Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει ξανά εμπόριο ελπίδας και «μαγειρεύει» νέα μέτρα

Υπόσχεται παράλληλα στήριξη για απόσπαση μεγαλύτερου κομματιού της «πίτας» από τις «υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις» του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με επιχειρηματικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με επιχειρηματικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας
Συνάντηση με επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης (Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και με τη διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO είχε, χτες, ο Αλ. Τσίπρας, ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ, στις 10 και 11 Σεπτέμβρη.

«Αρωμα» ΔΕΘ έχει και το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος θα εγκαινιάσει σήραγγες και τμήματα δρόμων της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού.

Κατά τη συνάντηση με τους επιχειρηματικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες ως τους «πλέον κρίσιμους», επειδή «θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Επανέλαβε τη γνωστή προπαγάνδα περί «δίκαιης ανάπτυξης», αυτήν τη φορά ωστόσο κλείνοντας το μάτι σε τμήματα του κεφαλαίου, τα οποία στο πλαίσιο ανακατατάξεων και αναδιατάξεων διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο της «πίτας», λέγοντας ότι έχει σημασία αυτή η ανάπτυξη να αξιοποιηθεί, να παραχθεί νέος πλούτος, αλλά «να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη και κυρίως στις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας που θα μπορούν αυτήν την παραγόμενη "πίτα" να την πολλαπλασιάσουν».

Σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει αφενός τον ισχυρισμό ότι η «επόμενη μέρα» στην οικονομία πλησιάζει και αφετέρου την αυταπάτη ότι το όφελος θα διαχυθεί στο λαό, αλλά και να κρατήσει το λαό «όμηρο» τέτοιων ψευδαισθήσεων, υποστήριξε ότι οι ερχόμενοι πέντε μήνες θα κρίνουν «την εξέλιξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους» και ότι «αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που βεβαίως θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή, μετά από έξι χρόνια πολύ μεγάλων δυσκολιών, και σε σχέση με τις δυνατότητες δανειοδότησης των επιχειρήσεων».

Ενας προς ένας στόχοι και «στοιχήματα» του κεφαλαίου, των οποίων η επίτευξη όχι μόνο δε θα φέρει ανακούφιση στο λαό, αλλά προϋποθέτει το διαρκές τσάκισμά του...

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης, πέραν την αναπτυξιακής πορείας, είναι οι θέσεις εργασίας, κρύβοντας φυσικά ότι το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί, αλλά και τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες θα βρουν δουλειά όσοι το καταφέρουν.

Δεσμεύτηκε ακόμη στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα για «στήριξη όχι με λόγια αλλά με έργα», καθώς μπορούν να γίνουν «η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης». «Σας θέλουμε συμμάχους σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση», πρόσθεσε.

Εξέφρασε, επίσης, τη βούλησή του να λάβει υπόψη κατατεθειμένες προτάσεις κατά τη διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου που θα εξαγγελθεί στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, στις 10 Σεπτέμβρη.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο Αλ. Τσίπρας τους ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται η δημιουργία παραρτήματος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση Δραγασάκη με ΣΕΠΕ

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) είχε, χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας παραγωγικής ταυτότητας για τη χώρα, με κεντρική διάσταση την ανάπτυξη του συμπλέγματος δραστηριοτήτων που αφορά την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την αναβάθμιση του κλάδου της πληροφορικής και του software καθώς και την επέκταση των νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, υποστήριξε πως το νέο παραγωγικό υπόδειγμα δεν θα προέλθει από μια ανταγωνιστική σχέση του κράτους με την αγορά αλλά από τη σύνδεση και τη συνεργασία του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε συνέχεια του διαλόγου με φορείς όπως ο ΣΕΠΕ.

Ο Γ. Δραγασάκης συναντήθηκε επίσης με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδη, στον οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την κίνηση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας να διαθέσει μέρος των πόρων της για τη δημιουργία «Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας», το οποίο θα αποτελεί συνεπένδυση της Περιφέρειας και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ