Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει Βαρσοβίας και εν μέσω όξυνσης ανταγωνισμών

Η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, αλλά και η παραπέρα προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών με πρόσχημα το Προσφυγικό, βρίσκονται στο επίκεντρο των ΝΑΤΟικών διαβουλίων

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μ. Κωσταράκος, με τον Αμερικανό ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Κ. Σκαπαρότι, κατά τη χτεσινή ΝΑΤΟική σύνοδο
Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μ. Κωσταράκος, με τον Αμερικανό ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Κ. Σκαπαρότι, κατά τη χτεσινή ΝΑΤΟική σύνοδο
Πυρετώδεις προετοιμασίες «τρέχουν» στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, τον Ιούλη στη Βαρσοβία, και προς υλοποίηση, βήμα το βήμα, μιας σειράς επικίνδυνων σχεδιασμών του, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Η Στρατιωτική Επιτροπή

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες συνεδρίασε η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ υπό την προεδρία του Τσέχου Π. Πάβελ και τη συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, όπως και του νέου ανώτατου διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανού Κ. Σκαπαρότι.

Οι συζητήσεις εστίασαν στις «σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας» και την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ για να τις αντιμετωπίσει, ώστε «να παραμείνει η πιο ισχυρή και επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», όπως είπε ο Π. Πάβελ.

Με την παρουσία του Μ. Σκαπαρότι, εξέτασαν το επιχειρησιακό στάτους των αποστολών που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ σε μια σειρά ζωνών του πλανήτη, όπως επίσης συναντήθηκαν με στρατιωτικά στελέχη από χώρες - «εταίρους», στο πλαίσιο της γεωγραφικής εξάπλωσης της δράσης του ΝΑΤΟ πολύ πέρα από τα σύνορα των κρατών - μελών του, π.χ. στην Αυστραλία και το δυτικό Ειρηνικό.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με συναντήσεις με εκπροσώπους από Ουκρανία και Γεωργία, άλλες δύο χώρες όπου επιχειρούν να διεισδύσουν παραπέρα τα ευρωατλαντικά μονοπώλια σε σύγκρουση με ρωσικά κεφάλαια.

Η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο, συνέρχεται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η αποτίμηση της δραστηριότητας της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο, καθώς και το μέλλον της. Αξιοποιώντας το Προσφυγικό ως πρόσχημα προώθησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στη Σύνοδο θα συζητηθούν η μελλοντική «συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης»,«τρόποι που μπορούν να την καταστήσουν πιο αποτελεσματική, παρά τα προβλήματα που εγείρει η Τουρκία και παρεμποδίζουν την ομαλή υλοποίησή της», όπως διαχέεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, που κάλεσε στο Αιγαίο τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 τάχα για διαχείριση του Προσφυγικού, βλέποντας κατόπιν να αυξάνεται κατακόρυφα η τουρκική προκλητικότητα υπό τα βλέμματα των ΝΑΤΟικών...

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει και διασυνδέει δυνάμεις σε όλο το τόξο, από Μεσόγειο έως Μαύρη Θάλασσα με ενδιάμεσο κρίκο το Αιγαίο, ελέγχοντας τους διαύλους που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά. Σε αυτό το μοτίβο, άλλωστε, στην υπουργική σύνοδο θα συζητηθεί η σχέση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και θα υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα του τελευταίου Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Θέλουν «νέο επίπεδο» στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ

Αλλωστε, όπως είπε χτες ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην επιχείρηση στο Αιγαίο, η Σύνοδος των ΥΠΕΞ «θα διερευνήσει τι παραπάνω μπορεί να κάνει η Συμμαχία στην Κεντρική Μεσόγειο σε συνεργασία με την ΕΕ», η οποία επίσης θέλει παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο για την προώθηση θέσεων μονοπωλίων της. Εξ ου και στη Σύνοδο θα συζητηθεί η σχέση ΝΑΤΟ - ΕΕ, με συμμετοχή της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τόνισε σχετικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Θα συζητήσουμε για το πώς να πάει η συνεργασία μας με την ΕΕ σε ένα νέο επίπεδο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια Κοινή Δήλωση εκφράζοντας τη βούλησή μας να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά μαζί για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, τη συνεργασία στη θάλασσα και στον κυβερνοχώρο, όπως και σε άλλους τομείς. Να καταλήξουμε σε εγχειρίδια στρατηγικών για την αντιμετώπιση σεναρίων υβριδικού πολέμου, για να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων και να διευκρινίσουμε εκ των προτέρων ποιος κάνει τι. Και να διασυνδέσουμε ασκήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ ώστε να δοκιμάσουμε τις αντιδράσεις μας σε μια αναδυόμενη υβριδική απειλή».

Στοχοποιώντας τη Ρωσία, ως κύριο αντίπαλό τους σε αυτήν τη ζώνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ακόμα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας θα συζητήσουν για τις σχέσεις με τη Μόσχα και την πολιτική του ΝΑΤΟ προς τους ανατολικούς γείτονες της συμμαχίας.

Πρόσθεσε: «Η προσέγγισή μας προς τη Ρωσία συνδυάζει την ισχυρή άμυνα και αποτροπή με το διάλογο. Εχουμε ήδη αποφασίσει να ενισχύσουμε την προωθημένη παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας. Οι επιτελείς μας, μας έχουν υποβάλει προτάσεις για ανάπτυξη πολλών ταγμάτων σε διάφορες χώρες της περιοχής. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με τον αριθμό και τις θέσεις. Αλλά είμαστε τώρα στη φάση που εξετάζουμε την κλίμακα και το πεδίο της παρουσίας μας στα ανατολικά»...

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της παραπέρα διείσδυσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και σε μια εξέλιξη που έχει οξύνει παραπέρα την κόντρα με τη Ρωσία, πριν από τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης του Μαυροβουνίου, το οποίο πλέον θα συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές υπουργικές συνόδους ως παρατηρητής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ