Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαβεβαιώνει τους «επενδυτές» για περισσότερα προνόμια εκ μέρους της

Σε πλειοδοσία παροχών προς το κεφάλαιο επιδόθηκε (και) χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο «αναπτυξιακό νόμο», θέλοντας να πείσει την αστική τάξη ότι το δικό του «μείγμα» διαχείρισης εγγυάται τη μετάβαση στην καπιταλιστική ανάκαμψη, σε αντίθεση με αυτό της κυβέρνησης.

Αναπαράγοντας τη δικομματική κοκορομαχία σχετικά με το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, έκανε λόγο για «αναιμικό» και «κουτσουρεμένο» νόμο. «Κανείς νόμος δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη όταν το γενικότερο περιβάλλον είναι τόσο εχθρικό για τους επενδυτές» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας τους «επενδυτές» ότι η ΝΔ μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα ακόμη πιο «ευνοϊκό περιβάλλον», σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση που «εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα».

Στη γνωστή γραμμή της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι η ΝΔ «πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις», ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει «όσα επιβάλλουν οι δανειστές» και μετά «υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις».

Στην ίδια βάση επέκρινε την κυβέρνηση για «λάθος δημοσιονομικό μείγμα», διαφημίζοντας τις προτάσεις του κόμματός του για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μεγαλύτερη καρατόμηση των κρατικών δαπανών. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα διαπραγματευτεί με τους «εταίρους» τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2%, προφανώς για να πετύχει μεγαλύτερη «ευελιξία» στην παραπέρα χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να συντηρήσει τη βολική αντιπαράθεση για την πρωτοβουλία «Παραιτηθείτε», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «απροκάλυπτο ταξικό διχασμό». Δεν περνά, μάλιστα, απαρατήρητη η επισήμανσή του ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες λειτουργούν ως βαλβίδα ασφαλείας για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις» είναι ένας τέτοιος «μηχανισμός αποσυμπίεσης της λαϊκής δυσαρέσκειας», μαζί με τις εκλογές.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» με αφορμή τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, καθιστώντας προσωπικά υπεύθυνο τον πρόεδρο της Βουλής. «Δεν είναι εικόνα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε, εκφράζοντας την ενόχλησή του που ο ...μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο, καθώς τις σημερινές απαράδεκτες πρακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τα μπαράζ Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, άσχετων τροπολογιών, διαδικασιών «κατεπείγοντος», συνεχόμενων απουσιών υπουργών κατά τη συζήτηση Ερωτήσεων άλλων κομμάτων κ.ο.κ., τις έχουν... «διδάξει» οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Νέο ηγέτη σε αναμονή» βλέπει το «Bloomberg»...

Στο μεταξύ, σε προμοτάρισμα του Κυρ. Μητσοτάκη επιδόθηκε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», το οποίο σε ανάρτησή του σημείωνε χτες ότι «καθώς οι Ελληνες καλούνται να υποστούν ακόμα περισσότερο πόνο, έχουν ένα νέο ηγέτη σε αναμονή».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε εκεί ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτίμησε ότι «ο ελληνικός λαός θα εναντιωθεί στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αυτή αρχίζει να υλοποιεί τους φόρους στην απασχόληση, στην ιδιοκτησία και στην κατανάλωση, που θεσμοθέτησε, ώστε να κερδίσει επιπλέον οικονομική βοήθεια».

Προέβλεψε, εξάλλου, ότι «το φθινόπωρο θα είναι μια δύσκολη περίοδος για το μέσο Ελληνα. Το πακέτο είναι τόσο υφεσιακό και εμπεριέχει ισχνές μεταρρυθμίσεις που δεν θα ωθήσει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Τσίπρας παίρνει δυσάρεστα μέτρα, αλλά τα λάθος δυσάρεστα μέτρα».

Επαναφέροντας το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες κάλπες, σημείωσε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο θα αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Αν είχαμε εκλογές θα τις κερδίζαμε και η χώρα θα είχε μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και όχι μια ανίκανη κυβέρνηση».

Τέλος, στην ίδια κατεύθυνση, φιλοτέχνησης του προφίλ του ως εν δυνάμει πρωθυπουργού, κινήθηκε και η συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη χτες σε ειδικό γεύμα εργασίας με τους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ στην Ελλάδα, το οποίο οργανώθηκε από την Ολλανδία, ως χώρα που ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, με έμφαση στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και οι «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, όπως το λεγόμενο Brexit και η συμμετοχή της στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ