Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα «χειρονομία» στήριξης από Γερμανία

Συμπαράσταση Μέρκελ στον θιγμένο από σατιρικό βίντεο Ερντογάν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, πως το βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο ZDF ήταν «σκόπιμα προσβλητικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στίβεν Ζάιμπερτ, σε δηλώσεις που έκανε για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προχτές Μέρκελ - Νταβούτογλου.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τη Γερμανίδα ηγέτη, ήταν «απαράδεκτο» το κείμενο που συνόδευε το επικριτικό βίντεο που σατίριζε τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο απέσυρε το συγκεκριμένο βίντεο από την ηλεκτρονική «βιβλιοθήκη», ενώ και η διοίκηση αναγνώρισε ότι «ξεπεράστηκαν τα όρια της συκοφαντίας».

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα η Αγκυρα είχε καλέσει το Γερμανό πρέσβη στην Αγκυρα, Μάρτιν Ερντμαν, για να διαμαρτυρηθεί για το συγκεκριμένο βίντεο. Η τοποθέτηση της Μέρκελ είναι αν μη τι άλλο ενδεικτική του «ενδιαφέροντος» του Βερολίνου να διατηρεί καλές σχέσεις με την Αγκυρα, σε μια περίοδο που πυκνώνουν και διευρύνονται τα «παζάρια» μεταξύ της Τουρκίας και ευρύτερα της ΕΕ. Χτες, ο Αχμέντ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι στα μέσα του μήνα, η Μέρκελ θα είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας Ευρωπαίων ηγετών που θα παραβρεθούν στα εγκαίνια κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Κιλίς.

«Καμιά ανοχή» προς ΡΚΚ

Στο μεταξύ, χτες, Ερντογάν και Νταβούτογλου επανέλαβαν πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση για διαπραγμάτευση ή συνομιλία» με το ΡΚΚ και ότι αυτό «μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τις δυνάμεις ασφαλείας». Χτες, αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και εντός συνόρων, στη Σιλώπη επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά από επίθεση με ρουκέτα σε θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αξιωματικού και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Στο Γκαζιαντέπ, ένας Τούρκος στρατιώτης τραυματίστηκε από πυρά από τη συριακή πλευρά των συνόρων τα οποία αποδόθηκαν στο «Ισλαμικό Κράτος».

  • Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Θαλάσσιων Υποθέσεων, Μπινάλι Γιλντιρίμ, διέψευσε χτες δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία διέρρευσε μια τεράστια βάση με προσωπικά δεδομένα περίπου 50 εκατομμυρίων Τούρκων, κάνοντας λόγο για «ιστορίες» που επανέρχονται τακτικά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ