Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Επίκαιρη και αναγκαία η πρόταση του ΚΚΕ

Απαραίτητη μια άλλη πολιτική, προς όφελος των εργαζομένων, στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας

Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας απαιτούν φιλολαϊκή πολιτική, εξουσία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, οικονομία που θα αναπτύσσεται με κίνητρο την ευημερία των λαϊκών στρωμάτων και όχι με κριτήριο τα εφοπλιστικά κέρδη, τα κέρδη της πλουτοκρατίας». Αυτό υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων, με την οποία αναπτύσσεται η επίκαιρη, αλλά και εξαιρετικά αναγκαία, πρόταση του Κόμματος για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, η λειτουργία του οποίου, όμως, προϋποθέτει και άλλους όρους ανάπτυξης.

«Το ΚΚΕ που αντιπάλεψε και αντιπαλεύει χρόνια την αντιλαϊκή πολιτική και στο χώρο τη Ναυτιλίας, που τάχθηκε αποφασιστικά από την πρώτη στιγμή ενάντια στην κατάργηση του ΚΑΜΠΟΤΑΖ και βρίσκεται δίπλα σε κάθε αγώνα των ναυτεργατών, των εργαζομένων των νησιών, θέτει σε ανοιχτή συζήτηση την πρότασή του για την Ακτοπλοϊα. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ένας χώρος στρατηγικής σημασίας, δεν μπορούν να αφεθούν στα χέρια των εφοπλιστών που δρουν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος».

Αμεση ανάγκη

Για το τι πρέπει να γίνει, η ανακοίνωση αναφέρει: «χρειάζεται άμεση συντονισμένη αγωνιστική απάντηση από τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, το νησιώτικο πληθυσμό. Εγκαιρα, τώρα, ώστε να υψωθούν υψηλά εμπόδια ενάντια στην "απελευθέρωση" της Ακτοπλοΐας, που συνδέεται με την κυριαρχία και την άμυνα της χώρας και να ανοίξει μια νέα σελίδα στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι των νησιών πρέπει να να απαιτήσουν:

-- Τη διατήρηση του ΚΑΜΠΟΤΑΖ και την ανάκληση του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ.

-- Την απρόσκοπτη, χειμώνα - καλοκαίρι, τακτική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και τη σύνδεση ανάμεσα στα νησιά.

-- Τη μείωση του υψηλού κόστους μεταφοράς επιβατών, οχημάτων, εμπορευμάτων.

-- Την υπεράσπιση και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

-- Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Χρειάζεται επιθετική τακτική, σύγκρουση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους άλλους πολιτικούς του υπηρέτες, εγκατάλειψη των κομμάτων, φορέων της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλαγή του συσχετισμού δύναμης».

Βασικά σημεία της πρότασης

Μερικά από τα βασικά σημεία της πρότασης του ΚΚΕ, αναφέρονται στην ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, προβάλλει την πρόταση για τη δημιουργία δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που θα αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη οργάνωσης και ανάπτυξης της Ακτοπλοΐας και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των νησιών. Θα συγκροτήσει σύγχρονο στόλο, θα πάρει μέτρα για την ουσιαστική συντήρηση των πλοίων, αυστηρά μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος.

Οι τιμές των εισιτηρίων θα βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια, θα είναι προσιτές για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του λαϊκού τουρισμού και γενικότερα των νησιών. Βασικό κριτήριο είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος δουλιάς των ναυτεργατών, η δημοκρατία και η οργάνωση μέσα στα καράβια, η αναβάθμιση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών προϋποθέτει τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, τη συμμετοχή των φορέων του μαζικού κινήματος στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων.

Η αναπτυξιακή πρόταση του ΚΚΕ κινείται στα πλαίσια του κεντρικού, πανεθνικού σχεδιασμού της οικονομίας και συνδέεται με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των λιμανιών της εγχώριας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και της Χαλυβουργίας.

Η δύναμη των εργαζομένων, των δημιουργών του πλούτου είναι μεγάλη. Με το συντονισμένο, οργανωμένο αγώνα τους μπορούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες και βγαίνουν νικητές από τη σύγκρουση με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τους πολιτικούς τους εκφραστές».

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ τονίζουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και την πολιτική γραμμή του Κόμματος και σημειώνουν:

«Την περίοδο που διανύουμε όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι κατανοούν την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ, την ανάγκη μετωπικής αντιπαράθεσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, ρήξης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και ανατροπής του καθεστώτος των μονοπωλίων.

Οι πρόσφατες μεγαλειώδεις απεργίες, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, έστειλαν σαφές μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, επιβεβαίωσαν τη δύναμη της ενότητας και της αποτελεσματικότητας της πάλης των εργαζομένων, προβάλλουν ταυτόχρονα πεντακάθαρα την επιτακτική ανάγκη της κλιμάκωσης της ταξικής πάλης και του ταξικού προσανατολισμού του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ