Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Αγροτική θύελλα ενόψει...

 Μετά τη μεγάλη επιτυχία, που είχαν οι νομαρχιακές κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι αγρότες της Θεσσαλίας δηλώνουν αποφασισμένοι και πανέτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, συντονίζοντάς τον σε πανθεσσαλικό επίπεδο, στις αρχές Φλεβάρη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα (φωτογραφία από τον «Ημερήσιο Κήρυκα»)

Ημερήσιος Κήρυκας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα (φωτογραφία από τον «Ημερήσιο Κήρυκα»)
«Στο ύψος των περιστάσεων», στάθηκε η Λάρισα, παίρνοντας, χτες, επάξια τη σκυτάλη των επιτυχημένων αγροτικών κινητοποιήσεων, από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, που προηγήθηκαν την περασμένη βδομάδα. Το χτεσινό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης θύμιζε, σε ό,τι αφορά τον όγκο και τον παλμό του, τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1996 και του 1997, που είχαν ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και εξαπλώθηκαν σ' όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, συγκλονίζοντας την Ελλάδα. Ο απολογισμός της έναρξης των φετινών κινητοποιήσεων, με τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, είναι πολύ θετικός και η επιτυχία τους αποτελεί πρόκριμα και για την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεων, που θα κλιμακωθούν, με πιο μαζικές και δυναμικές μορφές πάλης και θα συντονιστούν, σε πανθεσσαλικό επίπεδο, στις αρχές Φλεβάρη.

Διακηρυγμένος στόχος του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία είναι η συνέχιση και ένταση του αγώνα για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει αυτά τα προβλήματα. Οπως, δε, έδειξαν τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, σ' αυτό το στόχο συγκλίνουν οι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν αγωνιστές που πρόσκεινται σ' όλα τα κόμματα - βεβαίως και στο ΠΑΣΟΚ - ερχόμενοι σε αντίθεση με την κυβέρνηση και την ΕΕ και με τις ηγεσίες της ΝΔ και άλλων αντιπολιτευομένων κομμάτων, που, ουσιαστικά, συμφωνούν και συντάσσονται με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται. Και φέτος, όπως και στα προηγούμενα χρόνια, οι αγρότες, στηριζόμενοι στην ενότητά τους και στη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, εντείνουν τον αγώνα τους, αντιπαλεύοντας την πολιτική παραγωγικής συρρίκνωσης στον αγροτικό τομέα και μαζικού ξεκληρίσματος από τη γη τους, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, συνταυτιζόμενη πλήρως με τις επιλογές και εντολές της ΕΕ και με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και διεκδικώντας, ταυτόχρονα, την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής, που θα προστατεύει τα συμφέροντά τους και θα εγγυάται το μέλλον τους στα χωράφια και στα χωριά τους.

Ιδιαίτερα, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας ξεκίνησαν με επιτυχία τις φετινές κινητοποιήσεις τους, παρά το δυσμενές κλίμα για την ανάπτυξη των αγώνων που επικρατούσε. Είναι γνωστό ότι, σχεδόν, κάθε αγροτική οικογένεια της περιοχής έχει κι έναν δικασμένο, καταδικασμένο, ή υπόδικο στα «αγροτοδικεία». Στο προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλές προσπάθειες από πολλούς και διαφόρους να υπονομεύσουν την ενότητά τους και να σταματήσουν, εν τη γενέσει τους, τις αγωνιστικές αντιδράσεις. Δεδομένου, όμως, ότι ο αγώνας εξελίσσεται σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση δίνει συνεχώς προεκλογικές υποσχέσεις, προσφέροντας «ψίχουλα» παροχολογίας, προκειμένου να σταματήσει τις κινητοποιήσεις και να εξασφαλίσει αγροτικούς ψήφους, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, στις επερχόμενες εκλογές.

Πλήθος και πάθος

Αγροτικό πλήθος κι αγωνιστικό πάθος, χτες, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ξωμάχοι από τα χωριά και τις επαρχίες του νομού πλημμύρισαν το χώρο του συλλαλητηρίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους έστειλαν, προς όλες τις κατευθύνσεις, το μήνυμα ότι η αγροτιά έχει πάρει τον «ντορό» του αγώνα και δεν ξεστρατίζει απ' αυτόν, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που μπαίνει μπροστά της. Συμπαραστάτες των αγροτών - δίνοντας παλλαϊκές διαστάσεις στην πάλη τους - και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, δηλώνοντας, μέσω των αντιπροσώπων τους που παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο, την απόφασή τους να συντονίσουν τ' αγωνιστικά τους βήματα με την αγροτιά, για την αντιμετώπιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που πλήττει το ίδιο όλους τους φτωχούς και αδυνάτους της χώρας μας.

Μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες, και πάρα πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού, όλων, πλην του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων, και άλλων μαζικών φορέων και οργανώσεων. Στα πανό που στήθηκαν στην πλατεία, γραμμένα τα συνθήματα του αγροτικού κόσμου για την επίλυση των προβλημάτων και την καταδίκη της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και στα μεγάφωνα τα τραγούδια του αγώνα τους, να διαλαλούν την πίστη των ξωμάχων στο δίκιο και την αποφασιστικότητά τους να το διεκδικήσουν με «νύχια και με δόντια.»

«Κατηγορώ» κι υπόσχεση

Ενα «κατηγορώ» στην πολιτική ξεκληρίσματος της αγροτιάς και μια υπόσχεση για συνέχιση και ένταση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του αγροτικού κόσμου, οι ομιλίες στο συλλαλητήριο. Πρώτα χαιρέτισαν ο Χρ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Συλλόγων Λάρισας και ο Θ. Νασίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού. Στο βήμα ακολούθησε, μέσα σε χειροκροτήματα, ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Αντλώντας και παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ο ομιλητής ξεσκέπασε τον αντιαγροτικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τελευταίο μέτρο του υπουργείου Γεωργίας για την δραστική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, σημειώνοντας ότι κι αυτό εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση για παραγωγική συρρίκνωση του αγροτικού τομέα της οικονομίας και μαζικού ξεκληρίσματος της αγροτιάς, ώστε να δοθεί η παραγωγή και η γη σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες, «νεοτσιφλικάδες». Αλλωστε - όπως επισήμανε - καμιά αγροτική καλλιέργεια, πλέον, δεν μπορεί να σταθεί στη χώρα μας, καθώς όλες υπόκεινται σε περιορισμούς και ποσοστώσεις, που επιβάλλουν η ΕΕ και η κυβέρνηση, μέσω της ΚΑΠ, της Ατζέντας 2000 και στα πλαίσια του ΠΟΕ.

Και ο Γ. Πατάκης κατέληξε λέγοντας ότι οι αγώνες της αγροτιάς θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

Τα αιτήματα

Στα αιτήματα που περιέχονται στο ψήφισμα, το οποίο διαβάστηκε και εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους αγρότες της Λάρισας, περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν στην κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες, των ποσοστώσεων στην παραγωγή και των προστίμων συνυπευθυνότητας που θέτει η ΕΕ και στην ανάκληση αντιαγροτικών μέτρων της κυβέρνησης, όπως αυτό για δραστική περικοπή της βαμβακοκαλλιέργειας, στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και στην έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, στην ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στο σταμάτημα των διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εχθροί της αγροτιάς δηλώνουν υπερασπιστές της! (2008-11-12 00:00:00.0)
Χωρίς μικρομεσαίους αγρότες (2008-04-01 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αγώνων και αγωνιστών στο Κιλελέρ (2007-03-14 00:00:00.0)
«Γαλαζούληδες μασκαράδες» (2007-02-13 00:00:00.0)
Ρεσιτάλ δημαγωγίας (2005-02-01 00:00:00.0)
Σήμερα η συγκέντρωση στους Γαργαλιάνους (2003-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ