρα που γίνονται αυτά που πιστεύεις εσύ και λες, να σε πιστέψω, να σε ακολουθήσω».

-- Κοιτάξτε, θα μπορούσα να συμφωνήσω για να συζητήσουμε, αλλά να σας πω το εξής: Καλό θα είναι να τελειώσουμε με τα πρότυπα και τα μοντέλα, που θυμίζουν και ολίγον μόδα. Ξέρεις, το τάδε μοντέλο, το σοσιαλιστικό μοντέλο, το μοντέλο εκείνης της χώρας, το μοντέλο της άλλης.

Λοιπόν, ας φτιάξουμε εδώ στην Ελλάδα, εφόσον ισχύουν και είναι σωστές, εάν συμφωνούμε, οι προτάσεις του ΚΚΕ, για να μιλήσουμε για την ουσία. Οπου μιλάμε για κοινωνικοποίηση του πλούτου, για το πώς θα είναι αυτή η εξουσία, ποιος θα είναι στην εξουσία. Ο λαός στην εξουσία, τι σημαίνει αυτό, γιατί δεν μπορεί να είναι ένα σύνθημα. Και τι μέτρα θα πάρει, τι θα πάρει στην Ασφάλιση, τι θα πάρει για τους μισθούς, τι θα πάρει για την ανεργία, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, τι θα κάνει για την Παιδεία, τι θα κάνει για την Υγεία και την περίθαλψη, τι θα κάνει για τα γηρατειά, τι θα κάνει για τους νέους. Λοιπόν, αυτό που είναι η συγκροτημένη πρόταση του ΚΚΕ, για το ποιος θα έχει την κυβέρνηση, πώς θα ασκείται αυτή η εξουσία, όχι έτσι με τα τυπικά δήθεν δημοκρατικοφανή εκλογικά τερτίπια που γίνονται σήμερα, είτε στο κίνημα είτε στις εκλογές, αλλά με εξουσία από τα κάτω, που θα εκλέγει ο λαός τους αντιπροσώπους του από τους τόπους δουλειάς, από τις συνελεύσεις του και θα μπορεί να τους ανακαλεί ως βουλευτές αν δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Αυτά βεβαίως είναι ένα νέο «μοντέλο», ένα νέο «πρότυπο» που, αν θέλετε, πήγε να δοκιμαστεί ή δοκιμάστηκε ως ένα βαθμό σε άλλες χώρες τον προηγούμενο αιώνα και ανατράπηκε όταν έλυνε προβλήματα αυτής της νέας κοινωνίας με συνταγές καπιταλισμού. Αμα λύνεις, δηλαδή, προβλήματα με συνταγές προηγούμενου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, που πρέπει να το ξεπεράσεις και να το αφήσεις πίσω και να πας σε μια πραγματικά νέα κοινωνία. Σε μια νέα Ελλάδα, εδώ, όπου οι παραγωγοί του πλούτου θα είναι αυτοί που θα διαφεντεύουν τον τόπο και θα αποφασίζουν, όταν λύσεις ζητήματα των διεθνών συμμαχιών σου σε άλλη κατεύθυνση, σωστή, σε όφελος αμοιβαία των συμφερόντων της χώρας, του εργαζόμενου λαού της, ε, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για το ποιο είναι το πρότυπο που πρέπει να έχει και ποιους πρέπει να επιλέγει...

-- Ενας φίλος μου με δεξιό μυαλό, μου λέει, μου είναι πολύ συμπαθητικός ο Κουτσούμπας, αλλά αυτά που λέει είναι ανεφάρμοστα, ρε παιδί μου, άμα δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ, όχι με αυτήν την αφορμή.

-- Οχι, πολλά από αυτά έχουν εφαρμοστεί. Για παράδειγμα, για τη σύνταξη έχει εφαρμοστεί, στην Παιδεία έχει εφαρμοστεί, στην Υγεία έχει εφαρμοστεί σε τέτοια συστήματα. Οι προτάσεις δηλαδή δεν είναι κάτι που δεν έγιναν, αυτό που έγινε είναι. Να αλλάξει τώρα και ο συνολικός συσχετισμός δυνάμεων και αυτόν τον αλλάζουν μόνο οι λαοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ