Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Ετοιμάζει «φιλέτα» για το κεφάλαιο

Χαρακτήρα κειμένου - «σκούπα» έχει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και έρχεται να ρυθμίσει μια σειρά από ζητήματα του χώρου και να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική σε θέματα όπως η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων των στρατιωτικών. Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο:

-- Δημιουργείται η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για την αξιοποίηση των ακινήτων των Ταμείων του Στρατεύματος, αποκλειόμενης τυπικά της μεταβίβασης της κυριότητας των αξιοποιούμενων ακινήτων, αλλά με μακρόχρονη παραχώρηση. Ηδη η κυβέρνηση έχει μια σειρά από φιλέτα προς παραχώρηση, στη Ρόδο, στην Αίγινα, στις Φλέβες στο Σαρωνικό και αλλού. Οπως έχει ήδη πει ο υπουργός Αμυνας, το ύψος της αντικειμενικής αξίας των προς «αξιοποίηση» ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 34 δισ. ευρώ. Η «αξιοποίηση» θα πραγματοποιηθεί με την παραχώρησή τους στους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» από 50 μέχρι 99 έτη, με ετήσιο τίμημα 5% επί του προαναφερόμενου ποσού, γεγονός που συνεπάγεται ετήσια έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Κατά το νομοσχέδιο, το αντάλλαγμα αποτελεί έσοδο των οικείων Ταμείων απαλλαγμένο από φόρο, εισφορά ή τέλος, αλλά παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό να διαθέσει μέρος αυτού στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.

-- Συγκροτείται η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) για την εκπόνηση μελετών και κατασκευή έργων τοπικού ενδιαφέροντος, όπου βασικά δεν ενεργοποιούνται εργολάβοι, γιατί δεν βλέπουν «ψητό».

-- Το δικαίωμα λήψης του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγούν οι ειδικοί λογαριασμοί αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 20ετούς αντί 10ετούς τουλάχιστον «μετοχικής σχέσης» των στελεχών. Μικρό χρονικό προβάδισμα δίνεται στα άτομα με μεγαλύτερη ανάγκη, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ειδικών λογαριασμών.

-- Ενοποιούνται από το ακαδημαϊκό έτος 2017 - 18 οι τρεις ανώτερες στρατιωτικές σχολές της Πολεμικής Αεροπορίας (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων και Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών) σε Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Οι Σχολές θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι την αποφοίτηση όλων των μέχρι τότε υφισταμένων σπουδαστών.

-- Ορίζεται τριετής η θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και διετής των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, με τη δυνατότητα παράτασης κατά ένα ακόμη έτος, αντίστοιχα. Η θητεία των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων μπορεί να λήξει πριν από τον προσδιοριζόμενο χρόνο.

-- Καθορίζεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας σύναψης προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, η αναθέτουσα αρχή υποχρεούται να συνάψει ταυτόχρονα με αυτή και σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης του προς προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού με τον ίδιο ή άλλον οικονομικό φορέα.

-- Εξαιρείται από το πεδίο αρμοδιοτήτων του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η παρακολούθηση των πειθαρχικών διαδικασιών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ