Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Τελάλης των κερδών και των αναδιαρθρώσεων του κεφαλαίου

Στο γνωστό του μοτίβο, της κριτικής πάνω στο μείγμα της αστικής διαχείρισης που προωθεί η κυβέρνηση, κινήθηκε και χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο «Ράδιο Ηράκλειο».

«Η αξιολόγηση θα κλείσει με την κυβέρνηση να βάζει καινούργιους φόρους. Το Ποτάμι υπέδειξε συγκεκριμένες δαπάνες που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά εάν η κυβέρνηση δε θέλει να κόψει αυτές τις δαπάνες τότε θα βάλει και άλλους φόρους. Το ότι βάζει φόρους όμως είναι δική της επιλογή, δική της ανάγνωση του μνημονίου του Αυγούστου, επειδή δε θέλει να περικόψει τις σπατάλες και δε θέλει να προχωρήσει γρήγορα στις ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε.

Παραπέρα, προέβλεψε ότι τον Οκτώβρη, στην επόμενη «αξιολόγηση», «όταν η κυβέρνηση πάλι θα έχει καθυστερήσει και θα έχουμε πάλι πιέσεις (...) η κυβέρνηση μέσα σ΄ ένα φαύλο κύκλο αδυναμίας να αλλάξει τις δαπάνες του κράτους θα αναγκαστεί να βάλει νέους φόρους και να κόψει συντάξεις».

Επιμένοντας για την ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, πρόσθεσε: «Οχι μόνο αυτοί που κυβερνούν σήμερα αλλά και οι προηγούμενοι, εδώ και πολλά χρόνια δεν αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν πραγματικά την κατάσταση».

Τόνισε, άλλωστε, ότι στο Ποτάμι δεν φοβούνται να μιλήσουν για ιδιωτικοποιήσεις, καταγγέλλοντας όσους «είναι σε σύγκρουση με την ιδιωτική πρωτοβουλία, με την επιχειρηματικότητα, με την έννοια του κέρδους, με την έννοια της παραγωγής του πλούτου». Ενώ, όπως είπε για τον ίδιο, «προσπαθώ να ενισχύσω τις επιχειρηματικές επενδυτικές δραστηριότητες στη χώρα (...) Θα πρέπει όλοι να συμπαραστεκόμαστε σ' αυτούς που κινούν πραγματικά την οικονομία».

Ερωτώμενος, εξάλλου, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κράτησε πάλι κάποιες αποστάσεις, δείχνοντας ότι το παζάρι μεταξύ τους, αλλά και με άλλους, συνεχίζεται: «Ο διάλογος για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική παράταξη δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αυτά είναι δύο κόμματα που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ούτε το ένα θα ενταχθεί στο άλλο (...) Το Ποτάμι λέει ότι το καινούριο (σ.σ: που θέλουν να φτιάξουν) δεν είναι οι πρώην υπουργοί. Αυτή είναι η διαφωνία μας. Εμείς λέμε ότι το καινούριο είναι το νέο αίμα της πολιτικής (...) Προφανώς υπάρχουν και κάποιοι από τους παλιούς που πρέπει να είναι παρόντες, να δώσουν τους αγώνες τους, αλλά δε θα προέλθει το καινούριο από τους παλιούς υπουργούς. Aυτό αφορά και τη ΝΔ, αφορά και το ΠΑΣΟΚ».

Η αναφορά στη ΝΔ δεν ήταν τυχαία, καθώς στο Ποτάμι λοξοκοιτάζουν και προς τα εκεί για σύμπλευση πάνω στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου. Εξ ου και ο Στ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι «το Ποτάμι είχε πάντα κοινό και κεντροαριστερό και κεντροδεξιό, μιλάμε πάντα για τους προοδευτικούς κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς».

Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει και συνεχίζει να αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αντιμεταρρυθμιστικό και συντηρητικό κίνημα (...) Αρα, έχει αυτοεξορισθεί από το διάλογο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ