Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Παζάρια με «κοινό παρονομαστή» την αντιλαϊκή πολιτική

«Υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» τάχθηκαν Α. Μέρκελ και Κρ. Λαγκάρντ - Για «διατηρήσιμα μέτρα που θα διαρκέσουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ» μίλησε η επικεφαλής του...

Από τη χτεσινή συνάντηση της Κρ. Λαγκάρντ με την Α. Μέρκελ
Από τη χτεσινή συνάντηση της Κρ. Λαγκάρντ με την Α. Μέρκελ
Στο φόντο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ο ρόλος του οποίου στο αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα και κατά συνέπεια η παρουσία του στο χώρο της Ευρωζώνης, αποτελεί ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης.

Την ίδια ώρα, η κυρίαρχη άποψη «κλειδώνει» στην ανάγκη συμμετοχής και του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα και τις διεργασίες στην Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο.

«Παραμένουμε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», υποστήριξε χαρακτηριστικά η Α. Mέρκελ, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ συμμετέχει στην «αξιολόγηση» του προγράμματος. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση», σημείωσε. Η ίδια κατέστησε εκ νέου σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να τάσσεται κατά της διαγραφής του ελληνικού κρατικού χρέους. «Διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή σε νομική βάση» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος «υπάρχουν διάφορα εργαλεία» (όπως η επιμήκυνση των αποπληρωμών κ.ά.).

«Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση η Κρ. Λαγκάρντ.«Σαφώς, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή», πρόσθεσε.

Πριν από τη χτεσινή συνάντηση, η ίδια είχε δηλώσει ότι «συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση της Ελλάδας με διαπραγματεύσεις με καλή πίστη». Σύμφωνα με την ίδια, «εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα (...) τότε η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα, γιατί τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν». Ως άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα προσδιόρισε την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και το «βιώσιμο χρέος» (δηλαδή τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του), καθώς και την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Καταλήγοντας σημείωσε ότι «θέλουμε διατηρήσιμα μέτρα, που θα διαρκέσουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα...».

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική των αντιθέσεων και των αντιφάσεων είναι και η χτεσινή δήλωση από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας (και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ), Ε. Νοβότνι: «Μιλώντας με οικονομικούς όρους, το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να το λύσουν μόνοι τους», τόνισε στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse». Βέβαια, η συγκεκριμένη αναφορά εστιάζει στο χρηματοδοτικό σκέλος του «προγράμματος», που μπορεί να καλυφθεί από τα κεφάλαια και τους μηχανισμούς στήριξης αποκλειστικά της Ευρωζώνης. Ωστόσο, αφήνει μετέωρο το ενδεχόμενο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για λόγους πέρα από τους «οικονομικούς», όπως π.χ. οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι συμφωνίες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.ά.

«Το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης», είναι το μήνυμα που απέστειλε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχτές με τον Αλ. Τσίπρα, συμφώνησαν στην «ανάγκη» να «υπάρξει συνεχής και ταχεία πρόοδος» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που επαναβεβαιώνει τη θέση για «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γ. Βάιντμαν, σε ομιλία του στη Φραγκφούρτη, παρουσία της Κρ. Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το ΔΝΤ αποτελεί «αναγκαία συνιστώσα» σε κάθε πρόγραμμα στήριξης στην Ευρωζώνη.

Η «αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί στις αρχές Μάη, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν το βρετανικό δημοψήφισμα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η «ανάγκη να παραμείνει ενωμένη και σταθερή», καθώς και η πορεία της «αξιολόγησης» στην Ελλάδα.

Φουντώνουν οι «αβεβαιότητες» στην παγκόσμια οικονομία

«Οι παγκόσμιες προοπτικές έχουν εξασθενήσει τους τελευταίους έξι μήνες, επομένως μπορεί να (εικάσετε) από αυτό ότι θα υπάρξει μία ελαφρά αναθεώρηση (στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ)», υπογράμμισε την ίδια ώρα η Κρ. Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Φραγκφούρτη, ενόψει και της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «είμαστε σε επιφυλακή, όχι σε συναγερμό. Υπάρχει μια απώλεια στη δυναμική της ανάπτυξης» (...) που «παραμένει πολύ αργή, πολύ εύθραυστη και οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά της αυξάνονται».

Παράλληλα, ζήτησε καλύτερα φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη και περισσότερες δημόσιες δαπάνες στον τομέα αυτό, επικαλούμενη έρευνα του ΔΝΤ που δείχνει ότι μια αύξηση κατά 40% στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσε να παράγει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% σε ορίζοντα 20ετίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ