Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αναζητούν τρόπους να διευρύνουν τις μπίζνες του κεφαλαίου

Τα περιθώρια ανάπτυξης περαιτέρω μπίζνες μεταξύ κεφαλαίων Ελλάδας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συζήτησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Κοτζιάς και I. Crnadak.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός: «Συμφωνήσαμε να βάλουμε εκ νέου σε τροχιά τη συμφωνία του 2003 που αφορά στην επιστήμη, τις τέχνες και την εκπαίδευση. Να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, το εμπόριο, τον τουρισμό και όλες τις άλλες πτυχές. Οι οικονομικές σχέσεις υπήρξαν, πριν από δύο εβδομάδες, αντικείμενο της μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε στο Σεράγεβο και όπου συμμετείχε ο υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Μάρδας».

Θυμίζουμε, ο Δ. Μάρδας ηγήθηκε, στις 16-17 Μάρτη, επιχειρηματικής αποστολής στο Σαράγεβο, στο πλαίσιο της συνάντησης των Συμπροέδρων της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Η αποστολή εστίασε σε μπίζνες σε κλάδους όπως: Τρόφιμα και ποτά. Κατασκευές, έργα υποδομής, δομικά υλικά, ξυλεία - έπιπλα. Τουρισμός. Ενέργεια (μεταφορά, δίκτυα, ΑΠΕ), διαχείριση υδάτων/αποβλήτων.

Σε ένα τέτοιο καμβά, ο Βόσνιος υπουργός δήλωσε χτες: «Συμφωνήσαμε να έχουμε καλές πολιτικές σχέσεις, να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε και στο θέμα της οικονομίας. Εχουμε εμπορικές συναλλαγές που θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες, λαμβανομένων υπόψη και των δυνατοτήτων των δύο χωρών. Συμφωνήσαμε να γίνει μια συνάντηση της κοινής Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων Ελλάδας - Βοσνίας, καθώς είναι ένας τομέας όπου υπάρχει ένα σχέδιο δραστηριοποίησης των δυο χωρών. Με δεδομένη λοιπόν τη διμερή πολιτική και οικονομική συνεργασία, στην οποία θα προσθέσουμε τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις επιστήμες, θα έλεγα ότι βαδίζουμε σε μια καλή κατεύθυνση».

Οπως φάνηκε, εξάλλου, και από τις χτεσινές δηλώσεις των δύο υπουργών, η ελληνική κυβέρνηση, για να ανοίξει δρόμο στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, «πουλά» στην αστική τάξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στήριξη στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ (θέλουν να λάβουν το 2017 καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη).

Ο Βόσνιος υπουργός αναγνώρισε ότι «η στήριξη της Ελλάδας (σ.σ. στην τέτοια προσπάθεια) ανανεώθηκε για ακόμα μια φορά. Και ως υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αισθάνομαι ότι εντός της ΕΕ έχουμε έναν πολύ καλό φίλο που λέγεται Ελλάδα».

Το «ψητό» για το κεφάλαιο...

Σημειωτέον, σε ό,τι αφορά το «ψητό» για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σε μελέτη της Β' Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών εντοπίζονταν ως κυριότερα εξαγώμενα προϊόντα από Ελλάδα προς Βοσνία - Ερζεγοβίνη τα εξής: Αλουμίνιο και προϊόντα αλουμινίου. Κορούνδιο. Φρούτα και Λαχανικά. Αρωματικά έλαια. Δέρματα βοοειδών - Γουνοδέρματα. Πλαστικές ύλες. Ελαστικά. Μέταλλα. Χημικά προϊόντα. Προϊόντα Αλευροποιίας. Παρασκευάσματα διατροφής.

Η ίδια μελέτη ορίζει ότι υπάρχει εκεί ζήτηση για: Ορυκτά μεταλλεύματα, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, ορυκτά καύσιμα, μηχανές - μηχανολογικό εξοπλισμό, ηλεκτρικό υλικό για τα μέρη τους, χημικά, τρόφιμα - ποτά - καπνά, υφαντουργικά, εξοπλισμό για μεταφορές, υπηρεσίες μεταφορών, τουρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Τέλος, αναγνωρίζει ως «προοπτικές» για το ελληνικό κεφάλαιο στη Βοσνία σε: «Τρόφιμα και νωπά αγροτικά, καθώς εισάγει μεγάλο ποσοστό των αναγκών της». «Βαμβάκι, υφαντουργικά και δέρματα λόγω πρόσφατης μείωσης δασμολογικών συντελεστών στην εισαγωγή βάμβακος, νημάτων κ.ά., για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας». «Προϊόντα αλουμινίου, υφάσματα, ενδύματα, υποδήματα, προϊόντα βάμβακος, δέρματα, γούνες, φαρμακευτικά, παραφαρμακευτικά, καλλυντικά, ιατρικός εξοπλισμός». «Συμμετοχή κατασκευαστικών εταιρειών σε χρηματοδοτούμενα από ΕΕ, ΕΙΒ, EBRD, Π.Τ. κ.ά. έργα υποδομής, όπως το μεγα-έργο "Διάδρομος 5c"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ