Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το νομοσχέδιο συνθλίβει παραπέρα τους φτωχομεσαίους αγρότες

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης

Σε εξέλιξη είναι από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη συμπλήρωση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τη μετατροπή των Αγροτικών Συνεταιρισμών επί της ουσίας σε Ανώνυμες Εταιρείες, συνθλίβοντας τους φτωχομεσαίους αγρότες.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις». Χτες ήταν η συζήτηση επί της αρχής, ενώ σήμερα θα συζητηθεί επί των άρθρων.

Πέραν όλων των άλλων ρυθμίσεων που αναλύονται διεξοδικά στο σημερινό «Ριζοσπάστη», μέχρι και χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, δεν είχε απαντήσει αν κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για να καταργηθούν τα «αγροτοδικεία» και να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος των αγώνων των αγροτών και άλλων κλάδων εργαζομένων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, αφού κάλεσε τους αγρότες να συμμετέχουν στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο Ασφαλιστικό και Φορολογικό που πλήττουν και τους ίδιους, επισήμανε για το νομοσχέδιο, το οποίο δήλωσε ότι καταψηφίζει το ΚΚΕ, πως «έρχεστε να ολοκληρώσετε αυτό που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δηλαδή την ικανοποίηση του αιτήματος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής, τυποποίησης και πώλησης των αγροτικών προϊόντων, με ξεκάθαρο στόχο τη συγκέντρωση γης, παραγωγής, επιδοτήσεων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών, καπιταλιστικών επιχειρήσεων».

Γι' αυτό, όπως είπε, το νομοσχέδιο «αναμασά» τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι «επιχειρείτε να εκσυγχρονίσετε την αντιαγροτική πολιτική, τους συνεταιρισμούς, με βάση τη νέα ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ». Επισήμανε, τέλος, ότι μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε «αγροτικές συμπράξεις» που θα λειτουργούν «με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», με στόχο το «κέρδος για τους μεγαλοαγρότες, τους μεγαλομετόχους. Οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες θα οδηγούνται στο ξεκλήρισμα».

Τα άλλα κόμματα

Από τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων ξεχωρίζουν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, για τον τρόπο που άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο μεν εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί εντόπισε κρατικές παρεμβάσεις στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι «πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι επιχειρήσεις με κίνητρο το κέρδος».

Ο δε ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής είπε ότι «το νομοσχέδιο διέπεται από τη λογική της ελεύθερης οικονομίας και της ελεύθερης αγοράς, επιδιώκει να καταστήσει τους συνεταιρισμούς ιδιωτικές εταιρείες. Μολαταύτα, διατηρείται έντονος κρατικός παρεμβατισμός με τις προτεινόμενες διατάξεις». Μετά από αυτό και αφού κατέθεσε τα διαπιστευτήρια της ναζιστικής οργάνωσης στο κεφάλαιο, κατέφυγε για αντιπερισπασμό σε αισχρό αντικομμουνισμό, κατηγορώντας μεταξύ άλλων το ΚΚΕ ότι «πρόδωσε τους αγροτικούς αγώνες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ