Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Τις αφεδρών εκρότησεν;»

Ο κύριος Σταματίου, γυμνασιάρχης μας στο Γυμνάσιο της Καρδίτσας (πριν από 60 χρόνια...), και καθηγητής μου στο μάθημα των Ελληνικών, ήταν ένα ανθρωπάκι άγιο, με όλη τη σημασία της λέξης. Κομψοντυμένος πάντα, με κοστούμι και γραβάτα, χρησιμοποιούσε, ακόμα και στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, την αρχαΐζουσα, αν όχι την καθαρά αρχαία ελληνική γλώσσα. Είχε μονίμως μια βέργα δίπλα του, επάνω στην έδρα, την οποία, όμως, ποτέ δε χρησιμοποίησε. Μειλίχιος και γλυκομίλητος, προσπαθούσε να επιβάλει την ησυχία στα «θηριάκια» της τάξης μας, με το χαμόγελο και την πειθώ. Μια φορά μονάχα τον είδα να θυμώνει, όταν ένας αδιόρθωτος γάιδαρος, εκεί στα πίσω θρανία, αμόλησε, έτσι στα καλά καθούμενα, μια δυνατή κλανιά. Ταράχτηκε ο κύριος Σταματίου, αλλά και πάλι κράτησε την ψυχραιμία του. Χτύπησε ελαφρά τη βεργίτσα του επάνω στην έδρα και ρώτησε, χωρίς να υψώσει καθόλου τη φωνή του: «Τις αφεδρών εκρότησεν;».

Κανένας μας βέβαια δεν κατάλαβε, τι ακριβώς είπε, και ένα παιδί ρώτησε, σηκώνοντας το δάχτυλο: «Τι είπατε, κύριε καθηγητά;». «Τότε», απάντησε εκείνος, «να ερωτήσω πάλιν, εις τη νεοελληνικήν: Ποίος πρωκτός επόρδισεν;».

Θυμήθηκα τη φράση αυτή, τις προάλλες, ακούγοντας μια συνέντευξη που έδωσε ο απερχόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Χολή και φαρμάκι ξερνούσε ο κύριος Μπερνς κατά του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη». Υποδαυλίζουν, λέει, τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα, δυσκολεύουν την αγαστή συνεργασία των δύο συμμάχων χωρών μας, τόλμησαν να προπηλακίσουν τον πλανητάρχη μας, τον κύριο Κλίντον, ακόμα και να κάψουν το ομοίωμά του, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Παρασύρουν και άλλους Ελληνες πολίτες, παρεμβαίνοντας δυναμικά, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, για να εμποδίσουν τα μηχανοκίνητα της Συμμαχίας μας που πηγαίνουν στη Γιουγκοσλαβία να ολοκληρώσουν το ειρηνευτικό τους έργο. Ισως, σκεφτόταν να καταγγείλει ανοιχτά το ΚΚΕ και ως... πυρήνα της «17 Νοέμβρη» και να ζητήσει από την κυβέρνηση του κυρίου Σημίτη να το θέσει εκτός νόμου και να συλλάβει όλα τα στελέχη του, τουλάχιστον από Γραμματέα Αχτίδας και πάνω...

Μαζεύτηκε ένα κουβάρι θυμωμένο μέσα μου η οργή και δεν έβρισκα τρόπο να την εξωτερικεύσω. Τότε ήταν που μου ήρθε στη γλώσσα η αρχαία φράση του καθηγητή μου και την είπα φωναχτά: «Τις αφεδρών εκρότησεν;».

Η συντρόφισσα, δίπλα μου, με κοίταξε με απορία. «Τι του είπες τώρα;», ρώτησε παραξενεμένη. «Είπα», της εξήγησα, μεταφράζοντας τη φράση στην απλή λαϊκή μας γλώσσα, «Ποιος κ... έκλασε;».

Γελάσαμε και οι δυο, δίνοντας το μέτρο της βαρύτητας και της σημασίας που έχουν για το ΚΚΕ οι πορδίτσες και τα ψιλογαυγίσματα αυτού του κακάσχημου «τσιουάουα», που ακούει στο όνομα Νικολάκης.

Δάκτυλος, λοιπόν, του ΚουΚουΕ παντού, κατά τον κύριο Μπερνς. Εφιάλτης στον ύπνο του και καρφί στο τσιμπλιασμένο μάτι του το Κόμμα μας και ο «Ριζοσπάστης». Αλλά αφήστε το να γαυγίζει και αυτό το κουταβάκι του συστήματος. Το ΚΚΕ δεν το φόβισαν άλλα κι άλλα «αφρισμένα κύματα / μπόρες κι ανεμοβρόχια». Στα 83 χρόνια του είδαν τα μάτια του και πιο σκληρούς «κομμουνιστοφάγους», που προσπάθησαν να το εξαφανίσουν από την ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν «ν' αφήσουνε απάνω στο κοντάρι της σημαίας του / τα σάλια και τα δόντια τους συντρίμμια».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προσωρινοί» εκπαιδευτικοί και «χαμένες ώρες» (2010-10-06 00:00:00.0)
Από συνήθεια... (2008-03-25 00:00:00.0)
Εις μνήμη Παπαδιαμάντη (2001-12-09 00:00:00.0)
Παρεξηγήσιμα μέρη (1999-08-07 00:00:00.0)
Υποτέλεια, αλλά με... δεοντολογία! (1998-01-13 00:00:00.0)
Η "σφαγή" των "αμνών" (1996-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ