Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ
Στην Αθήνα στο φόντο κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Στο τραπέζι της σημερινής επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ αναμένεται να βρεθούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Στο τραπέζι της σημερινής επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ αναμένεται να βρεθούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα στο φόντο κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην προσπάθεια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων να υπογραμμίσουν την παρουσία τους στην περιοχή, ενόσω κλιμακώνονται οι κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Μια παρουσία που υπογραμμίζεται και στρατιωτικά όλο το τελευταίο διάστημα, π.χ. από την αύξηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο, με την έλευση εδώ της μόνιμης ναυτικής δύναμης της λυκοσυμμαχίας, SNMG2, και τον κατάπλου ρωσικής αρμάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, με πυρήνα το αεροπλανοφόρο «Κουσνέτσοφ», συνοδευόμενο από άλλα πολεμικά πλοία, στο φόντο της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Συρία και Ιράκ.

Στο ίδιο μοτίβο, μόνο ως σύμπτωση δεν μπορεί να ιδωθεί το γεγονός ότι ο Λαβρόφ θα βρεθεί στην Αθήνα λίγες μόνο μέρες πριν από την επίσκεψη Ομπάμα (15 - 16/11) και πριν ο Αμερικανός Πρόεδρος μεταβεί στη Γερμανία, σηματοδοτώντας το αυξημένο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την ευρύτερη περιοχή, το αλισβερίσι, τους ανταγωνισμούς αλλά και τα επιδιωκόμενα «κομπρεμί» για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας.

Η επίσκεψη Λαβρόφ γίνεται, επίσης, ενόσω εντείνονται τα παζάρια για το Κυπριακό, εν μέσω όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων και στο φως των παρεμβάσεων ΗΠΑ και ΕΕ για υπογραφή συμφωνίας λύσης του, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων. Η Ρωσία έχει και επισήμως λόγο επί του θέματος εκ της θέσεώς της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ο Λαβρόφ θα γίνει δεκτός σήμερα στις 10.00, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο. Στις 10.45 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Στις 11.15, μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, θα παρευρεθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου διεξάγεται το 4ο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ, και αργότερα, στις 11.45, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ - Πύλη στην Ιστορία».

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά το πέρας της οποίας θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - Ρωσίας για την τριετία 2017 - 2019 και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο. Κινήσεις όλες ενταγμένες στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εμφανιστεί ως «ενδιάμεσος» κρίκος στην πολύπλευρη αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Αργότερα το απόγευμα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε «αντιδυτικό μέτωπο» καλεί η Ρωσία χώρες της Λατινικής Αμερικής (2023-04-20 00:00:00.0)
Συνάντηση Μπάιντεν - Σι στις 14 Νοέμβρη (2022-11-11 00:00:00.0)
Κάλπικη αντιπαράθεση για «αποικιοκρατία» και «ιμπεριαλισμό» (2022-07-28 00:00:00.0)
Επίσημες επισκέψεις Λαβρόφ και Κέρι (2015-12-04 00:00:00.0)
Δεν πάει στα Κατεχόμενα ο Λαβρόφ (2015-11-28 00:00:00.0)
Προς συμφωνία διευκολύνσεων στρατιωτικής συνεργασίας (2013-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ