Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εκθεση - γκιλοτίνα για τις κοινωνικές και προνοιακές παροχές

Την επανεξέταση 35 ομάδων κοινωνικών παροχών προτείνει στην Εκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο την κατάργηση ή τον περιορισμό τους, προκειμένου να βρει πόρους για τη γενικευμένη εφαρμογή του λεγόμενου «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), εργαλείο διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Η βαρύτητα της Εκθεσης αναδεικνύεται από το γεγονός ότι στο συμπληρωματικό μνημόνιο του καλοκαιριού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε «μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016 να ολοκληρώσει με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας την Εκθεση για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Πρόνοιας», στοχεύοντας στο πετσόκομμα των παροχών που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ, περίπου 900 εκατ. ευρώ.

«Ευκατάστατος» αν έχεις πετρέλαιο για θέρμανση!

Οι κατηγορίες που εξετάζονται με στόχο την κατάργηση ή την αναμόρφωσή τους, αφορούν σε οικογενειακές παροχές και παροχές τέκνων, σε παροχές αναπηρίας, στο επίδομα θέρμανσης, στις παροχές ανεργίας, στις παροχές κοινωνικού τουρισμού, σε παροχές ειδικών κατηγοριών, στις όποιες φοροελαφρύνσεις έχουν μείνει. Μεταξύ άλλων, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει:

  • Την εξάλειψη του επιδόματος πολύτεκνης οικογένειας, που σήμερα ανέρχεται σε 500 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί και δίνεται εφόσον το συνολικό εισόδημα της τρίτεκνης οικογένειας είναι μέχρι 45.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 3.000 για το τέταρτο και κατά 4.000 για κάθε επιπλέον τέκνο).
  • Την κατάργηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων για την τρίτη υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία (12.000 - 18.000 ευρώ) και αναπροσαρμογή προς τα κάτω της πρώτης (από 6.000 στα 5.000 ευρώ) και της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας (από 12.000 στα 10.000 ευρώ). Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα, για να δικαιολογήσει την καρατόμηση του επιδόματος πολυτέκνων, λέει ότι «πολλές οικογένειες που κατατάσσονται στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, λαμβάνουν επίσης επιδόματα εξαιτίας των σημερινών πολύ γενναιόδωρων ορίων»! Είναι, δηλαδή, πλούσια μια πενταμελή οικογένεια με εισόδημα 45.000 ευρώ το χρόνο.
  • Τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης (λίγο πιο κάτω, ωστόσο, μιλά για κατάργηση), χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι το επίδομα αυτό το παίρνουν υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες γιατί «οι πιο ευκατάστατοι είναι πιο πιθανό να ζουν σε σπίτια που έχουν θέρμανση με πετρέλαιο»! Προφανώς, για την Παγκόσμια Τράπεζα και τους άλλους οργανισμούς του κεφαλαίου κοινωνικές παροχές δικαιούνται μόνο όσοι ζουν σε ...τρώγλες!
  • Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο εκτιμά ότι θα αποφέρει περίπου 1 δισ. ευρώ έσοδα! Ακόμα, προτείνει την κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει λόγω ιατρικών δαπανών.
Νέα σφοδρή επίθεση στις παροχές αναπηρίας

Η Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας περιορίζεται, όπως γράφει, «στον περιορισμό και εξορθολογισμό τριών παροχών αναπηρίας» και στον εξορθολογισμό επιδομάτων «για αναψυχή και διακοπές που αποδίδονται σε ανάπηρους συνταξιούχους, ενώ έχουν καταργηθεί για τους υπόλοιπους συνταξιούχους».

Ωστόσο, τονίζει πως απαιτείται μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας, «που θα διασφαλίζει ότι τα επιδόματα θα στοχεύουν στους πραγματικά ανάπηρους»! Οπως φαίνεται παρακάτω, για την Παγκόσμια Τράπεζα δεν πρέπει να παίρνουν παροχές όλοι οι ανάπηροι...

Λέει συγκεκριμένα ότι το πρόβλημα με το σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας στην Ελλάδα «είναι ότι η προσέγγιση που εφαρμόζεται για την αξιολόγηση της αναπηρίας και τον προσδιορισμό των παροχών, βασίζεται στα ιατρικά δεδομένα. Αντί για μια πιστοποίηση αναπηρίας που στοχεύει στον καθορισμό των ικανοτήτων του ατόμου, των εμποδίων που αντιμετωπίζει, και του τύπου της υποστήριξης που χρειάζεται, στην Ελλάδα η χορήγηση επιδομάτων, υπηρεσιών και προστασίας βασίζεται ολοκληρωτικά σε ιατρικά κριτήρια και καθορίζεται από ιατρικές επιτροπές» (!).

Και σε αυτό το σημείο, αναγγέλλει την επερχόμενη επίθεση λέγοντας: «Μια επικείμενη έκθεση θα αξιολογήσει το σύστημα παροχών αναπηρίας».

Ανεξάρτητα από το ποιες τελικά περικοπές καταργηθούν ή συρρικνωθούν, το σίγουρο είναι ότι αυτές θα γίνουν όπως προβλέπει η συμπληρωματική μνημονιακή συμφωνία. Η εξοικονόμησή τους θα χρηματοδοτήσει το κόστος εφαρμογής του ΚΕΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφιακός «φερετζές» στη βάρβαρη αντιαναπηρική πολιτική (2022-11-22 00:00:00.0)
Μηχανισμός ενταγμένος στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση στην Πρόνοια (2018-02-27 00:00:00.0)
Ξανά στο στόχαστρο τα προνοιακά επιδόματα και οι παροχές αναπηρίας (2017-09-15 00:00:00.0)
Καπιταλισμός (2012-06-30 00:00:00.0)
Εχουν καθυστερήσει τα προνοιακά επιδόματα (2012-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ