Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προέλαση του στρατού και διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Προσωρινή κατάπαυση πυρός για απομάκρυνση αμάχων

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χαλέπι

Copyright 2016 The Associated

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χαλέπι
Καθώς ο συριακός στρατός συνεχίζει την προέλασή του στο Χαλέπι, συνεχίζεται και το παζάρι ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την κρίσιμη αυτή πόλη. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησαν την Τετάρτη στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπου συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνεδρίασης της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το σχέδιο για μια κατάπαυση πυρός. Ενώ αρχικά δεν υπήρξε πρόοδος, καθώς η Ρωσία θεωρούσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ευνοούσε την ανασύνταξη των ενόπλων, σε νέα χτεσινή συνάντηση των υπουργών επιτεύχθηκε μια συμφωνία και ο συριακός στρατός ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση πυρός για απομάκρυνση των αμάχων.

Επίσης, οι Λαβρόφ και Κέρι συμφωνήσαν να γίνει συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και διπλωματών και από τις δύο πλευρές το ερχόμενο Σάββατο στη Γενεύη, ενώ ρωσικά μέσα αναφέρουν ότι ενδεχόμενα να συζητηθεί η απομάκρυνση των ενόπλων ισλαμιστών. Συμφώνησαν ακόμα στην ανάγκη να επαναληφθούν οι ενδοσυριακές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και πάλι διαφωνούν για το τι ορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία.

Πάντως, αρχικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης, εξέφρασε τη λύπη του γιατί η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει εχθρικά βήματα ενάντια στη Ρωσία, όπως είπε, «σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη βάση της κανονικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ πριν από την αναχώρησή της». Είναι φανερό ότι το παζάρι έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, ανάλογα και με τα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.

Ο Ασαντ προειδοποιεί ότι ο πόλεμος δεν τελειώνει στο Χαλέπι

Ο Πρόεδρος Ασαντ, σε συνέντευξή του στη συριακή εφημερίδα «Al Watan», σημείωσε πάντως ότι «μια νίκη για εμάς στο Χαλέπι δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου, παρόλα αυτά θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και ένα σημείο καμπής για τον πόλεμο».

Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, οι τζιχαντιστές, που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρουσιάζουν ως «μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς», έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα σημαντικές ήττες και πλέον έχουν τον έλεγχο μόνο σε 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ανατολικού Χαλεπιού, ενώ τα υπόλοιπα 50 ελέγχονται από το συριακό στρατό. Η κατάσταση αυτή, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε άμαχο πληθυσμό της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας (με πάνω από 1,5 εκατομμύρια πληθυσμό), αξιοποιείται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία που ...θυμήθηκαν πάλι την «ανθρωπιστική κρίση».

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 200.000 πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, ενώ ανάμεσά τους μπορεί να βρίσκονται 8.000 μαχητές. Περίπου 150 άμαχοι, στην πλειονότητά τους ανάπηροι ή ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ένα νοσοκομείο στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού, στην πρώτη μεγάλη απομάκρυνση αμάχων από το ανατολικό τμήμα της πόλης, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού. «Οι ασθενείς αυτοί και οι άμαχοι είχαν παγιδευτεί στην περιοχή επί μέρες, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων και επειδή η γραμμή του μετώπου πλησίαζε ολοένα και περισσότερο», εξήγησε η Μάριαν Γκάσερ από την Επιτροπή. Η επιχείρηση απομάκρυνσης διεξήχθη από κοινού από την Επιτροπή και τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο.

Στα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία, την Τετάρτη το Ισραήλ πραγματοποίησε και πάλι αεροπορικές επιθέσεις κοντά στη δυτική Δαμασκό σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, χωρίς να προκληθούν ανθρώπινα θύματα. Τις επιθέσεις αυτές εμφάνισε ως προληπτικό μέτρο ενάντια στη δράση της λιβανέζικης Οργάνωσης «Χεσμπολάχ» που συνδράμει το συριακό στρατό.

Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συνεργάζεται με τις δυνάμεις του Ασαντ στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού και «διαπράττουν εγκλήματα πολέμου».

Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο Ιράκ

Την Τετάρτη, μια αεροπορική επιδρομή, για την οποία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος ευθύνεται, προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων στην πόλη αλ Κάιμ στο δυτικό Ιράκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, Σαλίμ Τζουμπούρι, δήλωσε ότι μια αεροπορική επιδρομή εναντίον της αλ Κάιμ «έπληξε μια αγορά όπου βρίσκονταν άμαχοι και σκότωσε ή τραυμάτισε δεκάδες εξ αυτών». Πρόσθεσε ότι πιθανότατα πρόκειται για «ένα λάθος» και ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ