Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλούς χώρους

Παρά τη λύσσα των αστικών επιτελείων που θέριεψε και λόγω έναρξης του «Euro»

Από κινητοποίηση του ταξικού Συνδικάτου των Σιδηροδρομικών των Βερσαλιών
Από κινητοποίηση του ταξικού Συνδικάτου των Σιδηροδρομικών των Βερσαλιών
ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρά την προσπάθεια κυβέρνησης, μεγαλοεργοδοτών αλλά και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που ύψωσαν όλους τους τόνους υπέρ της «κοινωνικής ειρήνης» και λόγω της προγραμματισμένης για σήμερα έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2016, οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο «Ελ Κομρί» συνεχίζονται σε αρκετούς χώρους.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι σιδηροδρομικοί συνέχιζαν να απεργούν σε σημαντικό ποσοστό, παρά την προθυμία των περισσότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων να συνυπογράψουν τη συμφωνία που τους «πρόσφεραν» κυβέρνηση και διοίκηση της SNCF (σ.σ. αντίστοιχος ΟΣΕ της Γαλλίας). Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να προβάλλουν με επιμονή το θέμα της απόσυρσης του «Ελ Κομρί», κόντρα στη συντεχνιακή λογική που σχεδιασμένα καλλιεργούν οι υποταγμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, πως είναι δυνατόν να κλιμακώνεται μια γενικευμένη επίθεση και ένας χώρος ή κλάδος να γλιτώσει από αυτήν.

Στη συγκομμιδή απορριμάτων και διαχείριση αποβλήτων επίσης συνεχίζονταν μέχρι και χτες οι κινητοποιήσεις, με την κυβέρνηση να γκρινιάζει για το Παρίσι που υποδέχεται το «Euro» γεμάτο τόνους σκουπιδιών, αλλά και μη συζητώντας (και επί της ουσίας) τα αιτήματα των απεργών.

Στις αερομεταφορές, οι πιλότοι της «Air France» έχουν αναγγείλει νέες απεργίες από αύριο 11 Ιούνη μέχρι και τις 14 του μήνα.

Η απεργία συνεχίζεται επίσης και σε διάφορους χώρους της Ενέργειας, όπως τα διυλιστήρια, αν και η συμμετοχή είναι πιο περιορισμένη.

Στην οργάνωση της απεργίας πρωτοστατούν σημαντικά και οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην ταξική αγωνιστική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, όπως η Federacion Nationale des Industries Chimiques - FNIC CGT (Εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες). Σε προχτεσινή της ανακοίνωση, η FNIC καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και προετοιμασία για τη μέρα πανεθνικής δράσης στο Παρίσι, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιούνη. «Ολοι στο Παρίσι! Να κάνουμε τους δρόμους να τρέμουν από την ηχώ των φωνών των εργαζομένων μέχρι το Μέγαρο των Ιλισίων! Η δημοκρατία απαιτεί την απόσυρση αυτού του νόμου που έχει ήδη απορριφτεί από όλους (τους εργαζόμενους). Να κινητοποιηθούμε μαζί!» σημειώνει η ανακοίνωση, επιμένοντας στην απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος και ενώ, εδώ και μέρες, δυναμώνει ως «ρεαλιστική επιλογή» η ανάγκη ενός καλύτερου «διαλόγου» με την κυβέρνηση, λογική που διακρίνει και την ηγεσία της CGT όπου έχει επιρροή το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ.

Ταυτόχρονα, η FNIC μιλά για «προδοσία ενάντια στην (ίδια την) έννοια του συνδικαλισμού», στηλιτεύοντας τη στάση συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (όπως της CFDT) που «στο όνομα του κοινωνικού διαλόγου εμπιστεύονται τη διοίκηση στην επιχείρηση».

Παράλληλα με τις απεργίες πραγματοποιούνται και άλλες δυναμικές παρεμβάσεις, όπως ο αποκλεισμός χτες τα χαράματα στην Κεντρική Αγορά Ρουνζί του Παρισιού, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες προβάλλοντας ως αίτημα και πάλι την απόσυρση του «Ελ Κομρί». Η Αγορά Ρουνζί απλώνεται σε μια έκταση 234 εκταρίων (234 στρέμματα) και «φιλοξενεί» 1.200 εταιρείες κύρια χονδρικού εμπορίου, που συνολικά απασχολούν 12.000 μισθωτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ