Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βγάζει «λάδι» το ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στο Αιγαίο...

...και του αναγνωρίζει ανοιχτά ρόλο επιδιαιτητή

«Πατήματα» για τη μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο δίνει η κυβέρνηση, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας
«Πατήματα» για τη μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο δίνει η κυβέρνηση, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας
Συνεχίζει η κυβέρνηση να βγάζει «λάδι» το ΝΑΤΟ, την ώρα που, υπό την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, κλιμακώθηκε κατακόρυφα η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, με σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και την Αγκυρα να εκμεταλλεύεται τη ΝΑΤΟική εμπλοκή, ώστε να θέσει ανοικτά το σύνολο των αμφισβητήσεών της στο Αιγαίο: Από το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και την κυριαρχία πάνω σε μια σειρά νησιά και νησίδες, έως τη διχοτόμησή του με βάση τον 25ο μεσημβρινό με αφορμή τις ζώνες έρευνας και διάσωσης.

Ως «απάντηση» στα παραπάνω μάλιστα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναγνωρίζει ανοιχτά στο ΝΑΤΟ ρόλο επιδιαιτητή, βάζοντας ουσιαστικά στον Προκρούστη των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δίνοντας παραπέρα «πατήματα» για μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, σχετικά με τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει το ΥΠΕΘΑ το τριήμερο 20-22/5 για τη γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων, ερωτηθείς αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλα ζητήματα:

Επέμεινε ότι η συμφωνία για την έλευση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, τάχα προς διαχείριση του Προσφυγικού, ήταν «επωφελής για την Ελλάδα»... Οτι «η συμφωνία λειτούργησε, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήθηκαν» και μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές. Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει διπλωματική άδεια για ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης παντού στο Αιγαίο.

Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση ενημερώνει σχετικά με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις τους «συμμάχους» της στο ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι η παρουσία των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή, δίνει μια δυνατότητα να έχουν ίδια αντίληψη. Συμπλήρωσε ότι πέρα από διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς το ΝΑΤΟ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, επικοινώνησε και ο ίδιος με τον γγ του ΝΑΤΟ για να του θέσει το θέμα, προειδοποιώντας τον ότι οι προσκλήσεις των Τούρκων στον αέρα, με τις ακόλουθες αναχαιτίσεις και αερομαχίες μπορεί να οδηγήσουν και σε ατύχημα.

Οπως εξηγεί επ' αυτού ο αρχηγός ΓΕΑ, οι Τούρκοι «μπαίνουν» συνήθως στο Αιγαίο με 6 - 8 μαχητικά, συν τα 2 ελληνικά που κατά κανόνα σηκώνονται να τους αναχαιτίσουν, συγκεντρώνεται τότε ένας σημαντικός αριθμός αεροσκαφών, σε επικίνδυνους ελιγμούς, με μεγάλες ταχύτητες, σε περιορισμένο γεωγραφικά χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Αλλα λόγια...

Ερωτηθείς, ωστόσο, ο υπουργός τι απάντηση παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για τα διαβήματά της αυτά στο ΝΑΤΟ, δεν έδωσε σαφή απάντηση. Επανέλαβε ότι στα κεντρικά του ΝΑΤΟ υπάρχουν πια και σχετικές αναφορές από τους κυβερνήτες των πλοίων της SNMG2, ότι τα περιστατικά τουρκικής προκλητικότητας καταγράφονται και «έχουν δημιουργήσει μια εικόνα στη συμμαχία απόλυτα σαφή για την τουρκική πολιτική», ότι «αυτό βοηθά να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι ελληνικές θέσεις», αλλά πέραν τούτων ουδέν σε ό,τι αφορά κάποια ουσιαστική αντίδραση του ΝΑΤΟ...

Και πώς αλλιώς, εφόσον οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις με βάση γνωστές διαταγές της λυκοσυμμαχίας, όπως η «Aegean Policy Guidance» (του 2006) ή το «Luns ruling» (του 1984), που αφορούν στο Αιγαίο και επιβάλλουν «ίσες αποστάσεις» της λυκοσυμμαχίας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όποτε προκύπτει κάποιο ζήτημα στο Αιγαίο.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πρόσφατα ότι «υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα στο Αιγαίο Πέλαγος. Γι' αυτόν το λόγο είχαμε δηλώσει με μεγάλη προσοχή, όταν αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε, ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ευαισθησία σε οποιαδήποτε εθνική θέση, απόφαση που αποτελεί και τη βάση της δράσης μας εξαρχής». Οπερ σημαίνει «ευαισθησία» και σε «οποιαδήποτε εθνική θέση» προβάλλει η Αγκυρα, για να... μακιγιάρει τις αξιώσεις της.

Σημειωτέον, στα αρμόδια επιτελεία αναμένουν τις επόμενες μέρες ύφεση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, όπως εκδηλώθηκε τελευταία με την υλοποίηση της μεγαλύτερης ετησίως άσκησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «Λευκή Φουρτούνα», καθώς τα εμπλεκόμενα τμήματα θα αρχίσουν να μετακινούν τη δράση τους προς τα ανατολικά και το FIR της Κύπρου.

Εξάλλου, στο φόντο αιτήματος εισαγγελέα της Αγκυρας για δικαστική συνδρομή από την Αθήνα, ώστε να κινηθεί δικαστική διαδικασία αγωγής αποζημίωσης κατά πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον οποίο οι Τούρκοι κατηγορούν για κατάρριψη τουρκικού «F-16» στις 8/10/1996, ο υπουργός Αμυνας απάντησε: «Δε γνωρίζουμε κάτι για κατάρριψη τουρκικού F-16. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους». Για την Αθήνα, το τουρκικό αεροπλάνο κατέπεσε από βλάβη. Οι δε ελληνικές δικαστικές αρχές απέρριψαν το τουρκικό αίτημα.

Βάζει και τη Θράκη στο «παιχνίδι» της η Αγκυρα

Η έγερση θεμάτων, βέβαια, από πλευράς Αγκυρας δεν περιορίζεται στο Αιγαίο, αλλά αφορά και τη Θράκη.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τ. Μπιλγκίτς, δήλωσε χτες: «Ανώτεροι Ελληνες αξιωματούχοι υποστήριξαν πρόσφατα ότι η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, την οποία αποκαλούν "μουσουλμανική μειονότητα", απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα στην Ελλάδα ως κράτους - μέλους της ΕΕ (...) Η τρέχουσα κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης (...) είναι πολύ μακριά από την αισιόδοξη άποψη που αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων».

Και συνέχισε βάζοντας μια σειρά αιτήματα: «Η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη αναμένει θεμελιωδώς από την Ελλάδα να δείξει σεβασμό στην εθνική ταυτότητα της μειονότητας. Να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις ΜΚΟ, που παρέλειψε να το πράξει για οκτώ χρόνια με το σκεπτικό ότι οι οργανώσεις αυτές φέρουν το όνομα "Τουρκική". Να ανταποκριθεί στα αιτήματα για άνοιγμα νηπιαγωγείων της μειονότητας και μειονοτικών σχολείων στα άλλα επίπεδα. Να αναγνωρίζει τους μουφτήδες που εκλέγονται από τη μειονότητα και να μην παρεμβαίνει στις θρησκευτικές τους ελευθερίες. Να εξασφαλίσει ότι η μειονότητα έχει το πλήρες δικαίωμα να έχει λόγο για τις διοικήσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των ιδρυμάτων της. Να χορηγήσει εκ νέου ιθαγένεια στα μέλη της μειονότητας, που την στερήθηκαν δυνάμει του καταργηθέντος άρθρου 19 του νόμου περί Ελληνικής Ιθαγένειας».

Ο Τούρκος εκπρόσωπος κάλεσε, μάλιστα, να υλοποιηθούν τα παραπάνω «το συντομότερο δυνατό», θεωρώντας ότι «αυτό θα έχει θετική επίδραση στις διμερείς μας σχέσεις».

Σχολιάζοντας τις τέτοιες δηλώσεις, χτες, ο Π. Καμμένος απάντησε: «Η Συνθήκη της Λοζάνης είναι ξεκάθαρη, δεν υφίσταται τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Η Συνθήκη της Λοζάνης η οποία έχει υπογραφεί και από την Τουρκία, αναγνωρίζει θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη και δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα ανατροπής μίας διεθνούς συμβάσεως».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αγκυρα η Νούλαντ (2024-01-30 00:00:00.0)
«Μεγίστης σημασίας» η «συνεργασία στην ασφάλεια» (2022-12-09 00:00:00.0)
Ρόλο «επιδιαιτητή» αναγνωρίζει ανοιχτά στο ΝΑΤΟ η συγκυβέρνηση (2016-02-23 00:00:00.0)
Η οικονομική συνεκμετάλλευση και το ΝΑΤΟ οδηγούν τις εξελίξεις (2010-05-02 00:00:00.0)
Στην Τουρκία τα ...«φακίρικα» (2008-01-12 00:00:00.0)
Επιμένει με τη μειονότητα (2007-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ