Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκβιασμοί και τακτικισμοί από το ψευδοκράτος

Ανησυχεί για «δυσκολίες» στις συνομιλίες και τον κίνδυνο να γίνει αδύνατη μια «λύση»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στη γνωστή εκβιαστική τακτική ότι σήμερα η «λύση» του Κυπριακού είναι πιο δύσκολη από ό,τι ήταν δέκα χρόνια πριν, όπως επίσης και ότι, μετά από άλλα δέκα χρόνια, η «λύση» θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα και αδύνατη, κατέφυγε ξανά ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις που έκανε στα Κατεχόμενα.

Επιπλέον, μιλώντας στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» επέκρινε τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ που προκήρυξε η κυπριακή κυβέρνηση, αν και - όπως είπε - είχε διαπιστωθεί «κατανόηση» μεταξύ των δύο πλευρών για τέτοια ζητήματα, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για γεωτρήσεις». «Η αντίληψή μου ήταν πως όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις αυτό (το θέμα) δε θα δημιουργούσε αναστάτωση για τη διαδικασία... Τώρα βλέπω έναν πιθανό κίνδυνο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, χτες, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ομέρ Καλγιοντζού, υπέβαλε στον Ακιντζί την παραίτηση της «κυβέρνησής» του, μετά την αποχώρηση του κόμματος UBP από αυτήν. Ο Ακιντζί εμφανιζόταν έτοιμος να ξεκινήσει αμέσως επαφές για τη συγκρότηση νέας «κυβέρνησης», εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο παράτασης της «κρίσης» και τον αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ανάμεσα στα επικρατέστερα σενάρια είναι αυτό της συνεργασίας μεταξύ του «δεξιού» UBP και του επίσης «δεξιού» DP («Δημοκρατικό Κόμμα») του Σερντάρ Ντενκτάς, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένες τουρκοκυπριακές εφημερίδες, θα επιτάχυνε την ενίσχυση της συνεργασίας με την Αγκυρα.

Πάντως, οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα ξετυλιχθούν σε συνάρτηση με τις εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, όπως ανέδειξε και στην τοποθέτησή του, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Θράκης, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, ο οποίος, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτήρισε το Κυπριακό «σημαντικό σημείο καμπής» και υποστήριξε ότι «μια θετική εξέλιξη ή ίσως μία λύση του Κυπριακού έως το τέλος του χρόνου» φυσικά «θα ανοίξει το δρόμο της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ και επίσης θα λύσει και πολλά άλλα θέματα».

Τέλος, και ο πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του για το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας σημείωσε ότι «η Ευρώπη εξελίσσεται ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, η Ευρώπη έχει προβλήματα με το Προσφυγικό, η Τουρκία είναι απομονωμένη και θέλει να κοιτάξει προς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη και η Τουρκία πρέπει να αντιληφθούν πως χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορούν να προχωρήσουν οι πολιτικές τους». Μεταξύ άλλων, ο Νεοφύτου σημείωσε πως αν δεν υπήρχε το τουρκικό εμπάργκο, η «συνεισφορά» της ναυτιλίας στο κυπριακό ΑΕΠ θα ξεπερνούσε το 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ