Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
«Αντισυνταγματικός» κρίθηκε ο νόμος από το ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, χτες, στην πέμπτη και τελευταία διάσκεψη, αντισυνταγματικό το νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, με ψήφους 14 έναντι 11. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία, παρά τις διάφορες πληροφορίες, διαρροές και εκτιμήσεις που ακούγονταν τις προηγούμενες μέρες, κρίνοντας ότι μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Να υπενθυμίσουμε ότι η θέση του εισηγητή, Γ. Παπαγεωργίου, ήταν πως ο νόμος είναι συνταγματικός.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και από το πώς θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο μετά την απόφαση του ΣτΕ, η ουσία παραμένει ότι οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να γίνεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε ορισμένους μεγάλους επιχειρηματίες, ζήτημα στο οποίο συναντιούνται όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από το πώς τοποθετούνται για το νόμο της κυβέρνησης.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, με δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σχολίασε ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται». Πρόσθεσε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» και ανήγγειλε ότι «τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το νόμο 4339/2015».

Η Ολγα Γεροβασίλη παρουσίασε την κυβέρνηση να δίνει μάχη «με το προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς» και προσπάθησε να αξιοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για να ξεπλύνει την αντιλαϊκή της πολιτική, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί την «επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης» για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και μ' αυτόν τον τρόπο «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τούς έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ