Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αη Στράτης: Διαχρονικό σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στον Αη Στράτη για τους αλύγιστους εξορίστους

«Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές». Το σύνθημα αντήχησε σ' όλο το νησί του Αη Στράτη, το απόγευμα του Σαββάτου, 11 Ιούνη, καθώς χιλιάδες επισκέπτες αποβιβάζονταν στο λιμάνι ερχόμενοι απ' όλες τις γωνιές της χώρας για να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, για να τιμηθούν οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης και ειδικότερα οι νεκροί στη μάχη της πείνας που δόθηκε εδώ το χειμώνα του 1941 - 42.

Νωρίτερα, στη διάρκεια του ταξιδιού, μέσα στο πλοίο λειτούργησε έκθεση ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ για τη ζωή των εξορίστων στον Αη Στράτη, ενώ προβλήθηκε στις οθόνες του πλοίου και η ταινία του Λ. Βαρδαρού για τους τόπους εξορίας.

Στο λιμάνι υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Κακκαλή, και σύντροφοι από τον Αη Στράτη και τη Λήμνο.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου η δήμαρχος εξέθεσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα, σε συντομία, ορισμένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Στη δημοτική αρχή παραδόθηκε από το ΚΚΕ αντίγραφο της σατιρικής εφημερίδας των εξορίστων που κυκλοφορούσε με τον τίτλο «Φυλαχτείτε», ενώ δωρήθηκε επίσης στο νησί και μια μικροφωνική εγκατάσταση.


Η άφιξη στο νησί
Η άφιξη στο νησί

Ο Αη Στράτης
Ο Αη Στράτης

Από την έκθεση που λειτουργούσε στο πλοίο στη διάρκεια του ταξιδιού
Από την έκθεση που λειτουργούσε στο πλοίο στη διάρκεια του ταξιδιού

Ο Δ. Κουτσούμπας παραδίδει στην δήμαρχο αντίγραφο εφημερίδας που έβγαζαν οι εξόριστοι
Ο Δ. Κουτσούμπας παραδίδει στην δήμαρχο αντίγραφο εφημερίδας που έβγαζαν οι εξόριστοι

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ