Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κιόσκι ενημέρωσης και αλληλεγγύης στο λιμάνι του Πειραιά

Μέλη των σωματείων συζητούν με τους πρόσφυγες
Μέλη των σωματείων συζητούν με τους πρόσφυγες
Μόνιμη παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά, όπου διαβιούν μέσα σε άθλιες συνθήκες πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν τα εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Από χτες, έστησαν κιόσκι στην πύλη Ε2, για να οργανώνεται καλύτερα η αλληλεγγύη, η εξόρμηση και η συζήτηση με τους χιλιάδες ξεριζωμένους. Στο σημείο βρίσκονται σταθερά συνδικαλιστές που μιλούν αραβικά. Οπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στόχος είναι, εκτός από την αλληλεγγύη, που εκφράζεται έμπρακτα και καθημερινά από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, να προωθείται ο κοινός αγώνας και η διεκδίκηση των προσφύγων μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους. Αλλωστε, μετά το κλείσιμο των συνόρων, οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν για πολύ καιρό στην Ελλάδα, επομένως η εργατική τάξη πρέπει να τους υποδεχθεί στις γραμμές του κινήματός της, να δυναμώσει η κοινή πάλη.

Με ανακοίνωση, γραμμένη στη γλώσσα των προσφύγων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τούς καλούν να οργανώσουν επιτροπές και να διεκδικήσουν μαζί με τα εργατικά συνδικάτα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματά τους. Με δεδομένο ότι συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκεί, το κιόσκι του ΠΑΜΕ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών, που συζήτησαν με τους συνδικαλιστές και πήραν την ανακοίνωση.

Η Σάφα, από τη Συρία βρίσκεται στο λιμάνι με τα τρία παιδιά της και προσπαθεί να φτάσει στη Γερμανία, όπου εργάζεται ο σύζυγός της εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. «Μου είπαν να πάω να γράψω το όνομά μου σε μια λίστα για να μπορέσω να φύγω για Γερμανία», αναφέρει συζητώντας με μέλη των σωματείων, επιβεβαιώνοντας την παντελή έλλειψη επίσημης ενημέρωσης και το όργιο φημών που διασπείρονται ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Ο Μουσταφά, πριν φύγει από τη Συρία, εργαζόταν ως οδηγός. Κουβεντιάζοντας για το ΠΑΜΕ και τους αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλεύουν όλοι μαζί. Παραπονιέται για το φαγητό που τους δίνεται και προτείνει μέτρα για να οργανωθεί καλύτερα η αλληλεγγύη. Ο Σύρος Μασούτ, που εργαζόταν στον κλάδο των τροφίμων και στην πατρίδα του ήταν οργανωμένος στο συνδικάτο, ανέφερε ότι η χώρα του καταστράφηκε από τον ιμπεριαλισμό. «Τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά, αυτή είναι η δουλειά τους», είπε και πρόσθεσε: «Η συμπαράσταση του ελληνικού λαού είναι πολύ μεγάλη, αλλά η κυβέρνηση τι κάνει; Υποφέρουμε!».

  • Σήμερα, Τετάρτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα βρεθεί στις 10 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε1, όπου έχει στηθεί το περίπτερο των Συνδικάτων, προκειμένου να παραδώσει βοήθεια που έχει συγκεντρώσει. Προηγήθηκε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η οποία παρέδωσε προχτές στους πρόσφυγες στον Πειραιά είδη που γέμισαν ένα ολόκληρο φορτηγό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ