Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Αισιοδοξία» για άμεσο κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας

Με «πολιτική βούληση» για κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου

Eurokinissi

Με «πολιτική βούληση» για κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου
Με εφαλτήριο την ολόπλευρη εφαρμογή του μνημονίου αλλά και με «προβληματισμούς» σχετικά με την απόδοση και την ποσοτικοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, σε συνδυασμό και με τις αβεβαιότητες γύρω από τους ρυθμούς του παραγόμενου ΑΕΠ, εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο. Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή επίθεση προωθείται ενιαία απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές εκτιμήσεις και «προβολές» ως προς την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

Σε αυτό το φόντο, η τρέχουσα «αξιολόγηση» αποτελεί, ουσιαστικά, την πρώτη επικαιροποίηση του τρίτου μνημονίου. Αυτό με τη σειρά του θα εμπλουτίζεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα, με «κερασάκι» και τη συζήτηση για την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους. Παράλληλα, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα συνεπάγεται την υπογραφή συμπληρωματικού μνημονίου, σε συνέχεια αυτού που συμφωνήθηκε με την Ευρωζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «αξιολόγηση» φαίνεται να κλειδώνει με «πολιτική συμφωνία», όπως επισήμαναν χτες πηγές της ΕΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταγράφηκε ευρεία συναίνεση ανάμεσα στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το ότι οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η συντριπτική πλειονότητα των εκκρεμών ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί με «πολιτική βούληση», παρά τις υπάρχουσες «τεχνικές δυσκολίες». Επίσης, εκφράζεται αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τις 15/4 που ξεκινά στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα, ξεκινά μεθαύριο στην Αθήνα ο νέος κύκλος των διαβουλεύσεων με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις που αφορούν στην παραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων (1,8 δισ. ευρώ), την απογείωση της φοροληστείας σε μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα (ακόμη 1,8 δισ. ευρώ), καθώς και η απογείωση των ειδικών φόρων που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση (επίσης κατά 1,8 δισ. ευρώ).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον «AΝΤ1», τόνισε ότι από τα προβλεπόμενα μέτρα, τα 3,6 δισ. (Ασφαλιστικό και άμεση φορολογία) θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται άμεσα, ενώ από το 2018 θα εφαρμόζονται οι νέοι αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. «Τώρα είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα και υπάρχει απόσταση σε άλλα. Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Πέρα από τα μέτρα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» με γνώμονα τη μόνιμη απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» προϋποθέτει την εφαρμογή σειράς αναδιαρθρώσεων, όπως για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τη συγκρότηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Φορολογική αμνηστία σε μερίδες της πλουτοκρατίας

Το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι σε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg».

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν θα συγχωρήσουμε τα πάντα, αλλά θα δώσουμε κίνητρα ώστε να υπάρξει συμμετοχή», προσθέτοντας ότι τα δηλούμενα κεφάλαια θα φορολογούνται με το συντελεστή φορολογίας που ίσχυε όταν δημιουργήθηκαν τα εισοδήματα.

Να σημειωθεί ότι η προκλητική ρύθμιση δεν αφορά όσους φυγάδευσαν κεφάλαια στις τράπεζες του εξωτερικού με «νόμιμο τρόπο», αλλά εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα χωρίς να δηλωθούν στην Εφορία. Δηλαδή, πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η επανεισαγωγή των κεφαλαίων αυτών στην Ελλάδα θα συνοδεύεται με την εκχώρηση φορολογικής αμνηστίας, με διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων, ειδικότερα για περιπτώσεις «επενδύσεων» στην Ελλάδα και με άλλες απαλλαγές.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», ο Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τη φορολογία εισοδήματος και ενοικίων, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές πέρυσι το καλοκαίρι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς εκταμιεύσεις δόσεων και νέων αντιλαϊκών μέτρων (2016-05-22 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (2016-03-30 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια στο έδαφος των μνημονίων (2016-01-10 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι «αποκλίσεις», στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (2015-08-27 00:00:00.0)
Μαζικά χαράτσια και νέα προαπαιτούμενα μετά τις εκλογές (2015-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ