Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Κοκορομαχίες για τη Δικαιοσύνη και τις «διαρροές» των «Wikileaks»

Χωρίς να δοθεί κανένα περισσότερο στοιχείο πέραν όσων έχουν ήδη δημοσιευτεί, ολοκληρώθηκε χτες η ενημέρωση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου και Δ. Παπαγγελόπουλου, αντίστοιχα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Γ. Τσατάνη.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Εφετών, Γ. Τσατάνη, έχει προβεί σε καταγγελίες ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος παρενέβη στους χειρισμούς της σχετικά με την υπόθεση του μεγαλοεπιχειρηματία Α. Βγενόπουλου.

Από την πλευρά τους, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός, απέρριψαν κατηγορηματικά όλα όσα τους προσάπτουν τα άλλα αστικά κόμματα για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά, ο Δ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι δεν τον ενδιέφερε η υπόθεση Βγενόπουλου, επανέλαβε ότι η συνάντηση με την εισαγγελέα έγινε μετά από δική της πρόσκληση, ενώ ...«σκοτεινό σημείο» θεωρήθηκε κυρίως από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής, τηλεφώνημα που παραδέχτηκε ο Δ. Παπαγγελόπουλος ότι έκανε στην Γ. Τσατσάνη μετά τη συνάντησή τους, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Είπε ότι έχει στη διάθεσή του έγγραφα που τον δικαιώνουν...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Στον αντίποδα αυτού του σκηνικού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αφού σημείωσε ότι πρέπει «να δοθεί άπλετο φως, όσο είναι δυνατόν σε αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε ότι «τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι συνυφασμένα με το ίδιο το σύστημα γιατί είναι το λάδι για να γυρίσει η μηχανή ενός άδικου βάρβαρου συστήματος (...) Δηλαδή, για μας το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η λειτουργία του ίδιου του συστήματος, οι νόμοι οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα σε μία χούφτα ανθρώπους να εκμεταλλεύονται τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος». Εκεί πρέπει να στοχεύσει ο λαός, σημείωσε, όσο και αν προσπαθούν να τον αποπροσανατολίσουν.

Οσον αφορά στα περί «ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη είναι «μηχανισμός του ίδιου του αστικού συστήματος και είναι πλήρως εξαρτημένη».

«Η Δικαιοσύνη», είπε, «εφαρμόζει τους άδικους νόμους που εισάγει η εκάστοτε κυβέρνηση και ψηφίζει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία» και «διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι επί χρόνια το ΚΚΕ προτείνει «ευρύ εκλεκτορικό σώμα. Οχι ότι θα αλλάξει ριζικά η κατάσταση, αλλά θα εξασφαλιστεί ένας πιο αντικειμενικός, όσο γίνεται, τρόπος για την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη έφερε τις αποφάσεις - καρμπόν που εκδίδουν τα δικαστήρια βγάζοντας παράνομες τις απεργίες.

Ξεχείλισε ο εμπαιγμός...

Αντικείμενο της Επιτροπής έγιναν και οι «διαρροές» μέσω της ιστοσελίδας «Wikileaks».

Ο Ευ. Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο συμφώνησε και ο Μ. Τραγάκης από τη ΝΔ, πρότεινε να κληθούν στην Επιτροπή η ΕΥΠ και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, προκειμένου κατά τον Ευ. Βενιζέλο να «δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος που σέβεται τις αρχές του εθνικού και διεθνούς Δικαίου».

«Της υποκρισίας το ανάγνωσμα», χαρακτήρισε τη συζήτηση ο Θ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι «είναι κοινό μυστικό το τι συμβαίνει με τις παρακολουθήσεις, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Δηλαδή ποιο είναι το ευνομούμενο κράτος, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ; Πόσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας; Είναι μήπως η Γερμανία, ή η Ρωσία;». Και πρόσθεσε: «Θα φωνάξουμε την ΕΥΠ να μας πει αν έκανε υποκλοπές ή αν ξέρει πώς έγιναν; `Η την ΑΔΑΕ».

Οπως σημείωσε «όλα αυτά, κατά τη γνώμη μας, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα βασικά προβλήματα. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι, είτε με το ΔΝΤ είτε με την ΕΕ, αυτός που θα πληρώσει τη νύφη θα είναι ο ελληνικός λαός. Εδώ είναι η πολιτική ουσία και όχι αν έγιναν και πώς έγιναν οι υποκλοπές, ποιος τις έκανε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ