Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G20
Συνάντηση Μπάιντεν - Σι στις 14 Νοέμβρη

Δεν θα συμμετάσχει τελικά στη Σύνοδο ο Πούτιν

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος.

Θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντησή τους αφότου ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ έχουν προηγηθεί επαφές με τηλεδιάσκεψη, με φόντο την ολομέτωπη ένταση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, που υποστήριξε ακόμα ότι οι δύο πλευρές «θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα».

Από την άλλη ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δουλέψουν μαζί με την Κίνα ώστε να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις» και «εσφαλμένες εκτιμήσεις». Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα είναι προσηλωμένη στην επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης με τις ΗΠΑ, όμως το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των συμφερόντων της. Κάλεσε έτσι τις ΗΠΑ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ως όπλα τα εμπορικά ζητήματα και να αναλάβουν «πραγματική δράση για να υπερασπιστούν τον ρόλο της οικονομίας της αγοράς».

Οι εργασίες της Συνόδου του G20 θα είναι διήμερες, στις 14 και 15 του μήνα. Οπως έγινε τελικά γνωστό, τη Ρωσία δεν θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αλλά ο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Στο πλαίσιο της γνωστής ορολογίας της για τις ανακατατάξεις στους συσχετισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η Μόσχα εξέφρασε ελπίδες ότι η Σύνοδος θα συμβάλει στην εγκαθίδρυση ενός «πολυπολικού» κόσμου, με φόντο ανακοινώσεις για υπογραφή συμφωνιών μεταξύ άλλων με την Αγκυρα (βλ. και θέμα στη σελ. 4).

Σημειωτέον, ο Μπάιντεν θα φτάσει στην Ινδονησία από την Αίγυπτο, όπου θα μεταβεί σήμερα για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27). Αύριο Σάββατο θα φτάσει στην Καμπότζη, όπου μέχρι και την Κυριακή θα παραστεί σε Σύνοδο της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN) αλλά και στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας.

Στην ατζέντα των συναντήσεων που προγραμματίζονται, ο Μπάιντεν - σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους - θα επιδιώξει να προσδιορίσει «ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας» απέναντι στην Κίνα και να συζητήσει τα αμερικανικά συμφέροντα απέναντι στο Πεκίνο, με στόχο «να καθορίσουμε αν συγκρούονται μεταξύ τους». Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η συνάντηση του Μπάιντεν με τους ηγέτες Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί και η αντιμετώπιση των «απειλών από τη Βόρεια Κορέα», σε άλλο ένα μέτωπο όπου καταγράφεται ιδιαίτερη όξυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ