Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κατέθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ

Την «απρόβλεπτη κρίση» την οποία χαρακτήρισε «ανωτέρα βία», υπέδειξε ως αιτία που τα «κόκκινα» δάνεια του ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στα 200 εκατομμύρια, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης καταθέτοντας χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά υποθέσεις δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Στη διάρκεια της κατάθεσης, ο Ν. Σαλαγιάννης έκανε λόγο για «απερίσκεπτες σπατάλες» από την πλευρά των κομμάτων την περίοδο της ...ευημερίας, με αποτέλεσμα η κρίση να βρει τα κόμματα με ανοίγματα. Η κατάθεσή του, όσο και αν προσπαθούσε ο ίδιος να το αποφύγει, ανέδειξε την ευνοϊκή μεταχείριση του τραπεζικού συστήματος, συνολικά του κεφαλαίου, προς τα αστικά κόμματα, είτε φανερά είτε με έμμεσους τρόπους, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και βουλευτές αστικών κομμάτων προσπάθησαν να γενικεύσουν επιδιώκοντας να πείσουν ότι λίγο - πολύ όλα τα κόμματα με αυτό τον τρόπο λειτουργούν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας απαίτησε «να μη γίνονται γενικεύσεις γιατί αυτά που ισχύουν για τα αστικά και μικροαστικά κόμματα δεν ισχύουν για το ΚΚΕ». Οπως τόνισε «η ΚΕ του Κόμματος, τακτικά αλλά και έκτακτα συζητά τα οικονομικά του Κόμματος, κάνει ενημερώσεις των μελών του Κόμματος για τα οικονομικά του κόμματος, οικονομικές εξορμήσεις και τακτικές - όπως αυτή που ήδη τρέχει - σε ετήσια βάση, αλλά και έκτακτες», ενώ γίνονται «έλεγχοι από τους ορκωτούς ελεγκτές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Αυτό απλά και μόνο γιατί δεν είναι σωστό να γενικεύουμε σε μία προσπάθεια να δείξουμε ότι όλοι το ίδιο είμαστε. Δεν είμαστε το ίδιο και αυτό είναι καλό».

Από τις ερωτήσεις που έθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος προς τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ προέκυψε ότι δεν πρόκειται αυτά τα δάνεια να ξεπληρωθούν, αφού ο Ν. Σαλαγιάννης έκανε λόγο για «δραματική» κατάσταση. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρξε» ευνοϊκή μεταχείριση παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έδιναν δάνεια αφειδώς στο κόμμα του και μάλιστα με μόνη εγγύηση την κρατική επιχορήγηση και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα αν και δεν ήταν γνωστό πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν σε γνώση τραπεζών ότι η ίδια κρατική επιχορήγηση είχε δοθεί ως εγγύηση σε πολλές ταυτόχρονα. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι όπως και η ΝΔ έτσι και το ΠΑΣΟΚ έδειχνε ...αδυναμία αποπληρωμής δανείων πριν ακόμα από την κρίση, δηλαδή το 2007, το 2008 και το 2009.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε: «Η εκτίμηση μας είναι ότι υπήρχε ευνοϊκή χρηματοδότηση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πολύ γενναία μάλιστα, με τα δεδομένα της εποχής, ακόμα και διευκολύνσεις από ΔΕΚΟ υπήρχαν, όπως για παράδειγμα η Ολυμπιακή. Αυτό διαμόρφωσε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ που συνέβαλε στο να διαμορφωθεί αυτό το περιβάλλον του σκληρού δικομματισμού που βιώσαμε την περίοδο '80 και '90 και του επηρεασμού των λαϊκών συνειδήσεων, του εκβιασμού ενδεχομένως, εντός εισαγωγικών, όταν πήγαιναν να εκφραστούν στην κάλπη».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική δυνατότητα σου δίνει μία άνεση να κινηθείς», επιβεβαίωσε ο Ν. Σαλαγιάννης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζουν «το μαχαίρι στον λαιμό» των λαϊκών στρωμάτων για τη ρευστότητα των ομίλων (2021-07-16 00:00:00.0)
Αμεση αντίδραση στα συκοφαντικά δημοσιεύματα και αποκάλυψη της επιχείρησης τσουβαλιάσματος (2018-09-15 00:00:00.0)
Οι κοκορομαχίες συνεχίζονται... (2016-09-30 00:00:00.0)
Παιχνίδια εντυπώσεων για τον αποπροσανατολισμό του λαού (2016-08-03 00:00:00.0)
Πέρασε με το σύνολο του επενδυτικού νόμου (2013-04-11 00:00:00.0)
Μόνη απάντηση η γενναία ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων (2008-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ