Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκατομμύρια για τους εφοπλιστές, «τρύπια καλάθια» για τον λαό

Εκατομμύρια συνεχίζει να προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στους ...αναξιοπαθούντες εφοπλιστές της ακτοπλοΐας για τη «βιωσιμότητα» των εταιρειών τους, την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους υπάρχουν μόνο «κουπόνια» και η χοντροκομμένη κοροϊδία με το «καλάθι του νοικοκυριού». Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση τους εξασφαλίζει άλλα 40 εκατομμύρια, τα οποία θα εισπράξουν με συνοπτικές διαδικασίες, και μάλιστα μέχρι το τέλος του χρόνου. Για να καταβληθούν δε μια ώρα αρχύτερα, η εκταμίευσή τους δεν θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά κατά «παρέκκλιση» του σχετικού νόμου αυτά θα καταβληθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου.

Στην αιτιολογική έκθεση, η εξήγηση που δίνεται για αυτήν τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τους εφοπλιστές είναι ότι γίνεται για τη «βιωσιμότητα του κλάδου ακτοπλοΐας», καθώς «λόγω των οικονομικών συγκυριών, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση του κόστους του καυσίμου, έχει σοβαρή δυσκολία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του»!

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο άρθρο, τόνισε ότι «Την ίδια ώρα δεν παίρνετε κανένα μέτρο, ενώ 4-5 φορές μέσα σε έναν χρόνο έχουν αυξηθεί τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κάνοντας απαγορευτική τη χρήση τους από τους νησιώτες, αλλά και τους επισκέπτες των νησιών. Μέχρι τώρα δεν δίνονται στους νησιώτες ούτε καν αυτές οι όποιες επιδοτήσεις του μεταφορικού ισοδύναμου.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, και είναι φανερό, ότι οι αντοχές της οικονομίας είναι φειδωλές για οτιδήποτε άλλο, εκτός αν πρόκειται για τις ενισχύσεις στους εφοπλιστές, για τις οποίες ποτέ και κανένα όριο δεν γίνεται ανεκτό, και εκεί πραγματικά "παίζετε τα ρέστα σας". Οχι μόνο τους μπουκώνετε με "ζεστό" χρήμα και επιδοτήσεις, αλλά διατηρείτε και στο διηνεκές τις φοροαπαλλαγές τους. Είναι πραγματική πρόκληση, την ώρα που για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα οι ενισχύσεις σας παραμένουν στα διάφορα τρύπια καλάθια».

Κοροϊδία... με «ταμπέλα»

Μάλιστα η σχετική νομοθετική ρύθμιση με το νέο πακέτο των δεκάδων εκατομμυρίων για τους εφοπλιστές είναι άρθρο σε τροπολογία η οποία περιέχει κάποιες υποτίθεται «βελτιώσεις» της απάτης με το «καλάθι του νοικοκυριού» (μεγαλύτερες διαστάσεις στις ετικέτες σήμανσης των προϊόντων του καλαθιού, να είναι έγχρωμες, επαρκείς ποσότητες των προϊόντων αυτών κ.ο.κ.).

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, δίνοντας νέα διάσταση στον εμπαιγμό, λίγο - πολύ ζήτησε τα λαϊκά νοικοκυριά να πουν και ευχαριστώ στην κυβέρνηση που τα ...κατάφερε, καθώς «η συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αποδίδει, αρχίζει να βγάζει καρπούς».

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στην τροπολογία. Οπως σημείωσε η ειδική αγορήτριά του Μ. Κομνηνάκα, για το αν το «καλάθι του νοικοκυριού» βοηθάει όσους «πραγματικά έχουν ανάγκη να αγοράσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, δηλαδή οι εργαζόμενοι, έδωσαν την απάντησή τους και χθες (σ.σ. την Τετάρτη) στην απεργία: Οτι δεν τους κοροϊδεύουν τέτοια μέτρα εμπαιγμού, τα τρύπια καλάθια και τα διάφορα ημίμετρα, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματική εκτίναξη των τιμών (...) Αυτό που διεκδικούν οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια, τα λαϊκά νοικοκυριά είναι τουλάχιστον στα βασικά είδη λαϊκής διατροφής να καταργηθεί ο ΦΠΑ, για να αποτελέσει μια πραγματική ανακούφιση. Πολύ περισσότερο βέβαια διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις συνθήκες της ακρίβειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ