Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκτακτα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Στο φόντο ανησυχιών για την τουρκική καπιταλιστική οικονομία

Εκτακτα μέτρα για τη στήριξη της «πραγματικής οικονομίας» ανακοίνωσε, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αποφάσεις δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αφού θα εξοικονομηθούν χρήματα μέσα από την ενίσχυση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και την «εξοικονόμηση πόρων». Και για να μη μένει κανένα ερώτημα για το ποιος θα φορτωθεί τις προσπάθειες νέας στήριξης του ντόπιου κεφαλαίου ξεκαθαρίστηκε ότι η (ούτως ή άλλως πίσω από τις ανάγκες) αύξηση στον κατώτατο μισθό που είχε ανακοινωθεί πριν από τις τελευταίες εκλογές «αναβάλλεται» (επ' αόριστον;).

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

  • Δάνεια συνολικού ύψους 250 δισ. τουρκικών λιρών (72 δισ. δολαρίων) «ώστε να ανακουφιστούν οι ανάγκες των εταιρειών για ρευστό». Οσον αφορά την πίστωση σε εξαγωγικές δραστηριότητες, θα παρέχονται εγγυήσεις κατά 100%, σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) κατά 90%, για τον κλάδο του Εμπορίου 85%.
  • Πρόσθετη «στήριξη» (αυξημένη κατά 15% σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα) θα υπάρξει για «πρωτοβουλίες» που αφορούν ειδικά τομείς της μεταποίησης, «ώστε να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα το 2017».
  • Νέα μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, με ειδικά «κίνητρα» να προετοιμάζονται ειδικά για επενδύσεις στον τομέα των Κατασκευών.
  • Μεταξύ άλλων προβλέπονται προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ. για να μην «επιβαρύνονται» οι εργοδότες), ενώ «θα βελτιωθούν» και τα προγράμματα κατάρτισης (από τα οποία το κεφάλαιο διασφαλίζει φτηνότερα ή και τελείως τζάμπα εργατικά χέρια).
  • Ακόμη, η κυβέρνηση θα παράσχει ειδικά δάνεια σε ΜΜΕ.

Το «πακέτο» αυτό παρουσιάστηκε μερικές μέρες μετά τις «διαβεβαιώσεις» που μοίραζε σε επιχειρηματική συνάντηση ο Γιλντιρίμ ότι το 2017 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2016, αλλά και μετά τις παροτρύνσεις Ερντογάν όλοι οι Τούρκοι να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε τουρκικές λίρες (το ίδιο έκανε και ο ίδιος, σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου του, Ιμπρ. Καλίν).

Διαμαρτυρία στον Γερμανό πρέσβη

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Αγκυρα, Μάρτιν Ερντμαν, για να διαμαρτυρηθεί για την «περιπέτεια» που είχε η αντιπρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Αϊσενούρ Μπαχτσεκαπιλί, σε αεροδρόμιο της Κολωνίας.

Συγκεκριμένα, κρατήθηκε για περίπου 1 ώρα από την αστυνομία του αεροδρομίου και δεν της επιτράπηκε η επιβίβασή της στο αεροπλάνο όταν οι αρχές δεν δέχτηκαν προσωρινό διαβατήριο που της είχε δώσει η πρεσβεία μετά από την κλοπή του διπλωματικού της. Μάλιστα, χτες, δόθηκαν εντολές για εξονυχιστικό έλεγχο όλων των Γερμανών διπλωματών που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ