Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Κατατέθηκε στη Βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Διατηρεί σε ισχύ το απαράδεκτο πλαφόν του 3%

Κατατέθηκε χτες βράδυ στη Βουλή, με μορφή νομοσχεδίου πια, η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο, η οποία είχε αναρτηθεί την περασμένη Παρασκευή στη «δημόσια διαβούλευση».

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών». Ωστόσο, παρά τον τίτλο του, δεν πρόκειται για απλή αναλογική, καθώς η κυβέρνηση διατηρεί σε πλήρη ισχύ το απαράδεκτο πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που ψηφίζουν οι ψηφοφόροι και τη σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο αποτελείται από 4 άρθρα. Με το πρώτο άρθρο χορηγείται δικαίωμα ψήφου από το 17ο έτος. Με το δεύτερο καταργείται το μπόνους των 50 εδρών και προβλέπονται ρυθμίσεις για τα λεγόμενα «υπόλοιπα» των συνδυασμών. Με το τρίτο άρθρο «καταργούνται οι διατάξεις της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας» που είναι αντίθετες με τα δύο προηγούμενα άρθρα, ενώ στο τέταρτο άρθρο προβλέπεται ότι τα άρθρα 2 και 3 θα εφαρμοστούν από τις αμέσως επόμενες βουλευτικές εκλογές «τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου (δηλαδή του τέταρτου) από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών (200)».

Από το ΚΚΕ, έχει γίνει ευθύς εξαρχής ξεκάθαρο ότι επί της αρχής θα ψηφίσει μόνο ένα νόμο που θα καθιερώνει την απλή αναλογική, δηλαδή κατάργηση κάθε είδους μπόνους και κάθε ορίου (πλαφόν) για την είσοδο στη Βουλή. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ έχει κάνει σαφές ότι θα ψηφίσει επιμέρους διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί, όπως αυτές για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ