Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντεπίθεση τζιχαντιστών με πυραύλους εδάφους - αέρος και αέρια μουστάρδας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Παρά την εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας που ισχύει σε δεκάδες πρώην μέτωπα συγκρούσεων στη Συρία από τις 27 Φλεβάρη, σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι σφοδρές μάχες κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Συρίας ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού στρατού και τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα».

Χτες, οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» κατάφεραν να καταρρίψουν με πύραυλο εδάφους - αέρος ένα συριακό μαχητικό αεροσκάφος «Su-22», ο πιλότος του οποίου έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών μισθοφόρων, κοντά στο χωριό Αλ Αϊς. Στη συνέχεια, βομβάρδισαν την κουρδική συνοικία Σέικ Μακσούντ στο βόρειο τμήμα της πόλης Χαλέπι, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 14 αμάχων και τον τραυματισμό 100 άλλων.

Με αφορμή και τους τελευταίους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών από τους τζιχαντιστές, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών τους κατήγγειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας τη λήψη «κάθε δυνατού αποτρεπτικού μέτρου» κατά ξένων κυβερνήσεων και καθεστώτων που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το «Μέτωπο Νούσρα» και απαιτεί την εφαρμογή αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού για την πάταξη της χρηματοδότησης και της υποστήριξης της τρομοκρατίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν τη χρήση αερίων μουστάρδας από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε βάρος δυνάμεων του συριακού στρατού κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της ανατολικής συριακής πόλης Ντέιρ Εζόρ, που βρίσκεται στη μεθόριο με το Ιράκ.

Το ίδιο διάστημα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, επέλεξε να μεταβεί στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πριν ξαναρχίσουν την επόμενη βδομάδα στη Γενεύη οι ενδοσυριακές έμμεσες συνομιλίες.

  • Με φόντο τις πολεμικές συγκρούσεις και την επανέναρξη της διπλωματικής κινητικότητας για τη Συρία, το ΙΚ δημοσίευσε νέο προπαγανδιστικό βίντεο, σε σκηνοθεσία ...αλά Χόλιγουντ, εκτοξεύοντας απειλές για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Δύσης, κατονομάζοντας ως πιθανούς επόμενους στόχους το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Ρώμη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ