Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ
Δίπλα στους πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκε το ΚΚΕ

Περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και συζήτηση με εργαζόμενους και ανθρώπους που ζουν εγκλωβισμένοι εδώ και καιρό

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Κοντά στους πρόσφυγες του Σκαραμαγκά βρέθηκε προχτές αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κλιμάκιο της Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας του Κόμματος. Ο Γ. Πρωτούλης συζήτησε μαζί τους τα προβλήματά τους με πολλούς να τού επισημαίνουν το πρόβλημα του εγκλωβισμού τους στη χώρα μας, ενώ αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν για την ποιότητα του συσσιτίου που διανέμεται. Την αντιπροσωπεία συνόδευσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Σε μια τσιμεντένια πλατφόρμα που «χτυπιέται» το καλοκαίρι από τη ζέστη και το χειμώνα από το κρύο, χωρίς τακτική συγκοινωνία, ζουν εγκλωβισμένοι περίπου 3.500 άνθρωποι. Προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ (σ.σ. Κούρδοι γεζίντι) και λίγοι από το Αφγανιστάν. Την ευθύνη διαχείρισης της «πλατφόρμας» την έχει το ελληνικό κράτος, αλλά σε αυτήν δρουν διάφορες ΜΚΟ, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με τη ροή των χρηματοδοτήσεων. Αλλωστε, 380 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, «οδηγήθηκαν» σε αυτές, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που ιδιωτικοποιεί ανθρώπινα δικαιώματα και ανάγκες. Στα πρώτα εμπορευματοκιβώτια του οικισμού βρίσκονται εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για 8 μήνες από το Δήμο Χαϊδαρίου. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, πρόκειται για 2.470 εργαζόμενους (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.ά). Στη δομή του Σκαραμαγκά δουλεύουν πέντε κοινωνικοί λειτουργοί, πέντε ψυχολόγοι, τρεις εκπαιδευτικοί, τρεις καθαριστές, ένας διοικητικός κι ένας βοηθητικός. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν έχει γίνει καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη διερμηνέων. Η έλλειψή τους δυσκολεύει το έργο τους. Ολοι οι εργαζόμενοι έθεσαν στον Γ. Πρωτούλη το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεών τους. Αλλωστε, και οι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα και μένουν παρά τη θέλησή τους, λόγω της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Μιλώντας τους το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τους επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει κανονική κρατική μέριμνα για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, προσθέτοντας πως για το Προσφυγικό δεν υπάρχει, πλέον, έκτακτη κατάσταση και πρέπει να φτιαχτούν οι κατάλληλες δομές φιλοξενίας τους. Επιπλέον, πρόσθεσε πως χρειάζεται κι ένα πλαίσιο διεκδικήσεων. Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος Χαϊδαρίου είπε ότι δεν εγκρίνεται ούτε ένα σχετικό κονδύλι για να ναυλώσει ο δήμος λεωφορεία, προκειμένου να μεταφέρει ανήλικους για την πρωτοχρονιάτικη γιορτή. Οι εργαζόμενοι επεσήμαναν, επίσης, το αίσθημα ματαίωσης που νιώθουν οι ίδιοι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, αλλά και οι ξεριζωμένοι, λόγω του εγκλωβισμού τους. Οι εργαζόμενοι, από μόνοι τους, παίρνουν πρωτοβουλίες και με ίδια μέσα αντιμετωπίζουν τα κενά που αφήνει η «αρωγή», κράτους, ΕΕ και ΜΚΟ.

Οι πρόσφυγες

Το κλιμάκιο προχωρά πιο μέσα στον καταυλισμό. Πρόσφυγες πλησιάζουν και συζητούν με τον Γ. Πρωτούλη και τα μέλη του κλιμακίου. Λένε για τον πόλεμο στις πατρίδες τους, το πώς ήρθαν με κίνδυνο της ζωής τους στην Ελλάδα, ρωτούν τι θα γίνει με τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, πού και αν θα μετεγκατασταθούν, πώς θα βελτιωθεί το σιτηρέσιό τους, το οποίο αρκετοί από αυτούς το πετούν στα σκουπίδια γιατί δεν τρώγεται. Κρατούν μόνο το ψωμί και τους χυμούς για τα παιδιά. Παράλληλα, σε ορισμένα κοντέινερς, όπου ζουν δυο οικογένειες δεν ζεσταίνεται η μία που βρίσκεται στην πλευρά του υπνοδωματίου, διότι το κλιματιστικό βρίσκεται στην πλευρά του καθιστικού, το οποίο καταλαμβάνεται από την άλλη οικογένεια. Ο Γ. Πρωτούλης τονίζει ότι χρειάζεται κοινή πάλη για τα προβλήματά τους, καλώντας τους να ξεχωρίσουν τους εχθρούς από τους συμμάχους τους. Επίσης, πως δεν είναι αντίπαλος ο πρόσφυγας, ο οποίος είναι από άλλη χώρα, κάποιος που πιστεύει στη μία ή στην άλλη θρησκεία. Κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας τους.

Λίγο πιο κάτω, ξεπροβάλλει από την πόρτα ενός κοντέινερ το μουτράκι της 12χρονης Μπατούλ. Η οικογένειά της έχει 11 παιδιά, μάς λέει. Τα πέντε που είναι αγόρια βρίσκονται με τη μητέρα τους στη Γερμανία. Τα υπόλοιπα που είναι κορίτσια βρίσκονται στον καταυλισμό με τον πατέρα τους. Μετά την Πρωτοχρονιά θα μετεγκατασταθούν στη Γερμανία. Προχωρώντας το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρίσκεται έξω από ένα κοντέινερ που οι πρόσφυγες με πρωτοβουλία τους το έχουν μετατρέψει σε σχολείο. Οπως δήλωσε ο δάσκαλός τους, περίπου 300 παιδιά 5 - 12 χρόνων έρχονται εδώ και διδάσκονται αραβικά, αγγλικά και μαθηματικά. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλη τη δομή ζουν 1.500 ανήλικοι.

Ο Ακραμ είναι Σύρος από την Ντερ Αλ Ζουρ. Στις 8 του περασμένου Μάρτη ήρθε κυνηγημένος στην Ελλάδα με τη σύζυγό του και τον εφτάχρονο γιό του. Την επόμενη βδομάδα έχει κλείσει συνέντευξη για να προχωρήσει το θέμα της μετεγκατάστασης. Σε δυο - τρεις μήνες αισιοδοξεί πως θα φύγει από τη χώρα. Η μητέρα του που είναι άρρωστη με διαβήτη, βρίσκεται, ήδη, στη Γερμανία. Αναφέρεται σε ένα μικρό χρηματικό ποσόν που χορηγούνταν για 2-3 μήνες στους πρόσφυγες από δανέζικη ΜΚΟ, ως βοήθημα, το οποίο μετά έπαψε να χορηγείται.

Στο μεταξύ, δράση για τα προβλήματα των προσφύγων αναλαμβάνουν τα συνδικάτα. Ετσι, την Παρασκευή στις 16 Δεκέμβρη το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα ταξικά συνδικάτα να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Θα υπάρξει σχετική συνάντηση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ