Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Στο επίκεντρο η διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, στη Μόσχα, για συμμετοχή σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Αφιερωματικού Ετους Ελλάδας - Ρωσίας».

Η Ο. Γεροβασίλη συναντήθηκε προχτές με τον εκπρόσωπο του Β. Πούτιν, Ντ. Πεσκόφ. Απ' τη συνάντηση προέκυψε η πληροφορία περί επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα στο τέλος του Μάη, την οποία η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό γεγονός», που θα αποτελέσει ευκαιρία «για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων» Ελλάδας - Ρωσίας.

Σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Tass», παραδέχτηκε εξάλλου ότι το Αφιερωματικό Ετος «αποτελεί μια ακόμα εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς», διαβεβαίωσε ότι «η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει εμπράκτως δείξει την προσήλωσή της για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων» και εκτίμησε ότι «οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν πολλές προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση. Ειδικά στον τομέα των διμερών εμπορικών συναλλαγών, θα πρέπει να αυξηθεί και να διαφοροποιηθεί το φάσμα των εκατέρωθεν εξαγομένων προϊόντων μέσω συνεργειών με συλλογικούς φορείς, όπως επιμελητήρια και ενώσεις, καθώς και ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις».

Η Ο. Γεροβασίλη κάλεσε «τους Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς οικονομίας και ιδιαίτερα σε εκείνους των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, την Ενέργεια, τον Τουρισμό, τις υποδομές και τα ακίνητα. Πρωτοβουλίες όπως επιχειρηματικές αποστολές, προωθητικές ενέργειες, εβδομάδες προβολής προϊόντων κ.ά. ενεργούν υποστηρικτικά στον τομέα αυτό».

Αναφερόμενη σε πιο συγκεκριμένα βήματα συνεργασίας που γίνονται, είπε πως «στο άμεσο μέλλον αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής ορισμένων συμφωνιών, όπως για παράδειγμα η νέα Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας και το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ενώ «σημαντικό γεγονός για το 2016 θα αποτελέσει το 1ο Φόρουμ του Ελληνο-ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στις 29-30 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επιδίωξη για τη σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώνεται και με την ανάδειξη της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας, φέτος, στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που η ΕΕ έχει επιβάλλει στη Ρωσία, απάντησε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, σε όλα τα επίπεδα εντός της ΕΕ, την επανέναρξη σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15/3/2016, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας».

«Εχουμε εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις μας και το σκεπτικισμό μας για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και υποστηρίζουμε μία μετριοπαθή και ισορροπημένη στάση» ισχυρίστηκε, προσπερνώντας το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει όλες τις μέχρι τώρα κυρώσεις της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ