Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ «ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ»
Ανατύπωσαν την ... πρόκληση και τον εμπαιγμό
  • Τίποτα δεν αλλάζει στην τροπολογία που υποτίθεται πως η κυβέρνηση απέσυρε την προηγούμενη βδομάδα, προκειμένου να απαναδιατυπωθεί έτσι ώστε να δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα
  • Κοροϊδία και με την επέκταση της ρύθμισης για αγροτικά δάνεια. Αμεση κυβερνητική ομολογία για την αποτυχία της περσινής ρύθμισης της ΑΤΕ

Διαστάσεις πολιτικού και κοινωνικού εμπαιγμού παίρνουν πλέον οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις γύρω από το θέμα των «πανωτοκίων» και τη λύση που υποτίθεται πως προωθούσε τόσες βδομάδες η κυβέρνηση. Χτες η κυβέρνηση διά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας δημοσιοποίησε την τροπολογία που υποτίθεται πως επί μια βδομάδα βρισκόταν σε καθεστώς... επαναδιατύπωσης και η οποία δεν επιφέρει καμιά απολύτως ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με το αρχικό κείμενο. Επιπλέον, και ενώ είναι γνωστό ότι οι περιπτώσεις θυμάτων με τα ληξιπρόθεσμα τραπεζικά χρέη φτάνουν τα 2.000.000, χτες ο Γ. Παπαντωνίου αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι προωθούμενη ρύθμιση αφορά 400.000 δανειολήπτες! Ετσι, ενάμιση μήνα μετά τις δηλώσεις Σημίτη στις 8 Δεκέμβρη, αποκαλύπτεται με τον ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο, το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας. Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση επανέφερε χτες την κατάπτυστη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να προωθηθεί σήμερα για ψήφιση στη Βουλή. Μοναδική... αλλαγή είναι η κοροϊδία που προστίθεται για τους αγρότες και σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενοι για ρύθμιση αγροτικών δανείων μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στη ρύθμιση που ανακοινώθηκε πέρσι, ή την τωρινή. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της τροπολογίας, «προκειμένου περί οφειλετών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών προς την Αγροτική Τράπεζα» (...) «παρέχεται η ευχέρεια με γραπτή δήλωσή τους να επιλέξουν είτε την εξακολούθηση εφαρμογής της υφιστάμενης ρύθμισης είτε την υπαγωγή τους» στην τωρινή ρύθμιση.

Σκέτη κοροϊδία

Με την προσθήκη αυτή, που προφανώς γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εκλογική πελατεία των στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτονται ταυτόχρονα δυο ζητήματα: Πρώτον, το μέγεθος της κοροϊδίας από την περσινή ρύθμιση με τα αγροτικά χρέη, που όπως είναι γνωστό εδώ και τόσους μήνες δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Δεύτερον, ότι οι κυβερνώντες και πάλι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες, προσφέροντάς τους «λύσεις» που καμιά σχέση δεν έχουν τόσο με τις δυνατότητες που έχουν, όσο και με τις ουσιαστικές και επεξεργασμένες προτάσεις που οι ίδιοι έχουν κάνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανθεσσαλική Επιτροπή έχει διατυπώσει ολοκληρωμένες προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες η Αγροτική Τράπεζα, οφείλει να διαγράψει το σύνολο των «πανωτοκίων» και των τόκων υπερημερίας, όπως επίσης και τα δύο τρίτα από τους συμβατικούς τόκους που υπολογίζονταν με τα γνωστά ληστρικά επιτόκια που άγγιζαν το 30%, ενώ το εναπομείναν χρέος η κυβέρνηση οφείλει να το ρυθμίσει ως μεσομακροπρόθεσμο δάνειο και με επιτόκιο που δε θα είναι διπλάσιο του πληθωρισμού.

Η Εθνική Τράπεζα

Στο μεταξύ ως κίνηση αντιπερισπασμού και κατευνασμού της ογκούμενης κατακραυγής, μπορεί να ερμηνευτεί η χθεσινή κίνηση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κάνει γνωστό ότι... στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων θα εισηγηθεί:

  • την άφεση χρέους επιχειρηματικών απαιτήσεων που μεταφέρθηκαν σε οριστική καθυστέρηση μέχρι 31/12/98 και το οφειλόμενο ποσό είναι έως ένα εκατομμύρια δραχμές.
  • την άφεση χρέους των ανεξόφλητων οφειλών από πιστωτικές κάρτες και δάνεια προσωπικά και καταναλωτικά που έπαψαν να εξυπηρετούνται από το 1992.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση - η οποία ρίχνει μικρό φως στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της τραπεζικής τοκογλυφίας - από την πρώτη ρύθμιση θα ωφεληθούν 5.000 μικρές επιχειρήσεις και από τη δεύτερη 8.500 οφειλέτες.

Και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και τράπεζες, συνεχίζουν την τακτική της μη παρουσίασης αναλυτικών στοιχείων, φοβούμενοι προφανώς ότι η παράθεσή τους, θα αποδείκνυε το μέγεθος της τοκογλυφικής πολιτικής που ασκούσαν επί δεκαετίες οι τράπεζες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, έσπευσε να επιληφθεί για μία ακόμη φορά, του ρόλου της υπεράσπισης των τραπεζών, αναπαράγοντας ουσιαστικά τα επιχειρήματα των τελευταίων. Στα πλαίσια αυτά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ρυθμίσει νομοθετικά τις περιπτώσεις παλιών ληξιπρόθεσμων δανείων, για τα οποία υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος... Στη συνέχεια όμως και αναιρώντας ουσιαστικά την αρχική θέση, έκανε έκκληση προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, - για τα μη ρυθμιζόμενα δάνεια - να προχωρήσουν σε προσαρμογές στο πνεύμα της ρύθμισης, και δήλωσε ότι η έκκληση αυτή θα εισακουστεί... Οσον αφορά την ένταξη στη ρύθμιση του συνόλου των αγροτικών χρεών - κίνηση καθαρά προεκλογική - δήλωσε ότι αυτό είναι δυνατό επειδή η Αγροτική Τράπεζα, δεν είναι ακόμα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο...

Ο Γ. Παπαντωνίου

Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, μετά την προσθήκη και των αγροτών, στη ρύθμιση εντάσσονται 400.000 δανειολήπτες. Από αυτούς οι 150.000 είναι οφειλέτες των εμπορικών τραπεζών, οι 50.000 έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και 200.000 είναι αγρότες. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και τραπεζίτες, συνεχίζουν να παραθέτουν στοιχεία με το σταγονόμετρο. Ετσι την προηγούμενη Παρασκευή η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ( ΕΤ), παρουσιάζοντας... τη δική της εκδοχή, ανέφερε ότι το 20% των οφειλετών είναι επιχειρηματίες οι οποίοι όμως χρωστούν το 80% των συσσωρευμένων οφειλών, ενώ μόνο μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις είναι μεγαλοοφειλέτες...

Και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Παπαντωνίου επιλήφθηκε της γραμμής άμυνας των τραπεζιτών, ισχυριζόμενος ότι αν η ρύθμιση ήταν ευνοϊκότερη από την προτεινόμενη, τότε θα κλονίζονταν τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος, με μεγάλες συνέπειες στο Χρηματιστήριο, στους 500.000 μικροαποταμιευτές με μετοχές τραπεζών, στους τραπεζικούς ισολογισμούς κλπ. Πρόκειται για το επιχείρημα που κατά κόρο προβάλλεται για να δικαιολογηθεί η μη ένταξη στη ρύθμιση, όσων έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με τις τράπεζες, ή έχουν ρυθμιστεί με άλλες διατάξεις κλπ. Είναι όμως γνωστό από την τραπεζική νομοθεσία, ότι σε δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, μετά την παρέλευση δωδεκαμήνου, απαγορεύεται η εγγραφή τόκων στους ισολογισμούς τους.

  • Την αντίθεσή του στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τα πανωτόκια εξέφρασε με χθεσινές του δηλώσεις ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος κάνει λόγο για έλλειψη σθένους για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ