Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αξίζει το σεβασμό μας ο αγώνας όσων πάλεψαν με αυταπάρνηση κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ

Στην εκδήλωση που έγινε στο χώρο του μνημείου, μετά την αποκάλυψή του, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανάμεσα σ' άλλα σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα στον Αη Στράτη, ένα κομμάτι γης ριγμένο στη μέση της θάλασσας, στο Αιγαίο, όπου από το 1929 και για 30 και πλέον χρόνια γράφτηκε μια από τις πιο ηρωικές σελίδες του λαϊκού μας κινήματος.

Εκατοντάδες αγωνιστές του λαού μας, κάτω από σκληρές συνθήκες, παρά τα μαρτύρια, κράτησαν ψηλά τη σημαία του κόμματος για τη λευτεριά, την προκοπή του λαού, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αναγνωρίζει και τιμά την προσφορά τους.

Τιμάμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που βασανίσθηκαν, κατακρεουργήθηκαν, σκοτώθηκαν, πριν και κατά τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας.

Αυτούς που βασανίστηκαν, πέθαναν παραδομένοι στα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο 1941 - 1942.

Ολους αυτούς που μέχρι και το 1962 κρατούνταν κάτω από άθλιες συνθήκες στον Αη Στράτη, για την προσφορά τους στον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας.

Η Κεντρική Επιτροπή απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους, τους συγγενείς και τους απογόνους τους που βρίσκονται σήμερα μαζί μας σε αυτήν τη μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης, αλλά και σε όσους δεν μπόρεσαν να βρίσκονται σήμερα εδώ σε αυτόν τον τιμημένο τόπο.


(...) Σήμερα, στον Αη Στράτη, στη Λεωφόρο των Μπολσεβίκων, όπου πεζοπορούσαν οι εξόριστοι στις λιγοστές στιγμές ανάπαυλάς τους, η ΚΕ του ΚΚΕ εγκαινιάζει μνημείο των ηρωικών και τιμημένων νεκρών σε όλη την περίοδο των εξοριών.

(...) Μεταξύ των νησιών της εξορίας, που έμειναν γνωστά σαν "ξερονήσια", ο Αη Στράτης κατέχει "κορυφαία" θέση μιας και υπήρξε ο μακροβιότερος, ο μεγαλύτερος και μάλλον ο "διασημότερος" τόπος εξορίας για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ.

Ο αγώνας των χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, που πάλεψαν με αυταπάρνηση κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ, αξίζει το σεβασμό μας.

Αγάπησαν τον άνθρωπο γιατί αγάπησαν τη ζωή, γιατί μίσησαν την εκμετάλλευση, αγωνίστηκαν για να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο.

Γι' αυτό μισήθηκαν οι ίδιοι από τους διώκτες τους, κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χωρίς έλεος.

Γιατί αυτός ο αγώνας ήταν κατά βάση αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Παρά τις προσπάθειες του συστήματος να σβήσει τη μνήμη, να χειραγωγηθεί και να διαστρεβλωθεί η Ιστορία του, το νησί του Αη Στράτη δεν θα γίνει ποτέ γενικά ένα "σύμβολο δημοκρατίας", αλλά θα μείνει το σύμβολο των αλύγιστων, να υπενθυμίζει και να διδάσκει ποιοι είναι οι δύο κόσμοι που συγκρούονται.


Eurokinissi

Να θυμίζει τη θηριωδία του καπιταλισμού και των υπερασπιστών του και να διδάσκει ότι ο καπιταλισμός δεν μεταρρυθμίζεται ποτέ υπέρ του λαού, μόνο ανατρέπεται.

Οτι οι κομμουνιστές δεν λύγισαν και δεν πρόκειται να λυγίσουν στον αιώνα τον άπαντα. Κράτησαν και θα κρατούν ψηλά τη σημαία της εργατικής τάξης, ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ».

(Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ