Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ο ενδοαστικός καβγάς συνεχίζεται

Αναγγελία συγκρότησης Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου εν μέσω αντιδράσεων της ΝΔ

Νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), ανακοινώθηκε χτες από την κυβέρνηση, τροφοδοτώντας την αντιπαράθεση με τη ΝΔ, με αιχμή τη Δικαιοσύνη και εν αναμονή της σημερινής διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διαδικασία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε χτες στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ν. Βούτσης, την ερχόμενη βδομάδα θα καταθέσει στη Διάσκεψη των Προέδρων, που αναμένεται να συγκληθεί Τετάρτη ή Πέμπτη, πρόταση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αρκετά διαφοροποιημένη όσον αφορά την σύνθεσή του, από την αρχική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια να συγκροτηθεί το ΕΣΡ αυτήν τη χρονική στιγμή, κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να ασκήσει τον «ρυθμιστικό και εκτελεστικό του ρόλο» απέναντι στους τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και για να «βάλει μπροστά» τη διαδικασία της αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ που εκκρεμεί.

Η «απάντηση» που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ ήταν ότι «η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά. Συνεπώς - κατά τη ΝΔ - η λειτουργία του ΕΣΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον «Real fm», είχε δηλώσει ότι «δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε απέναντι στη συγκρότηση του ΕΣΡ», θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση να «μην έλθουν με την προηγούμενη πρόταση, για να συνεννοούμαστε οι 7 στους 9 ήταν Συριζαίοι» και όχι την κατάργηση του νόμου Παππά.

Διαπάλη επιχειρηματικών συμφερόντων

Η ανακοίνωση του Μαξίμου θέλησε να «χτυπήσει» τη ΝΔ ότι «σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι «επιδιώκει την παράλυση του ΕΣΡ, ακολουθώντας μια επαίσχυντη και βαθύτατα αντιθεσμική πρακτική, προκειμένου να προστατεύσει όσους κατέχουν αυθαίρετα δημόσιες συχνότητες», δείχνοντας ότι πίσω από τον καβγά κρύβεται και η διαπάλη επιχειρηματικών συμφερόντων. Κατέληξε, σημειώνοντας «ότι η ΝΔ "αδειάζει" με εκκωφαντικό αλλά και υποτιμητικό τρόπο τον ίδιο τον αντιπρόεδρό της κ. Χατζηδάκη, ας το διαχειριστούν εσωτερικά».

Στο μεταξύ, στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, ...διεμήνυσε προς ... κάποια «τζάκια»: «Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα, ούτε στα έργα ούτε στις μεταφορές, ούτε στις συχνότητες, ούτε στους τροφοδότες, δηλαδή χώρους των παλιών ΜΜΕ». Αφορμή στάθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Ι. Φωτήλας αναφορικά με τους τρεις διαγωνισμούς του οδικού άξονα Πατρών - Πύργου, όπου και στους τρεις αναδείχτηκε μειοδότης η εταιρεία «Τοξότης» του επιχειρηματία Καλογρίτσα. Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι «δύο μήνες τώρα παρακολουθούμε την αγωνία» της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ που «δυστυχώς σαν Ποτάμι τους ακολουθείτε» «και των καναλαρχών να δημιουργήσουν σκάνδαλα», για να προσθέσει ότι «δεν είμαστε ίδιοι, δεν μας «κρατάει» κανένας. Επιλέγουμε άλλον δρόμο», όταν η διαφορά ανάμεσα στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ είναι ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κυριαρχήσουν στο τηλεοπτικό τοπίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ