Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κατέθεσε ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ

Η στήριξη που παρέχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους αναδείχθηκε ανάγλυφα, από την πολύωρη κατάθεση του γενικού διευθυντή της ΝΔ, την περίοδο 2010 - 2012, Θ. Σκορδά, χτες, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο Θ. Σκορδάς, αφού παραδέχτηκε ότι η συνολική οφειλή της ΝΔ στις τράπεζες είναι 210.835.000 ευρώ, ουσιαστικά προδιέγραψε ότι δεν πρόκειται τα δάνεια αυτά να αποπληρωθούν, λέγοντας ότι θα «πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων». Ως μία από τις αιτίες για τη μεγάλη δανειοδότηση της ΝΔ ανέφερε τον «ανταγωνισμό» που είχε πριν συγκυβερνήσουν με το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συμπεριελάμβανε και το ποιος θα μεταφέρει δωρεάν περισσότερους ετεροδημότες.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η μοναδική εγγύηση για την υψηλή δανειοδότηση της ΝΔ ήταν οι κρατικές επιχορηγήσεις και μάλιστα με ορίζοντα το 2020, παρά το γεγονός ότι ήταν άγνωστο για τις τράπεζες ποιες θα ήταν τότε οι πολιτικές εξελίξεις. Επιπρόσθετα, κρατικές επιχορηγήσεις εμφανίζονται να έχουν εκχωρηθεί ως εγγυήσεις ταυτόχρονα σε δύο και τρεις τράπεζες.

Τα κυριότερα στοιχεία από την κατάθεση του Θ. Σκορδά προέκυψαν από τις ερωτήσεις που του έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «η μόνη εξασφάλιση που υπάρχει, όπως έχει βγει από τη συζήτηση, είναι η κρατική χρηματοδότηση. Ομως, αυτή είναι συγκεκριμένη, δεν μπορεί να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα και βεβαίως δεν μπορεί να δικαιολογήσει, ανεξάρτητα από τις μειώσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, τη μεγάλη δανειακή έκθεση που έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Γιατί τουλάχιστον άλλες πηγές χρηματοδότησης δεν φαίνονται από τα κόμματα αυτά ούτε περιουσιακά στοιχεία (...) Και γεννιέται ένα ερώτημα: Υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση από το χρηματοπιστωτικό σύστημα προς τη ΝΔ για να μπορέσει να έχει μία τόσο μεγάλη δανειακή έκθεση;».

Η απάντηση του Θ. Σκορδά ήταν: «Δεν υποχρέωσε κανένας τις τράπεζες γι' αυτά τα δάνεια. Αν κρίνανε ότι υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτούς τους δανειολήπτες όφειλαν να πάρουν τα μέτρα τους». Ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Υπήρξε ποτέ παρατήρηση από την Τράπεζα της Ελλάδας ή το Γενικό Λογιστήριο ή οποιονδήποτε ασκούσε έλεγχο, ο οποίος να πει εδώ, ρε παιδιά, το έχετε κάνει λάθος; Πείτε μου ένα πόρισμα ελέγχου που λέει ότι υπάρχει πρόβλημα».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ακόμα όσον αφορά τον «ανταγωνισμό» ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τις δωρεάν μετακινήσεις ετεροδημοτών ότι «κάνατε εκλογικές αναμετρήσεις προσπαθώντας να επηρεάσετε το εκλογικό αποτέλεσμα με ξένα κόλλυβα αφού αυτά δεν αποπληρώθηκαν ποτέ», ενώ στην ερώτησή του «πώς μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς ένα κόμμα που εμφανίζει ως κύριο έσοδο μόνο την κρατική χρηματοδότηση», η οποία και αυτή έχει εκχωρηθεί για την αποπληρωμή των δανείων, δεν πήρε απάντηση.

Τέλος, όταν ο Ν. Καραθανασόπουλος ρώτησε, «εκτιμάτε με τα σημερινά δεδομένα αν θα αποπληρωθούν τα δάνεια της ΝΔ;», ο Θ. Σκορδάς είπε: «Αν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της χρηματοδότησης των κομμάτων τότε, ναι, μπορεί τα δάνεια να είναι εξυπηρετούμενα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κοκορομαχίες καλά κρατούν για να κουκουλώνουν την ουσία (2016-10-12 00:00:00.0)
Κατέθεσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος (2016-10-05 00:00:00.0)
Καβγάδες για να σκιάσουν τη σύμφυση κεφαλαίου - κράτους - τραπεζών (2016-09-01 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι καταθέσεις από εκπροσώπους των τραπεζών (2016-07-06 00:00:00.0)
Καταψήφισε την τροπολογία για τα δάνεια των κομμάτων (2013-04-10 00:00:00.0)
"Πάσα" και στις ιδιωτικές τράπεζες (1995-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ