Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για νέα επέμβαση

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πυκνώνουν οι κινήσεις και οι σχεδιασμοί Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων στο Πεντάγωνο ενόψει των προετοιμασιών για την επόμενη φάση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη.

Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» σημειώνει ότι ήδη αξιωματούχοι της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM) έχουν φτιάξει λίστα με δεκάδες στόχους έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) μεταξύ Σύρτης, Ατζνταμπίγια, Σαμπράθα και Ντέρνα. Ωστόσο, για την ώρα, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν την αρνητική ή διστακτική στάση της Τυνησίας και της Αλγερίας στα αιτήματά τους για την πραγματοποίηση επανδρωμένων ή μη επιχειρήσεων στο λιβυκό έδαφος, αναγκαζόμενοι να χρησιμοποιήσουν πιο μακρινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις «σε Ιταλία, Ισπανία, ή Ελλάδα, ακόμη και στη μακρινή Βρετανία». Δηλαδή, για άλλη μια φορά, αναμένεται η εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας σημειώνουν τις προσπάθειες του Πενταγώνου να συντονίσει καλύτερα τις επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στο λιβυκό έδαφος με εκείνες που διενεργούν ειδικές δυνάμεις από Γαλλία και Βρετανία. Υπογραμμίζει ότι κομάντος από τις παραπάνω τρεις χώρες έχουν φτιάξει «πυρήνες» στη Λιβύη και επιχειρούν να συνεργαστούν «με φιλικές ένοπλες οργανώσεις», ώστε να πραγματοποιηθούν συντονισμένα χτυπήματα κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός πανεπιστημιακός Αφρικανολόγος, Γεχουντίτ Ρόνεν, διαπίστωνε, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Τζερούσαλεμ Ποστ», ότι όσο εξαπολύονται επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ» σε Συρία και Ιράκ και τους αναγκάζουν να οπισθοχωρούν από τις περιοχές που είχαν καταλάβει, τόσο θα σπρώχνουν τις δυνάμεις τους σε εδάφη της βόρειας Λιβύης, που έχουν ήδη καταλάβει εδώ και ένα χρόνο, δημιουργώντας το «προπύργιό» τους στην πόλη της Σύρτης. Ο Ισραηλινός καθηγητής σημειώνει ότι η παρουσία των τζιχαντιστών σε μία χώρα δίχως αποτελεσματική κυβέρνηση, στρατό και δυνάμεις ασφαλείας, με δεδομένο το χάος σε όλα τα μέτωπα, δημιουργεί για αυτούς το πλεονέκτημα μιας «τέλειας καταιγίδας» που μπορεί να ξεσπάσει, βεβαίως, με απρόβλεπτες διαστάσεις όταν κλιμακωθούν οι επόμενες φάσεις της δυτικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης που ξεκίνησαν το 2011, με τότε πρόσχημα την ανατροπή του Λίβυου Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

Οι πυρετώδεις σχεδιασμοί της επικείμενης νέας φάσης επέμβασης στη Λιβύη συζητήθηκαν, άλλωστε, το βράδυ της Δευτέρας στο Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τον γγ του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλτενμπεργκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ