Κυριακή 29 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτακτική ανάγκη η αντισεισμική θωράκιση της χώρας

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται ορισμένη σεισμική έξαρση στο Αιγαίο. Εχουμε, συγκεκριμένα, 5,2 Ρίχτερ την 1-5-2001 ανάμεσα στη Ρόδο και την Κάρπαθο, 5,5 Ρίχτερ στις 11-6-2001 στη Χίο, τις σεισμικές δονήσεις στη Σκύρο, με μεγαλύτερη αυτή των 5,7 Ρίχτερ στις 26-7-2001. Ταυτόχρονα, οι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν ανησυχητική την ηρεμία που σημειώνεται στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο. Η παραπάνω εικόνα καθιστά επίκαιρη, αλλά και επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και, ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την, τουλάχιστον, ανεπαρκή πολιτική της στον τομέα αυτό. Ανεπάρκεια, που εμφανίζεται ανάγλυφη στις ανοιχτές πληγές, που χάσκουν μετά τους σεισμούς που έγιναν εδώ και χρόνια, όπως της Αθήνας, του Αιγίου κλπ.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης της χώρας πρέπει να περιλαμβάνει:

- Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας. Ειδικότερα, τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μία τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων ή ολόκληρων περιοχών. Δημιουργεί την ανάγκη για αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους. Απαιτεί το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας. Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου, καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα των αυθαιρέτων.

- Την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές. Είναι απαράδεκτη η γειτνίαση πολεμικών βιομηχανιών με διυλιστήρια, γιατί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

- Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής, όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.

- Τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά Περιφέρεια και Νομό. Την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

- Τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας για τα δημόσια κτίρια και χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (ιδιαίτερα νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους συγκέντρωσης της νεολαίας κλπ.), τις υποδομές και τα ιστορικά μνημεία.

Ισχυρός μετασεισμός

Νέα ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε χτες τις πρωινές ώρες στην περιοχή της Σκύρου και ανησύχησε τους κατοίκους της. Ευτυχώς όμως είχαμε μόνον κάποιες κατολισθήσεις βράχων χωρίς να συμβούν νέες ζημιές. Οι σεισμολόγοι καθησύχαζαν τους κατοίκους διαβεβαιώνοντας πως πρόκειται απλώς για ισχυρό μετασεισμό στα πλαίσια της μετασεισμικής δραστηριότητας και δεν εμπνέει καμιά ανησυχία.


Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ