Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα στη Βουλή ψηφίζονται τα νέα προνόμια του κεφαλαίου

Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση για την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική των αστικών κομμάτων

Διαγκωνισμός της κυβέρνησης με τη ΝΔ χτες στη Βουλή, για το ποιος έχει περισσότερο στο... DNA του τη στήριξη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Διαγκωνισμός της κυβέρνησης με τη ΝΔ χτες στη Βουλή, για το ποιος έχει περισσότερο στο... DNA του τη στήριξη του κεφαλαίου
Οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και τα κόμματα - εφεδρείες του αστικού πολιτικού συστήματος, για το ποιος μπορεί να προσφέρει περισσότερα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε επί δύο μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο» της κυβέρνησης.

Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου επί της αρχής θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία.

Ηταν μια συζήτηση άκρως αποκαλυπτική, καθώς ξεγύμνωσε την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα, όσο κι αν προσπάθησαν και αυτή τη φορά να την καμουφλάρουν με δικομματικούς καυγάδες και αντιπαράθεση για την ενίσχυση του διπολισμού.

Η ΝΔ... κατακεραύνωσε την κυβέρνηση γιατί οι επενδυτές, όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της, απαιτούν 100 δισ. ευρώ, μειωμένη και σταθερή φορολογία, όμως η κυβέρνηση δίνει «ένα τίποτα», φράση που χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρός της, Κ. Χατζηδάκης, ενώ εξαιρεί επιχειρηματικούς ομίλους (βλ. στην ίδια σελίδα ρεπορτάζ για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη).

Από το ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Α. Λοβέρδος, διαμαρτυρήθηκε γιατί ο «αναπτυξιακός νόμος» «για το 2016 δεν βρέχει τίποτα, ούτε ψιχάλα, μηδέν, από αυτόν τον νόμο. Για το 2017, κάτι 27 εκατομμύρια και το συνολικό ποσό που θέλετε να δώσετε είναι 480 εκατομμύρια συν τα 27 εκατομμύρια των φοροαπαλλαγών».

«Χαμηλής πτήσης» όσον αφορά τα κίνητρα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις χαρακτήρισε τον «αναπτυξιακό» ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς.

Απαίτησε και άλλα προνόμια για τους εφοπλιστές!

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, μιλώντας ανοιχτά για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου, εξέφρασε την αντίθεσή της με τον «αναπτυξιακό νόμο» γιατί αποκλείει «τις επιχειρήσεις που δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία χρήση κατά την τελευταία εξαετία. Υπάρχουν κάποιοι που κρατούν τις δουλειές τους, τους εργαζόμενούς τους παρά την ύφεση, τους αποκλείετε και τους οδηγείτε στη χρεοκοπία».

Πρότεινε στο άρθρο 67 που αφορά «το κίνητρο της σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου» να «μετρηθεί ένα ακόμα μέγεθος» στα κίνητρα: «Να πριμοδοτήσετε εκείνες τις επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν περισσότερους Ελληνες»!

Στο όνομα της «πρόσληψης Ελλήνων», μάλιστα, δε δίστασε να ζητήσει κι άλλα «κίνητρα» για τους εφοπλιστές, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της ΧΑ ως τσιράκι τους... Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «τραγικό ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα στο να δοθούν κίνητρα σε αυτούς οι οποίοι έχουν τα πλοία να προσλάβουν Ελληνες σαν προσωπικό».

Τέτοιου είδους... διαφωνίες επικαλέστηκε η ΧΑ για το αίτημα που κατέθεσε για την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα.

Ατζέντης των επιχειρηματικών συμφερόντων

Ο δε πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, επιδόθηκε ξανά στο γνωστό μουχλιασμένο αντικομμουνισμό του, επιχειρώντας μάταια να απαρνηθεί το ρόλο του «λαγού» που συμβάλλει στην προετοιμασία εδάφους για την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του για τους πλούσιους... συνταξιούχους, έβαλε ξανά θέμα επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων για την απόδοση σύνταξης, στο όνομα τάχα της παροχής επιδομάτων στους ασθενέστερους! Ανέφερε συγκεκριμένα, «κακώς ο κ. Κατρούγκαλος άφησε στα 3.078 μηνιαίως τη μέγιστη σύνταξη. Λέει "μα, δώσανε εισφορές". Και στην Αυστραλία δώσανε εισφορές, αλλά τους τις κόψανε τις συντάξεις, για να δώσουν επίδομα στη μονογονεϊκή μάνα, στον ανάπηρο, στον πολύτεκνο»...

Ζήτησε, επίσης, έρευνα στο Δημόσιο για να βρεθούν οι «υπεράριθμοι και αργόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι».

Κατά τ' άλλα, εκτίμησε ότι «με το υφιστάμενο σήμερα κλίμα, δηλαδή με capital controls και με τράπεζες, οι οποίες παθαίνουν επιπλέον ζημιά 2 με 2,5 δισ. ευρώ μηνιαία λόγω των "κόκκινων" δανείων, μπορούμε να συζητήσουμε για ανάπτυξη; Εάν πιστεύετε ότι μπορούμε, κοροϊδεύουμε εαυτούς».

Οι υπουργοί

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ αν είναι... στο «DNA της αριστεράς» και αν η κυβέρνηση «πιστεύει» στις ιδιωτικές επενδύσεις, ξεκαθάρισε ότι «μέριμνα της κυβέρνησης» είναι με τον «αναπτυξιακό νόμο» «να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις και να βγει η οικονομία από την ύφεση». Σημείωσε ότι για φέτος «υπάρχουν ήδη 340 εκατομμύρια δεσμευμένα για επενδύσεις», ενώ το σύνολο των πόρων για επενδύσεις «για τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι 3,6 δισ. ευρώ».

Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης με το νόμο αυτό είναι «η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σε μια αναφορά βέβαια που δεν αφορά στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά στις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που με βάση τον ορισμό της ΕΕ έχουν μέχρι και 250 εργαζόμενους. Προέτρεψε να «δούμε το νόμο σε συνάφεια με όλο το φάσμα εργαλείων για την ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως το ΕΣΠΑ», προδιαγράφοντας τον πακτωλό ζεστού χρήματος που θα προσφερθεί στα μονοπώλια, ενώ σημείωσε ότι «διορθώνουμε και το πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων». Κατέληξε λέγοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία «που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις για την αναδιάρθρωση της οικονομίας», δηλαδή τις αναδιαρθρώσεις που είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενώ εμφάνισε ως κατόρθωμα ότι με τον «αναπτυξιακό νόμο» η κυβέρνηση δίνει στήριξη «στους συνεταιρισμούς, τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις» κ.λπ., όταν με νόμο της κυβέρνησης, στους συνεταιρισμούς έχουν πια τον πρώτο λόγο ανώνυμες εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ