Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ψαλιδισμένες καλοκαιρινές διακοπές

Παλιά αγάπη το νησί, με τη μεγάλη εναλλαγή τοπίου, τους κόρφους, τους γιαλούς, τις αμμούδες και τους ανέμους «που ξεσηκώνουν βότσαλα». Ετσι βρέθηκα και πάλι, για λίγες μέρες στο κυκλαδίτικο νησί της ναυτοσύνης.

Κεντημένοι θαρρείς οι περιστερώνες στο γαλάζιο τ' ουρανού και του πελάγου. Απόμακρες θαλασσινές αγκάλες. Πεζούλες στην οριογραμμή των παλιών χτημάτων, τριγυρισμένες μ' αυτούς τους φράχτες της μαστορικής ξερολιθιάς, με τους κάθετους σχιστόλιθους, στις συναρμογές.

Ανάσα του πελάγου, με τα εφτά Γαυριονήσια να σαλαγίζουν, στην πρωινή αχλή, μαζί με τα διαβατάρικα καράβια. Και στο βάθος, άλλοτε ν' αχνοφαίνονται και άλλοτε να φωτίζονται τα Γιούρα του μαρτυρίου τόσων και τόσων αγωνιστών.

Τα Γιούρα που τόσο όψιμα «υπομένουν» την επίσκεψη του πρωθυπουργού και των παρακολουθημάτων επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά και δέχονται τα τραύματα από τις βολές στρατιωτικών ασκήσεων.

Στο καθημερινό πηγαινέλα, ανανεώσαμε την κάπαρη από την Καπαριά, δοκιμάσαμε τα κυκλαδίτικα αμυγδαλωτά, το «μαλαχτό» τυρί και τις «φρουτάλιες» αλλά και δεχτήκαμε ένα μούδιασμα της αγοράς που άλλωστε αποτελεί γενικότερη εκτίμηση, ξενοδόχων, τουριστικών παραγόντων και επαγγελματιών, κατά τη φετινή περίοδο της ενδημικής λιτότητας.

Υποτονική η κίνηση, ελεύθερα δωμάτια στους χώρους υποδοχής, σύντμηση του χρόνου διακοπών, από ένα γεμάτο δεκαπενθήμερο, στη μία βδομάδα, ή, ακόμη σε ένα λιτό τριήμερο, με κυρίαρχο πιάτο την... ντοματοσαλάτα.

Μειωμένη, αντίστοιχα, η αγοραστική κίνηση στα μικρομάγαζα που περιμένουν αυτή τη μικρή περίοδο του καλοκαιριού για να καλύψουν τα κενά των ταμείων τους και να αντιμετωπίσουν τη φορολογική επιδρομή.

Ετσι λοιπόν, στο κατάστημα μικροδώρων, καταλήξαμε να μιλάμε με τη Ροδούλα για την... παγκοσμιοποίηση: - Δεν αφήνουν στην άκρη τα ερμαφρόδιτα στατιστικά στοιχεία, μου είπε, να δουν από κοντά την αγορά που την οδήγησαν στην κατάψυξη, για να εξασφαλίσουν το ίδιο κατεψυγμένους όσο και πλασματικούς δείκτες! Ετσι καθαρά και σταράτα, χωρίς αναφορές στον Κέυνς, στις ευρωσυνταγές και στις ντιρεκτίβες της εικονικής καθήλωσης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ