Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπηρετεί προτάγματα του κεφαλαίου παραπλανώντας το λαό

Ψηλά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης κρατά η κυβέρνηση τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ζητήματα που άπτονται της ανάγκης προσαρμογών του αστικού κράτους και του πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ωστόσο αξιοποιούνται ταυτόχρονα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποστρέψει την προσοχή του λαού απ' το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της.

Πλευρές αυτής της πολιτικής, που σχετίζονται με την κρατική στήριξη στο κεφάλαιο, θα παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, αναλύοντας το κυβερνητικό σχέδιο με τον παραπλανητικό τίτλο της «δίκαιης ανάπτυξης», βασικοί άξονες του οποίου είναι η «παραγωγική ανασυγκρότηση», το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, «αναπτυξιακός νόμος», αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξείνια Τράπεζα κ.τ.λ.).

Αυτό που αναμένεται, είναι να παρουσιάσει μια αναλυτική αναφορά πεπραγμένων και στοχεύσεων της κυβέρνησής του για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα, περιβάλλοντάς τα με ψευδαισθήσεις ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται θετικές για το λαό εξελίξεις. Οχι τυχαία, η εκδήλωση τοποθετήθηκε αμέσως μετά τη συζήτηση και ψήφιση του «αναπτυξιακού νόμου» στη Βουλή.

Στο μεταξύ και σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες θεσμικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση δεν αποκλείει το δημοψήφισμα για επιμέρους ζητήματα που άπτονται της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φέρεται να είναι ένα απ' αυτά.

Την πρόταση για απευθείας εκλογή του από τους ψηφοφόρους υπερασπίστηκε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής. Σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9», δήλωσε: «Υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός ότι θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό και εφόσον εκλέγεται από τον λαό, βέβαια, θα πρέπει να έχει και αυξημένες αρμοδιότητες. Εγώ δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν, λέω μια πρόταση και τη βάζω στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα αναδείξει».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει τρόπος με συνταγματικές ρυθμίσεις να σταθεροποιήσουμε την κυβερνητική λειτουργία και να αποφεύγονται οι εκλογές. Λέω μία περίπτωση, δεν θα ήταν πάντα χρήσιμο η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγεί σε εκλογές. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Είναι ώριμο στον πολιτικό κόσμο να συμφωνήσουμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια, δεν εκλέγονται για ένα χρόνο».

Υποστήριξε, ακόμα, ότι η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας, λέγοντας: «Η αλλαγή του Συντάγματος δεν μπορεί να είναι υπόθεση των συνταγματολόγων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών, αλλά πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Το να ενοχοποιούμε με έναν αμετροεπή, θα έλεγα, τρόπο τη συμμετοχή της κοινωνίας, πραγματικά με εκπλήσσει».

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, επανέλαβε ότι η πρότασή του αποδίδει... κατά 90% «απλή αναλογική».

Στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός

Χτες ανακοινώθηκε και επισήμως η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα από 1 έως 6 Ιούλη.

Το ερχόμενο Σάββατο, εξάλλου, στην Αθήνα θα βρίσκεται ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, πριν τη μετάβασή του στη Λέσβο.

Την ερχόμενη Τρίτη, τέλος, στην Αθήνα θα βρίσκεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ θα μιλήσει και στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ