Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Μπλόκο» Βερολίνου σε κινεζικές επενδύσεις σε εταιρείες ημιαγωγών

Βέτο της Γερμανίας στην εξαγορά του εργοστασίου ημιαγωγών της «Elmos» από θυγατρική κινεζικού ομίλου

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Βέτο της Γερμανίας στην εξαγορά του εργοστασίου ημιαγωγών της «Elmos» από θυγατρική κινεζικού ομίλου
Με αντιφάσεις και αντιθέσεις ξεδιπλώνονται οι μπίζνες και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα, όπως επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Γερμανίας με κινεζικά μονοπώλια.

Ετσι, λίγες μέρες μετά την έκφραση έντονων ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων στο Βερολίνο για την παραχώρηση εγκαταστάσεων του λιμανιού του Αμβούργου στην COSCO, αλλά και λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς στο Πεκίνο, η γερμανική κυβέρνηση μπλόκαρε προχτές τις μελλοντικές κινεζικές επενδύσεις σε δύο γερμανικές εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών. Επικαλέστηκε «ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια» και τη ροή ευαίσθητης τεχνολογικής τεχνογνωσίας προς το Πεκίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση επίσης ότι άσκησε βέτο στην εξαγορά του εργοστασίου μικροεπεξεργαστών της εταιρείας «Elmos» με έδρα το Ντόρτμουντ από τη «Silex», μια σουηδική εταιρεία που είναι θυγατρική του κινεζικού ομίλου «Sai Microelectronics». Μπλόκαρε επίσης τις επενδύσεις στην «ERS Electronic», που εδρεύει στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Οι εντεινόμενες αντιθέσεις αφορούν ταυτόχρονα και το εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, μεταξύ άλλων για τους όρους στήριξης των μονοπωλίων κάθε πλευράς.

Στον χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΕΕ, με την τελευταία να διαμαρτύρεται ολοένα και συχνότερα για την προνομιακή μεταχείριση των ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική σε βάρος κυρίως των γαλλικών και γερμανικών εταιρειών.

Τη Δευτέρα η ΕΕ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς του ΠΟΕ με τη νέα νομοθεσία περί «πράσινης» τεχνολογίας σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση.

Σύμφωνα με προχτεσινό ρεπορτάζ των «Financial Times», στην ΕΕ επιδιώκουν αλλαγές σε τουλάχιστον εννιά άρθρα της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας που προβλέπουν σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε προϊόντα που φτιάχτηκαν στις ΗΠΑ ή από εταιρείες που λειτουργούν εργοστάσια στο αμερικάνικο έδαφος. Παράλληλα ο Επίτροπος Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, απείλησε τις ΗΠΑ με «αντίποινα».

Παράλληλα σε νέα έκθεση της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών «Mckinsey», αναφέρεται πως οι συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αλλά ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί από το 3,6%, που βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια, στο 2% περίπου έως το 2030.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, που ετοιμάζεται την άλλη βδομάδα να παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της βρετανικής οικονομίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει περισσότερους Βρετανούς στον ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος. Βασικός στόχος η εξασφάλιση και άλλων πηγών «σταθεροποίησης» των κρατικών οικονομικών. Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους άνω των 50 δισ. λιρών.

Απολύσεις 11.000 υπαλλήλων στην εταιρεία του «Facebook»

Στην απόλυση 11.000 υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με το 13% του συνολικού προσωπικού, προχώρησε η Meta, μητρική εταιρεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαρροή κερδών από τα χρηματιστηριακά σκαμπανεβάσματα στις μετοχές, η μείωση των εσόδων από ηλεκτρονικές διαφημίσεις, η αύξηση του ανταγωνισμού με άλλα τεχνολογικά μονοπώλια του είδους (π.χ. TikTok) κ.ά.

Οι απολύσεις αυτές αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της επιχείρησης: Τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, καθώς και τη διεύθυνση της εταιρείας που αναπτύσσει το λεγόμενο metaverse, το «εικονικό σύμπαν» που παρουσιάζεται ως το μέλλον του διαδικτύου.

Στην επιστολή του, το αφεντικό της Meta, Μ. Ζούκερμπεργκ, αναφέρει επίσης ότι οι προσλήψεις νέων εργαζομένων θα παγώσουν ως το τέλος του Μαρτίου του 2023. Ανέλαβε, επίσης, την ευθύνη για τις «λανθασμένες εκτιμήσεις», αλλά το τίμημα το πλήρωσαν οι 11.000 απολυθέντες υπάλληλοι...

Η εξέλιξη σημειώνεται μία βδομάδα μετά την απόλυση περίπου 7.500 υπαλλήλων του «Twitter» (περίπου το 50% του προσωπικού) μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από τον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ.

Το ίδιο διάστημα δείχνουν να πυκνώνουν τα «βαριά σύννεφα» πάνω από την αμερικανική οικονομία, καθώς η μητρική εταιρεία του «Snap», «Snapchat», ανακοίνωσε την απόλυση περίπου 1.000 υπαλλήλων και η μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία «Redfin» την απόλυση 862 υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ