Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Εύθραυστη εκεχειρία

Θέσεις του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που συμφώνησε σε μια εκεχειρία μετά από τρεις μέρες συγκρούσεων
Θέσεις του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που συμφώνησε σε μια εκεχειρία μετά από τρεις μέρες συγκρούσεων
ΜΠΑΚΟΥ.--

Σε μια έτσι κι αλλιώς εύθραυστη εκεχειρία κατέληξαν χτες το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που για άλλη μια φορά φλέγεται από το περασμένο Σάββατο τα ξημερώματα, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει και από τις δύο πλευρές τους 60. Η συγκεκριμένη περιοχή, με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους κυρίως Αρμένιους, που συμβίωνε με καθεστώς αυτονομίας αρμονικά στη διάρκεια της Σοβιετικής Ενωσης, βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της και στηρίχτηκε τόσο από την Αρμενία, που διατηρεί στρατό, όσο και τη Ρωσία και μπήκε σε αντιπαράθεση και πολεμικές συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Το 1994 υπογράφτηκε εκεχειρία και συγκροτήθηκε η λεγόμενη Ομάδα του Μινσκ, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που την επιβλέπει και στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και συμμετέχουν επίσης η Λευκορωσία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Τουρκία.

Η εκεχειρία που στηρίζει η Ομάδα του Μινσκ μπήκε σε εφαρμογή χτες το μεσημέρι, αν και οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ καταγγέλλουν ότι η αζέρικη πλευρά την παραβιάζει, χωρίς οι ίδιες έως τώρα να ανταποδίδουν. Σύμφωνα με το Γραφείο για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Ζητημάτων, με βάση έκθεση με τα δεδομένα, έως την Κυριακή υπήρχαν 33 νεκροί, ανάμεσά τους και 3 άμαχοι και πάνω από 200 τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αρμένιο Πρόεδρο, Σερζ Σαργκισιάν, και τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλάμ Αλίεφ, κάλεσε για πλήρη κατάπαυση των εχθροπραξιών. Από την άλλη, «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι συνεχείς δηλώσεις των Τούρκων ηγετών, ότι θα σταθούν μέχρι τέλους στο πλευρό των αδελφών Αζέρων Μουσουλμάνων, για «να απελευθερωθεί κάθε έδαφός της», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δείχνοντας ότι η σύγκρουση στη σημαντική γεωστρατηγικά και ενεργειακά περιοχή του Καυκάσου είναι μέρος της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Σε επιλογή της διευθέτησης της διένεξης με διάλογο - όπως υποτίθεται «είναι η βασική δέσμευση του ΝΑΤΟ» - κάλεσε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ και προέτρεψε τους συμπροέδρους της ομάδας του Μινσκ να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Ηδη, πάντως, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν απευθείας επαφές με τις δύο πλευρές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ διεκδικούν ρόλο «αξιόπιστου συμμάχου» της Αρμενίας... (2023-09-27 00:00:00.0)
Συνομιλίες σε Μόσχα και Βρυξέλλες ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός στον Νότιο Καύκασο (2022-08-31 00:00:00.0)
Νεκρός Αζέρος στρατιώτης (2021-10-16 00:00:00.0)
Συνομιλίες για «διευθέτηση» της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (2021-09-08 00:00:00.0)
Τριβές για τη συμφωνία εκεχειρίας με «σφραγίδα» Ρωσίας (2020-11-21 00:00:00.0)
Οι αλληλοκατηγορίες και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται (2016-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ