Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Θέμα χρόνου το κλείσιμο της «επικαιροποιημένης» αντιλαϊκής συμφωνίας

«Φιλόδοξος αλλά εφικτός» χαρακτηρίζεται από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης ο κοινός στόχος της συγκυβέρνησης και του κουαρτέτου για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου μέχρι τα τέλη Νοέμβρη προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία στο μεθεπόμενο Γιούρογκρουπ, στις 5 Δεκέμβρη. Την ίδια ώρα, οι συνεννοήσεις και τα αντιλαϊκά παζάρια φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης, «είναι εφικτό, αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί ακριβώς τότε».

Με βάση και τα παραπάνω, επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα για την κλιμάκωση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, ενώ προ των πυλών εμφανίζονται και πάλι τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα και τα «εφαρμοστικά νομοσχέδια», τα οποία θα αποτελέσουν τον προπομπό της «επικαιροποιημένης» συμφωνίας με την Ευρωζώνη. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ μέσω νέας δανειακής σύμβασης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την υπογραφή και του συμπληρωματικού μνημονίου και με την πλευρά του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πηγές της Ευρωζώνης, «υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν σημαντικές πολιτικές συζητήσεις, όπως, για παράδειγμα, η αγορά εργασίας και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα έτη 2017 - 2018», ενώ, όπως όλα δείχνουν, δρομολογείται «λύση - πακέτο». «Ολα θα πρέπει να μπουν στη θέση τους ταυτόχρονα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, την «καταρχήν» συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ καθώς και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν στην «ελάφρυνση» των τοκοχρεολυτικών δόσεων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους στα αμέσως προσεχή χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» αποτελεί προϋπόθεση για την «επίτευξη συνολικής συμφωνίας», στη βάση της οποίας θα προκύψουν όλες οι αναγκαίες παράμετροι για τις αναλύσεις σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, τα μακροπρόθεσμα μέτρα για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους θα συζητηθούν σε επόμενη φάση, προκειμένου, υπό όρους και προϋποθέσεις, να εφαρμοστούν μετά την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου με την Ευρωζώνη, το 2018. Την ίδια ώρα, «άγνωστος Χ» παραμένει η χρονική διάρκεια του συμπληρωματικού μνημονίου, που φαίνεται να δρομολογείται με την πλευρά του ΔΝΤ.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και στο πλαίσιο του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πηγές της ΕΕ, επειδή η «αξιολόγηση» βρίσκεται σε εξέλιξη, σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα για την Ελλάδα προς συζήτηση, ωστόσο αναμένονται παρεμβάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

Να σημειωθεί ότι η ατζέντα του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει και τη συζήτηση «για την πορεία των εργασιών σχετικά με το ενδεχόμενο για επανένωση της Κύπρου». Εν προκειμένω, η έμφαση δίνεται στα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη ζώνη του ευρώ.

Ανταγωνισμοί για τις διοικήσεις των τραπεζών

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί και οι διαμάχες μεγαλομετόχων που αφορούν στον έλεγχο των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών, με επίκεντρο τους ομίλους της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς, καθώς και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο αποτελεί τον μεγαλομέτοχο και των 4 «συστημικών» τραπεζών.

Η παρατηρούμενη εμπλοκή φαίνεται να συνδέεται και με το επίδικο ζήτημα της διαχείρισης της μεγάλης μάζας των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και της αναδιανομής της επιχειρηματικής πίτας των προβληματικών και ταυτόχρονα βιώσιμων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η δυνατότητα συμφωνίας ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή τη συμμετοχή των τραπεζών στις επιχειρήσεις, ή και άλλων «επενδυτών» που θα εξαγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται να δρομολογούνται εκτεταμένες αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, με άξονα τη διαχείριση των προβληματικών δανείων από την πλευρά των τραπεζών.

Μπόλικο παρασκήνιο εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στο θέμα της νέας διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα, μετά την απόφαση του ΤΧΣ να μπλοκάρει τις αποφάσεις μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, κυρίως σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του Π. Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση προέδρου, διαφορετικού από αυτόν που προτάθηκε από το ΤΧΣ, δηλαδή του μεγαλομετόχου (40,2%) της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη της διαδικασίας προκάλεσε την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία φέρεται να έχει διαμηνύσει προς τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι το ενδεχόμενο σύγκλησης Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα κάνει «ζημιά» στην εμπιστοσύνη προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, ο Τζ. Πόλσον, η εταιρεία του οποίου («Hedge fund Paulson») κατέχει σημαντικά ποσοστά σε ελληνικές τράπεζες και σε άλλες επιχειρήσεις, φαίνεται να βάζει προσκόμματα στην τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου κατέχει περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ