Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρουσίασε το δικό της «μοντέλο» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Eurokinissi

Το «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που έχει προκρίνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και με βάση τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, όπως αυτοί αποτυπώνονται στη στρατηγική της ΕΕ, αλλά και το νέο χαράτσι που ετοιμάζεται στο αέριο κίνησης, ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής ήταν η ενημέρωσή της για το διεθνή διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για την αγορά από τη ΔΕΗ 16 χιλιάδων μετασχηματιστών.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στα «ζητήματα τα οποία τα συζητάμε αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας», επιβεβαίωσε τα μονοπώλια ότι «είναι στη λογική μας πράγματι να ενσωματωθεί η ΔΕΗ πλέον στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς», προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει «με έναν τέτοιο τρόπο ώστε και η ίδια (η ΔΕΗ) θα μπορεί να κατέχει πάντοτε αυτό που της αναλογεί». Εννοείται, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, ως καπιταλιστική επιχείρηση, που επίσης θα έχει μερίδια στην αγορά, θα κερδοφορεί, ενώ θα συμβάλλει στην ενίσχυση του απελευθερωμένου τομέα ηλεκτρικής ενέργειας. «Γι' αυτό - πρόσθεσε - έχουμε παρουσιάσει και ίσως κάποια άλλη φορά θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε πιο αναλυτικά, τη στρατηγική των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες για τη δημιουργία νέων αυτόνομων πια επιχειρηματικών σχημάτων, παραγωγών Ενέργειας».

Παρουσίασε το «μοντέλο» αυτό ως «αντίποδα των σχεδίων της απαξίωσης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, όπως τα είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια» και ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει ότι «απελευθέρωση η οποία διατάσσεται, που προκύπτει από εκβιαστικά σχέδια ιδιωτικοποίησης εις βάρος της δημόσιας περιουσίας, μας βρίσκει αντίθετους»! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτή τη μάχη την έχουμε δώσει, την έχουμε κερδίσει στον ΑΔΜΗΕ, θα τη δώσουμε σε όσους προσπαθήσουν να επαναφέρουν το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ»! Εδώ η υποκρισία περισσεύει, αφού η ουσία, δηλαδή η ενίσχυση της καπιταλιστικής οικονομίας, με τις διαφορετικές μορφές ιδιωτικοποίησης, δεν αλλάζει.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών αν θα υπάρξει φόρος κατανάλωσης στο αέριο, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης «όσον αφορά στον Ειδικό Φόρο δεν μιλάμε αυτή τη στιγμή για Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης γενικώς στο αέριο. Αυτό το οποίο έχει ακουστεί και συζητιέται, εξ όσων γνωρίζω, χωρίς να έχει τίποτα κλειδώσει αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι για Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αέριο κίνησης».

Παράλληλα, αναφορά έκανε ο Π. Σκουρλέτης και στο εισπρακτικό μέτρο σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και αφορά το διακανονισμό των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή. Δείχνοντας ότι το μέλημα της κυβέρνησης είναι να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί, ο υπουργός δεν δίστασε να καλλιεργήσει και ψεύτικες προσδοκίες, λέγοντας ότι «αν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες να προβούμε έστω και σε μια μικρή μείωση των τιμών». Βέβαια, έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει ότι «βεβαίως, πάντοτε με την προϋπόθεση ότι είναι αυτή η τάση των τιμών αερίου, πετρελαίου και με δεδομένο, βέβαια, ότι η αγορά Ενέργειας στην Ελλάδα είναι σε μια μεταβατική φάση και είναι δικαιολογημένο σε ένα βαθμό να δημιουργεί μια ανασφάλεια στην ίδια τη ΔΕΗ και τη διοίκησή της».

Δυσαρέσκεια από την ενεργοβόρο βιομηχανία

Δεν είναι ικανοποιημένες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του μέτρου της «διακοψιμότητας», όπως προκύπτει από επίσημη επιστολή της «ΕΒΙΚΕΝ» (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη. Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι η ΔΕΗ, με τη μέχρι σήμερα στάση της, ουσιαστικά «χειραγωγεί» τις δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου, με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε αποτυχία το μέτρο της «διακοψιμότητας». Παράλληλα με το παραπάνω, η ΕΒΙΚΕΝ μιλά για «άρνηση» της ΔΕΗ να «προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της στην Υψηλή Τάση» για την παροχή «εξατομικευμένων τιμολογίων» για κάθε βιομηχανία, να μειώσει δηλαδή μέσω αυτής της διαδικασίας τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε μια βιομηχανία με ξεχωριστή συμφωνία και ζητά την παρέμβαση του υπουργού για να μην αποτύχει το μέτρο της «...διακοψιμότητας με προφανή αρνητικά αποτελέσματα για όλους».

Υπενθυμίζουμε ότι με το μέτρο της «διακοψιμότητας» προβλέπεται οι βιομηχανίες έντασης ηλεκτρικής Ενέργειας που θα διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, με σκοπό τη μείωση ζήτησης ηλεκτρισμού και με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύουν την ασφάλεια του συστήματος διανομής, θα λαμβάνουν ως αντάλλαγμα γενναίες εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν. Το μέτρο αυτό έρχεται ως «αντάλλαγμα» της κατάργησης της έκπτωσης κατά 20% μ.ο. στα βιομηχανικά τιμολόγια τον περασμένο Δεκέμβρη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου, σε συνδυασμό με τα νέα «εξατομικευμένα» τιμολόγια που λέει ότι θα παρέχει η ΔΕΗ στους βιομηχανικούς πελάτες της, αυτά που η ΕΒΙΚΕΝ λέει ότι δεν τα προχωράει. Οπως φαίνεται από την επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΒΙΚΕΝ, τα μέτρα μείωσης των τιμολογίων δεν «προχωράνε» σε ικανοποιητικό γι' αυτήν βαθμό και γι' αυτό παρεμβαίνει.

Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για ανταγωνισμό ανάμεσα στη ΔΕΗ ΑΕ και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, επειδή κάθε πλευρά επιδιώκει να μεγιστοποιεί τα κέρδη της. Επίσης, είναι σίγουρο ότι τις όποιες μειώσεις στα τιμολόγια των βιομηχανιών θα τις πληρώσουν με αυξήσεις τα λαϊκά νοικοκυριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ