Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις από εκπροσώπους των τραπεζών

Με την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank, Φ. Καραβία, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Φ. Καραβίας, προέκυψε ότι η τράπεζα έχει ληξιπρόθεσμα δάνεια προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, τα οποία συν τους απλήρωτους τόκους έχουν φτάσει τα 13 εκατ. ευρώ. Οπως σημείωσε, από το 2011 τα δύο κόμματα δεν έχουν καταβάλει δόση για τα δάνειά τους.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που κατέθεσε ο Φ. Καραβίας ήταν ότι το δάνειο ύψους 5,2 εκατ. ευρώ δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία εγγύηση, αλλά με μία υποσχετική επιστολή.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Επιτροπής, για να καταδείξει το ρόλο του τραπεζικού και συνολικά του συστήματος, ρώτησε το διευθύνοντα σύμβουλο ποιες είναι οι κατηγορίες εταιρειών, νομικών προσώπων που έχουν τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση. Η απάντηση του τραπεζίτη ήταν: «Αν δανειοδοτήσουμε μία εταιρεία που έχει ισχυρό ισολογισμό, μεγάλη κερδοφορία, πολύ υψηλά κεφάλαια, ενδεχομένως να έχει πολύ ευνοϊκή τιμολόγηση».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι «άρα, ένας επαγγελματίας που δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, με ένα μικρό δάνειο ενδεχόμενα θα βάλει εγγύηση και θα πληρώνει και μεγαλύτερο επιτόκιο». Για να απαντήσει ο Φ. Καραβίας: «Είναι σωστό αυτό που λέτε».

Οσον αφορά τα δάνεια των ΜΜΕ, ο Φ. Καραβίας ανέφερε ότι ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 16,1 εκατ. δεν εξυπηρετούνται. Ενδεικτικά είπε ότι η «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» δεν εξυπηρετεί δάνειο 13 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Κοντομηνά στον οποίο ανήκει και το κανάλι «Alpha» δεν εξυπηρετεί δάνειο 3,3 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρης, μέλος της Επιτροπής, για δημιουργία εντυπώσεων, προσπερνώντας όλα τα στοιχεία που παρέθεσε ο τραπεζίτης, έδειξε ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν το εάν η τράπεζα έδωσε διαφήμιση στον «Ριζοσπάστη»! Ωστόσο, δεν του «βγήκε», αφού ο τραπεζίτης είπε ότι από τα 7,929 εκατ. ευρώ που έδωσε η τράπεζα για διαφημιστική δαπάνη, στον «Ριζοσπάστη» έδωσε μόλις 10 χιλιάδες ευρώ!

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, δίνοντας πληρωμένη απάντηση στο φασιστικό μόρφωμα, ανέφερε: «Για 10 χιλιάδες κάποιος εξαγοράζει την πολιτική του στάση; Αρα, λοιπόν, κάποιος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, ότι με μερικά χρήματα μπορεί να πουλάει προστασία σε κάποιους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ