Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν μεγαλύτερη επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

«Επαίνους» τόσο στον Αλ. Τσίπρα, όσο και στον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και «συστάσεις» για ταχύτερη ευθυγράμμιση των κομμάτων τους στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Με όρκους στην... «υγιή επιχειρηματικότητα» απάντησε η υφυπουργός Οικονομίας, Θ. Τζάκρη, στην ταξική παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ

Eurokinissi

Με όρκους στην... «υγιή επιχειρηματικότητα» απάντησε η υφυπουργός Οικονομίας, Θ. Τζάκρη, στην ταξική παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ
Την επιτάχυνση των «θετικών μεταρρυθμίσεων», των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων δηλαδή που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αξιώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε παρέμβασή του, με αποδέκτες τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τον πρόεδρο της ΝΔ, τους οποίους καλεί να τελειώνουν με την «πελατειακή λογική και τον κρατισμό», στοιχεία που, όπως λέει, υπάρχουν στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» - λίγες μέρες μετά το δελτίο του ΣΕΒ στο οποίο σημειώνονταν οι στρατηγικές «συγκλίσεις» κυβέρνησης και ΝΔ, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τις ομιλίες των επικεφαλής τους στη ΔΕΘ - ο Θ. Φέσσας τόνισε τις πάγιες θέσεις των βιομηχάνων για άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, με «μείωση του κράτους», ένταση του ρυθμού ιδιωτικοποιήσεων, θεσμοθέτηση «ιδιωτικού πυλώνα» στο ασφαλιστικό σύστημα κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρά την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ για «αριστερή προσέγγιση» στην οικονομία, υπογράμμισε πως ο Αλ. Τσίπρας έχει «εξελιχθεί στην κοσμοθεωρία του» από το Γενάρη του 2015 και πλέον έχει καταλάβει ότι χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη.

«Το λέει δημόσια, το λέει κατ' ιδίαν, θεωρώ ότι το πιστεύει», είπε χαρακτηριστικά. Αξιώνοντας μάλιστα πολιτικό προσωπικό περισσότερο προσαρμοσμένο στις ανάγκες αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής και όχι στο «αδιέξοδο του κρατισμού στην οικονομία», ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους σαν τον Στ. Πιτσιόρλα στην κυβέρνηση»...

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, στο πλαίσιο των συνεχών εξετάσεων στο κεφάλαιο για το ποιος είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί τα συμφέροντά του, ο Θ. Φέσσας υποστήριξε πως «θα κριθεί στην πράξη».

Αναφερόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, υπογράμμισε ότι «αν κρίνω από τα λόγια του αρχηγού της, δείχνει μεγάλη αλλαγή», προσθέτοντας ωστόσο και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «τα στελέχη της ΝΔ αυτό έχουν ως βίωμα - τη διαχείριση ενός μεγάλου κράτους. Και δεν θέλουν να χάσουν αυτό το μεγάλο πεδίο επιρροής και άσκησης εξουσίας».

Ενδοκαπιταλιστικές κόντρες και «θόλωμα των νερών»

Από την πλευρά της κυβέρνησης - σε μια τοποθέτηση που αντανακλά τις υπαρκτές και εντεινόμενες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, αλλά και εξυπηρετεί το «θόλωμα των νερών» και του πραγματικού ταξικού περιεχομένου της παρέμβασης του ΣΕΒ - η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη, με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τη συνέντευξη Φέσσα «ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ», ισχυριζόμενη ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ λειτουργεί «ως άλλος εκπρόσωπος της ΝΔ».

Εκανε επίσης λόγο για «έκδοση επιταγών» από τον Κυρ. Μητσοτάκη, «τις οποίες θα εξαργυρώσουν κάποιοι στο μέλλον με τον γνωστό σε όλους μας τρόπο», ενώ επαναφέροντας τον γνωστό κάλπικο διαχωρισμό του... «καλού» και του «κακού» κεφαλαίου, ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ «και μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών πέριξ αυτού ανθίζει μόνο σε περιβάλλοντα διαπλοκής και σήψης», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλέει «με την υγιή επιχειρηματικότητα που παράγει και δημιουργεί στην χώρα μας και για αυτήν (...) Εργαζόμαστε καθημερινά με εμφανή αποτελέσματα»...

Δίνοντας συνέχεια στο γαϊτανάκι, ο ΣΕΒ έκανε λόγο για «υβριστική και απολύτως αβάσιμη επίθεση» της υφυπουργού, προσθέτοντας ότι «αποστολή του είναι να αναπτυχθεί η εθνική οικονομία (...) χωρίς να υπολογίζει αν γίνεται δυσάρεστος στα πολιτικά κόμματα».

«Τρέχουν» για τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, βέβαια, στο πλαίσιο της πρεμούρας της κυβέρνησης για την... «υγιή επιχειρηματικότητα» και την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, στη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), παρουσιάστηκε εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τη διαμόρφωση «νέας αναπτυξιακής στρατηγικής».

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα σύνταξης των σχετικών κειμένων, τα οποία, μετά την ενσωμάτωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (μεταξύ των οποίων είναι και ο ΣΕΒ), θα αποσταλούν στους «θεσμούς», το αργότερο στις αρχές Νοέμβρη.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης της «νέας αναπτυξιακής στρατηγικής» θα συγκροτηθεί το Αναπτυξιακό Συμβούλιο, το οποίο και θα αναλάβει την παρακολούθηση της υλοποίησής της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αναπτυξιακά αντίβαρα» και «συναινέσεις» με το βλέμμα στα Εργασιακά (2016-05-22 00:00:00.0)
Οι δυο πλευρές του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος (2016-04-17 00:00:00.0)
Υμνοι στην ΕΕ και στο ρόλο του ΣΕΒ (2015-04-21 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των βιομηχάνων για την αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας (2014-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ